Op woensdag 29 mei werd bekend dat het PAS (Programma Aanpak Stikstof) is verworpen door de Raad van State.
Vanavond meldde wethouder Hans Krieger via een brief de raad dat het bevoegde gezag de toestemmingsverlening heeft opgeschort:
‘Dat betekent dat de WnB-procedure voor de biomassacentrale ‘on hold’ staat’.
De Raad van Staten vond dat er geen wetenschappelijke zekerheid gegeven was dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de natuur, en dat toestemming voor de realisatie van het warmtenet niet vooraf gegeven had mogen worden.
Er zal de komende tijd druk overlegd zijn tussen de gemeente, de Provincie en de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUDNHN).
Intussen steekt Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad (fervent tegenstander van de biomassacentrale), zijn blijdschap niet onder stoelen of banken:
–BREAKING NEWS–
Het bevoegde gezag heeft de toestemmingverlening voor Biomassacentrale in Zaandam op basis van de PAS opgeschort.
Dus de Wet van de natuurbescherming (WnB) procedure staan dus ‘ON HOLD’ https://t.co/GYLD6AoYSC— Jos Kerkhoven (@kerkhovenjos) 6 juni 2019
Wordt het nu niet eens een keer tijd dat Zaanstad de bezem door het ambtenarenbestand haalt en echte deskundigen aanneemt ?
De blunders gaan maar door, zie nu ook weer de bouw van het Nuon gasfabriekterrein.
Is het nou zo moeilijk te wachten totdat alle vergunningen afgehandeld zijn ?
Wat een gepruts weer.
Als ik begin met bouwen van een aanbouwtje voordat de vergunning binnen is kan ik het weer gaan slopen.
Nu zal dat hier niet zo snel gebeuren want ze komen er natuurlijk weer mee weg, hoogstens volgt sluiting en sloop na een paar jaar wanneer zal blijken dat zo'n centrale toch niet werkt .
Of de bomen zijn op en de voorraad weggooipallets is ook niet oneindig aangezien het transport steeds meer gebruik maakt van Europallets en die worden gebruikt totdat er echt bijna niks meer van over is, want zijn duur.
Nee, ben er niet zo voor externe deskundigen in te huren maar Zaanstad is hier wel aan toe zo langzamerhand.
Blundertje van 40 miljoen (participatie in het warmtenet) van Zaantad?
Gaan ook de 3 biomassaketels nu vervangen worden door gasketels, om aan de contratuele verplichtingen met Engie (warmte leveren aan het net)?
Of zal men eindelijk in gaan zien dat alleen lokaal verwarmen op duurzaam geproduceerde brandstof, pellets dus - aangevuld met zonneboilers - duurzaam is?
Dus komen er juist nieuwe biomassaketels i.p.v. gasketels in de flats?
En gaan we hier dan eindelijk hout recycelen en lokaal pellets produceren?
Ik ben benieuwd...
Helemaal geen brandstof is meer nodig als :
1 de "schil" ( gevels, ramen dak en liefst ook de vloer van de benden verdieping optimaal geïsoleerd worden en
2 Warmte collectoren worden ingezet ?
Optimaal isoleren is geen - of i.e.g. een veel te dure optie - voor oudere gebouwen / woningen.
Warmte collectoren maken inderdaad onderdeel uit van de door mij al genoemde zonneboilers. Een zonneboiler voor alleen al tapwater scheelt al een kwart van het energieverbruik/kosten. Een grotere boiler of buffervat kan dan inderdaad de ruimte verwarming ondersteunen, maar wanneer je dat het hardste nodig hebt, is de zon juist het minst krachtig. Je ontkomt dan niet aan bij- of naverwarmen. Op pellets is dat energetisch gezien veel gunstiger dan electrisch, tenzij je daar een efficïente warmtepomp voor gebruikt en alle electriciteit daar weer met wind- of zonnekracht (dus niet fossiel!) is opgewekt.
Niet direct hiermee te maken maar ik hoorde dat binnen afzienbare tijd bijna alle gasleidingen vervangen moeten worden, maar... we moeten toch in de toekomst allemaal van het gas af ?
Allemaal van het gas af is dan wel niet mogelijk maar toch.
Van het gas af is wel degelijk mogelijk en betaalbaar. Met een pelletkachel-cv...
Die gietijzeren leidingen worden al lang vervangen, maar het gaat te langzaam omdat de netbeheerders tot nu toe winst belangrijker vinden dan veiligheid en t.b.v. kostenbesparing voornamelijk meeliften met andere grondwerkzaamheden.
En laat de (goede) leidingen a.j.b. liggen om er (als dat wel verkrijgbaar is) groen gas door heen kan. (nee geen blauw gas, water omzetten in waterstof m.b.v. electriciteit kost minstens 10 X de hoeveelheid energie).