Al meerdere keren hebben we onze weg naar de Gerrit Bolkade gevonden en ook meerdere keren schreven we over de AZC-pontons. Van bekladdingen van de bouwketen naar waar de Gerrit Bolkade nou precies ligt tot aan de aankomst van de eerste van de twee pontons. Vandaag was een unicum, want vandaag mochten we de Bibby Renaissance (de eerste van de twee pontons) ook daadwerkelijk op. In dit artikel de foto’s en de video’s.
Een zonnige dag was het vandaag 5 september en ook in de Bibby Renaissance was het behoorlijk warm. Aan het klimaat op de Renaissance wordt nog gewerkt, de asielzoekers wonen er dan ook nog niet. Wanneer ze hun intrek nemen is nog niet bekend. Ook is het overigens nog niet duidelijk wat de verhouding tussen mannen en vrouwen is. Wél is duidelijk dat het enkel meerderjarige mensen zijn afkomstig uit Syrië (het leeuwendeel), Eritrea, Somalië en politieke vluchtelingen uit Iran en Turkije.
Een kijkje op de Bibby Renaissance
De begane grond van de Renaissance is voor het grootste deel het domein van COA-medewerkers. Na binnenkomst door de deuren op de foto boven dit artikel moet je nog twee grote deuren door om in een centrale hal te komen. Rechtsaf loop je langs de receptie naar de kantoorruimtes van de COA-medewerkers. In de ruimte van de woonbegeleiders zijn ze druk bezig met het samenstellen van de ‘instroommapjes’ met praktische informatie (in verschillende talen) en plattegrondjes naar locaties zoals supermarkten. (onder de slideshow gaat het artikel door)
Terug in de centrale hal en de andere kant op kom je eerst bij de informatiebalie. Elke dag kunnen bewoners hier terecht met de alledaagse vragen. Ook kunnen ze hier bijvoorbeeld terecht voor het aanvragen van een OV-vergoeding. Naast vergoedingen als deze krijgen de bewoners weekgeld en wanneer mensen echt met niks aankomen kan er extra geld beschikbaar worden gesteld om benodigdheden zoals pannen etc. aan te schaffen. Ook geldt er een wekelijkse meldplicht die bij de informatiebalie kan worden voldaan.
Aangrenzend aan de ruimte met informatiebalies zit een wachtruimte en daar weer aan aangrenzend de recreatieruimtes. In deze recreatieruimtes staan tafels waaraan bijvoorbeeld een kaartspelletje kan worden gespeeld. Ook staat er een voetbaltafel. In een tweede, kleinere recreatieruimte liggen pamfletten met voorbeelden van activiteiten en van vacatures voor vrijwilligerswerk en ZWH-werk (zelfwerkzaamheid) tegen een kleine vergoeding. De pamfletten zijn puur indicatief en nog niet definitief. (onder de slideshow gaat het artikel door)
Terug naar de centrale hal en de trap op naar de eerste verdieping. In de centrale ruimte op de eerste verdieping leidden gangen naar weerszijden van de Bibby Renaissance. Per verdieping zijn er drie à vier keukentjes voor de vijftig à zestig bewoners die op een verdieping wonen. De bewoners koken er zelf.
De kamers aan de zijkanten van de Renaissance kijken uit over de Gerrit Bolkade of het water. Ook zijn er kamers aan de binnenkant van het schip die uitkijken op de binnenplaats. Alle kamers hebben dus in meer of mindere mate daglicht. ‘We stoppen de mensen niet in een donker hol’, aldus één van de COA-medewerkers.
Ook zijn er wasruimtes waar de bewoners zelf hun was kunnen doen (de wasruimte is groter dan de afbeelding doet vermoedden, achter de fotograaf was er nog een stuk). Onder de slideshow volgen video’s van een keuken en een slaapkamer, waarna het artikel doorgaat.
Sportruimtes, lesruimtes en andere faciliteiten zijn nog niet toegankelijk of bevinden zich op de Bibby Progress (de tweede ponton).
Hoewel wonen op een ponton als de Bibby Renaissance of Bibby Progress absoluut niet het droomscenario van wie dan ook zal zijn, is het in ieder geval op de Renaissance netjes, schoon en verbazend ruimtelijk. De faciliteiten lijken genoeg en in orde, al is het altijd maar de vraag hoe dat uit zal pakken als de duizend asielzoekers (verdeeld over de twee pontons) hun intrek zullen nemen.
Door: Rick Nieborg (tekst & foto’s) info: COA-medewerkers ter plaatse en eerder nieuws op De Orkaan zie ook: ons dossier over de AZC-pontons.
Het is een mooie locatie. Op loopafstand van het Hembrugterrein en vlakbij het bedrijventerrein met winkels zoals Loods 5, Vrijbuiter, kringloop, McDonalds etc. Bovendien vlak bij de pont naar Amsterdam. Heb begrepen dat er pontons voor fietsen bij de boten komen. Dus er zijn vast ook fietsen aanwezig waar gebruik van gemaakt mag worden. De asielzoekers zijn dus zo in het centrum van Zaandam of via de pont in Amsterdam.
Ik maak me alleen wat zorgen over de hoeveelheid asielzoekers en eventuele veroorzaakte overlast door criminaliteit in de omgeving.
Op de boten komen 1000 bewoners. Even verderop in Amsterdam wordt in de nieuwbouwwijk Houthavens een groot asielzoekerscentrum voor 500 man gebouwd.
Ter Apel heeft een capaciteit van 2000. 1500 komt aardig in de buurt. Heb begrepen dat het voornamelijk om mannen gaat?
Mooi stukje journalistiek Rick 👍geeft een iets ander inzicht
Buitengewoon pijnlijk voor getraumatiseerde oorlogsslachtoffers om zo "weggestopt" te worden. Dat kan er ook nog wel bij.... Verveling leidt tot agressie. Hopelijk is er een vlotte doorstroming naar normale eengezinswoningen.
zodat geweldsdelicten uit blijven.
ja ik hoop maar een ding, dat ze de boel niet vervuilen, zowel in de boot als buiten de boot, hopen dat men de personen zelf laten schoonmaken dat is weer kosten verminderen.
en dan al die andere kosten teveel hier moeten mensen naar de voedselbank en hun krijgen het aangerijkt en ze mopperen nog
gebed zonder eind
Ja, ook ik zou betere voorzieningen voor onze kinderen en bejaarden verwachten maar dat is in dit huidige tijdsgewricht racistisch, xenofobisch en islamofobisch. Tenminste, dat heb ik van de vorige email reacties opgestoken.
Dan moet de kiezer toch heel anders gaan stemmen. Een hele grote meerderheid vond dat ouderen meer thuis moesten wonen en voor kinderen zal de waarheid ooit boven komen dat de inwoners van deze gemeente gras belangrijker vinden dan huizen voor hun kinderen
Ook in de Telegraaf vandaag een artikel over deze grootschalige opvang. De leiding heeft een belangrijk advies.
Regel een fiets. Op zich begrijpelijk men zit in een hoek ver van alle voorzieningen. Maar waar moet die fiets dan vandaan komen ? Je zou toch kunnen denken aan de mega voorraad van de Amsterdamse fietsenopslag waar ze geen ruimte meer hebben. Dat zou je toch met elkaar kunnen afstemmen. Bijkomende vraag is er gedacht aan een stalling bij de boten, of gaan we voor een berg ongeregeld ? En ja de term Regel zelf wat is vragen om mensen die na het boodschappen doen, vergeefs hun fiets zoeken.
Hoezo ver van alle voorzieningen? Of er in hun thuis wel op elke hoek de voorzieningen zijn. 1,5 km vanaf de eerste voedsel winkel is wel heel erg ver. Dat is wel 20 minuten lopen. Ik zie hier vlakbij. (300m1) geen 1 vluchteling lopen. Alle maal op de fiets of liever gezegd op een Fatbike en een iPhone in hun handen en dan nog liefst aan de verkeerde kant fietsend .
Hierbij nodig ik u uit om s’avonds in de achtersluispolder te komen kijken.
Yoga voor vrouwen? Ik dacht dat er alleen mannelijke asielzoekers gevestigd zouden worden?
Het is in ieder geval een heel stuk beter dan buiten in de regen in een tentje wonen toch ?
Nou ik vind het er heeeel erg netjes uitzien. Ik weet natuurlijk niet welke luxe deze bewoners thuis gewend zijn maar ik zie het als een meer dan prima hotelkamer. Leuk dat ze ook een ov kaart krijgen en andere financiële bijdragen. We zijn toch wel heel erg aardige mensen als Nederlanders
Ze mogen ook nog wel zo een boot voor al onze kinderen neer leggen die kunnen ook geen woning kunnen vinden of kunnen betalen en moeten langer thuis wonen waardoor de ouders worden gekort laten ze dat dan ook eens aanpakken!!!🥵😡
Dan moet je toch eerst eens in je spiegel kijken. De Zaankanter heeft al jaren terug besloten dat gras belangrijker was dan sociale woningbouw . En ja op al die splinterstukjes bouwen is gewoon heel duur net als het hergebruik van panden die nooit voor wonen zijn opgezet. Dus niet klagen maar opspuiten.
Klopt! Dat vinden ze in de rest van de Wereld ook. Vandaar al die vluchtelingen die voorheen nog nooit van Nederland hadden gehoord, maar via foto's van eerdere vluchtelingen nu weten waar de pot met honing staat. Geef ze eens ongelijk.