Ooit stuurde communicatie van Zaanstad ons een persbericht met als titel: ‘Zaanstad kiest voor kwaliteit!’ Je moest heel goed tussen de regels lezen om te ontdekken dat er melding werd gemaakt van een zeer flinke kostenoverschrijding voor de bouw van De Crommenije.
Vanaf aankomende maandag is het binnenbad van De Crommenije gesloten. Dat duurt tot zondag 18 september:
‘Gezien de omvang van de werkzaamheden is het noodzakelijk dat wij dit jaar het bad langer sluiten dan de 6 weken zomervakantie, zodat de coating hersteld kan worden.’
Lullig voor de mensenkinderen die in eigen streek vakantie vieren en lekker willen zwemmen.
Update: Crommenije gaat met klanten in gesprek
Het zwembad is nagelnieuw. Toch lijkt ‘groot onderhoud’ er aan de orde van de dag. In 2015 zou de bouw beginnen, maar er was geen aannemer te vinden die binnen de begroting wilde bouwen. Pas in 2016 werd een partij gevonden, maar daarvoor moest wel het budget flink omhoog. In 2017 meldde de aannemer problemen met de grond, het bad werd nog later opgeleverd en… het werd weer duurder. Hoe dan ook, veel verhalen later werd het zwembad geopend. En dus nu weer gesloten voor onderhoud.
Dit roept vragen op, en een paar daarvan stelde Peter Klos Duo-raadslid van Democratisch Zaanstad:
- Wat voor ‘groot onderhoud’ is er nodig?
- Waardoor is dit ‘groot onderhoud’ nodig?
- Valt dit ‘groot onderhoud’ onder planmatig onderhoud?
- Indien het ‘groot onderhoud’ geen planmatig onderhoud is, maar correctief onderhoud, wie betaalt de kosten voor dit onderhoud?
- Wordt er aan de kinderen van de zwemles alternatieven aangeboden, zoals b.v. het volgen van lessen in Zaangolf of de Slag?
- Nu het binnenbad gesloten is, wordt aan abonnementhouders deels restitutie gegeven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, worden deze kosten verhaald?
Bij de bouw werd gekozen voor de aannemer Lokhorst uit Beverwijk aangezien die de goedkoopste was ,maar dit bouwbedrijf stond er toen al financieel zeer slecht voor en is niet lang daarna failliet gegaan.
Bovendien had dit bouwbedrijf GEEN enkele ervaring met het bouwen van zwembaden.
Weer een een voorbeeld van de gemeente Zaanstad en vooral de toenmalige wethouder om voor een “dubbeltje op de eerste rij te zitten” met het gevolg dat een paar jaar na ingebruikneming van dit bad er allerlei grote mankementen aan het licht komen.
Als er indertijd wat betreft de uitvoering en de toegepaste materialen gekozen was voor kwaliteit had gemeente uiteindelijk goedkoper uit geweest.
Hadden de kinderen en ouders die hun vakantie thuis vieren heerlijk van het bad kunnen genieten.
De Crommenije zou het sieren als zij de watertemperatuur van het buitenbad een paar graden verhogen zodat de kinderen maar ook volwassenen niet blauw van de kou en verkleumd het bad uit komen( als er überhaupt in durven).Zelfs de buitendouches zijn nog niet eens voorzien warmwater.
Inderdaad, voor mensen die niet op vakantie (kunnen) gaan is dit echt wel een gemis. Hopelijk wordt het een mooie zomer en kan men nog zwemmen in het buitenbad.
Misschien de volgende keer het artikel schrijven als er antwoord op de vragen is? Nu hebben we er niet veel aan.
Niet alleen jammer voor de recreanten en spelende kinderen maar ook de verengingen. Grootste huurder van het zwembad (De Ham) krijgt alleen per brief te horen dat ze tot halverwege september (als de competities al starten) een alternatief moeten zoeken.
!!!! Serieus?!
Helaas wel. Inplaats van overleg, een mededeling. Soms lijken verenigingen meer een last te zijn dan een zegen. Bijzonder als verenigingen de begrotingen van zwembaden nog een beetje op de been houden.