De Zaanse Bieb gaat zich toeleggen op de preventie en het bestrijden van (digitale) laaggeletterdheid, het uitlenen van digitale en fysieke leesmaterialen en het aanbieden van studie- en werkplekken.
Het uitlenen van gewone boeken wordt afgebouwd, de ‘fysieke collectie voor volwassenen’ is geen zwaartepunt meer, vooral ‘materialen voor het verbeteren van basisvaardigheden’ zullen worden aangeboden.
Dat blijkt uit de ambities voor 2032 zoals ze zijn geformuleerd in het Beleidsplan 2023 – 2024 van de Bieb. In de Zaanstreek hebben naar schatting 24.000 mensen van 15 jaar en ouder moeite met lezen en schrijven aldus het beleidsplan en ruim 35.000 inwoners zijn niet digitaal vaardig genoeg zijn om mee te kunnen doen in de samenleving. Naar schatting hebben ook nog eens zo’n 24.000 inwoners moeite met cijfers. Op die groepen moet de focus komen te liggen. De Bieb heeft haar doelstelling daarom verbreed van een aanpak laaggeletterdheid naar een aanpak basisvaardigheden.
In 2022 werden er nog 360.000 boeken uitgeleend, digitale uitleningen blijven daarbij voorlopig achter. De Bieb is populair als bezoek- en werkplek. Bijna 800 keer werd er deelgenomen aan het ‘verbeteren van basisvaardigheden, daarnaast waren er groepen voor volwasseneneducatie en voorleesactiviteiten.
Door Piet Bakker. foto: Merel Kan
Graag het digitale aanbod uitbreiden met nieuw verschenen boeken. Nu duurt dat nog zo'n 2 jaar
Ook ik ben een veellezer.
Ik heb uiteindelijk voor een ereader gekozen.
Dan kun je gewoon doorlezen via de Bieb
Er is verschil tussen een boek en een digitaal bestand. Voor U misschien niet en dan kunt U rustig digitaal doorlezen met het landelijk aanbod. Voor alle anderen wordt het boekenbestand afgebouwd.
Hoe komen mensen erbij dat boeken uit de bibliotheek gaan. Boeken zullen blijven in de bibliotheek, alleen minder dan nu zoals er ook steeds minder mensen boeken lenen.
Digitaal lezen zal altijd kunnen, die boeken zijn landelijk te downloaden.
Verder kunnen boeken altijd worden aangevraagd voor een kleiner bedrag dan ze gekocht moeten worden.
Eerst de feiten, dan de meningen.
Nou Hannie, als er staat “ de collectie wordt afgebouwd”, vind ik dat niet veelbelovend. Ik ben een “veellezer” en grijp nu al vaak mis. Ik zou het echt jammer vinden als dit nog minder wordt.
Naar schatting 24.000 mensen van 15 jaar en ouder hebben moeite met lezen en schrijven, maar hoe groot is de kans dat ook zo’n 24.000 inwoners die moeite met cijfers hebben, dezelfde zijn.
Ingangsdatum: 1 april 2024?
Lid. De landelijke overheid heeft eerder dit jaar een groot bedrag ter beschikking gesteld, zodat gemeente verplicht werden daarmee de bibliotheken open te houden. Heeft Zaanstad haar deel niet binnengehaald?
Ook lid. Eerst werden al veel boeken die nog interessant zijn opgeruimd en nu is er een kleine collectie over. Voor mij werd mijn bezoek al minder toen de bieb in Kleurrijk werd gesloten.
Prima om mensen digitaal vaardiger te maken en laaggeletterden te helpen. Echter als je dan goed kan lezen kan je geen boeken meer lenen uit de Bieb.
Ontzettend jammer als de boeken afdeling nog verder wordt ingekrompen en afgebouwd.
Ben al sinds mijn 10e jaar lid van de bibliotheek.
Eerst in Amsterdam en sinds 1980 in Zaandam.
Ik vind het aanbod nu al kleiner en ga de Bieb enorm missen als er geen boeken meer kunnen worden geleend.
Een digitaal boek leest niet prettig.
De Bieb kan toch gewoon allebei aanbieden.
Helemaal mee eens. Is het niet zo dat bij het lezen voor veel mensen de Nederlandse taal dan ook wat makkelijker wordt?
waar kan ik als groot boekenfan nog terecht? ik hou niet van digitaal lezen. ik heb ook een ochtend krant. heerlijk!geur van inkt en papier. een écht boek is niet te vervangen. de Bieb is geen school. maar heeft een sociale functie. mens en boek bij elkaar brengen.
Ja, lid. Het boekengedeelte wordt afgebouwd en dat is al te merken.
De Bieb blijft een bibliotheek die naast boeken ook andere zaken in huis heeft. Bent u lid van de Bieb?
Een verschuivende functie maakt het niet minder.
het blijft draaien om boeken en meer.
Was in Krommenie al zo erg dat bijna alle historische boeken over de Zaanstreek ook de HGC uitgaves verwijderd zijn dat vind ik diep treurig
Óeff... :-((
Dan ook niet de schijn ophouden en de naam Bieb omzetten in iets met 'school' of 'educatie'.
De bibliotheek gaat hiermee inderdaad meer op een school lijken. Bijzonder besluit als je naar de cijfers kijkt: zo'n duizend boeken per dag lijkt me toch een duidelijke behoefte.