Op dinsdag 2 oktober plaatste de gemeente Zaanstad een mededeling online dat ze een omgevingsvergunning hebben verleend voor het “houden meerdaags evenement (LINDA festival 2018) in afwijking bestemmingsplan.”
Wie daar het niet mee eens is, kan tot 13 november 2018 een bezwaarschrift indienen bij B&W.
Een prettige regeling…
Alleen…
… was het LINDA.-Festival 2018 al op 29 en 30 september…
De vergunning is twee dagen voorafgaand aan het festival genomen, en twee dagen na het festival pas openbaar gemaakt.
(Foto uit onze mini-mini-documentaire over het festival op het Hembrugterrein)
Als er iets niet ergens op gebaseerd is, is het het commentaar van De Orkaan op mijn plm. 80 %. Ik zuig geen duim, maar baseer mij op koele cijfertjes. In de periode (zie website Zaanstad bij bekendmakingen B&W) van 2 mei 2018 t/m 3 oktober 2018 zijn er 155 evenementen gepubliceerd, waarvan er 119 evenementen (77%) al waren gehouden alvorens de beroepstermijn van 6 weken was verstreken en 36 (23%) evenementen nog moesten plaatsvinden. Dat zijn volgens De Orkaan geen cijfers waarvoor de Gemeente Zaanstad zich zou moeten schamen?
Je kunt ook alle problemen afschuiven op ambtenaren - als de aanvraag later binnenkomt dan de termijn om erover te beslissen, kan het zijn dat die pas kort tevoren wordt verleend. Vanaf dat moment geldt wettelijk 6 weken om in bezwaar te gaan, of dat nou voor of na het plaatsvinden is. Een bezwaar kan er nog steeds toe leiden dat het oorspronkelijk besluit wordt ingetrokken, en dat de vergunning niet geldig blijkt. In dat geval kunnen de organisatoren door mensen die nadeel hebben ondervonden aansprakelijk worden gesteld, want zonder geldige vergunning evenement gehouden.
Standaard zegt de rechter: Een vergunninghouder kan, of beter gezegd moet altijd rekening houden met een voor hem ongunstige afloop van een bezwaar- of beroepsprocedure. Als een vergunninghouder vooruitlopend op de uitkomst van een bezwaarprocedure al gebruik maakt van zijn vergunning handelt hij op eigen risico.
Een bekend geval waar pas achteraf bezwaar is gemaakt, is de Haaksbergen monstertruck ramp. Achteraf is door gewonde bezoekers en nabestaanden van overleden bezoekers bezwaar gemaakt tegen de verleende evenementenvergunning - en met succes, want o.a. het veiligheidsplan bleek niet te kloppen. Zowel gemeente als organisatie konden aansprakelijk worden gesteld. De onrechtmatigheid van de handelingen ligt met het vernietigen van de vergunning deels vast. Als daarentegen de termijn om in bezwaar te gaan al was afgelopen voordat het evenement plaatsvond, en niemand bezwaar had ingesteld, stond de rechtmatigheid van het besluit in principe vast (en zou je alleen nog kunnen kijken naar roekeloosheid bij de bestuurder). De organisatie en de gemeente zou dan buiten schot blijven.
Hahahaha vraag me af wat er nu gebeurt als je alsnog bezwaar maakt?????
Wat er in ieder geval kan gebeuren, en vrij vaak gebeurt, is dat er een beslissing wordt genomen (in bezwaar door B&W of vervolgens in beroep door de rechter) die van invloed is op eventuele herhalingen van het evenement. Het is dus niet geheel onzinnig om bezwaar te maken als je als belanghebbende het festival te luidruchtig vindt, of vindt dat er onvoldoende verkeersmaatregelen zijn getroffen tegen drukte, of dat er onveilige situaties ontstaan, of wat dan ook. Want daar zal volgend jaar dan ook naar moeten worden gekeken.
Er is maar één manier om dat uit te vinden... maar je moet wel 'belanghebbende' zijn, dus bijvoorbeeld in de buurt wonen.
Tuurlijk Orkaan je hebt gelijk, B&W is ook verantwoordelijk, maar denk je nu echt dat ze alles weten.
Ik heb er een korte periode gewerkt, kwam uit het bedrijfsleven, maar bij Zaanstad hangt een cultuur: Waarom zou je makkelijk doen, terwijl het moeilijk kan, nee allemaal ondergekwalificeerd personeel.
Budgeten moesten ook altijd op aan het eind van het jaar, anders gaat het naar algemene middelen, nee dan maar onnodig uitgeven. Kijk daar kan ik niet tegen en daarom ben ik ook altijd zo fel tegen deze K.gemeente.
Kijk dat B&W wat er nu zit heb ik voor gekozen, dat die VVD partijen uitsloot en met vriendjes gaat besturen, Den Haag exact hetzelfde.
Er komt een andere tijd en dan komen ze zichzelf( hoop ik) wel tegen.
100 miljoen uitgeven aan landen om daar kinderen te laten studeren, maar hun eigen Nederlanders die geen geld hebben laten barsten, je kan dit toch niet verkopen terwijl er hier nog voedselbanken zijn,
Dit is voor Zaanstad niet iets bijzonders, want van plm. 80% alle vergunningen voor evenementen, zoals bijv. Dam tot Veldpark (oh nee, Dam), kermissen, dieronvriendelijke circussen en gesubsidieerde herrie-bijeenkomsten, heeft het evenement al plaatsgevonden alvorens de termijn om daartegen in beroep te gaan is verstreken. De uitleg van Zaanstad is dat de vergunningaanvragers te laat zijn met hun aanvragen, dus die wil men niet dupe van hun eigen stomheid laten worden en bovendien zit men helemaal niet te wachten op beroepsprocedures, dus dan de Wet maar verkrachten.
Dat van die 80% is nergens op gebaseerd. We schreven er juist over omdat het zo uitzonderlijk is. Vrijwel alle bezwaartermijnen zijn in orde volgens onze waarneming. Als Zaanstad te laat aangevraagde vergunningen overigens wel in behandeling neemt, kan dat wel eens tot precendent-werking leiden, dan kan je dat iemand anders niet weigeren.
Dick heeft wel degelijk een punt. Of het 80% is doet niet zo veel ter zake maar heel veel evenementen vergunningen worden niet 6 weken voor het evenement gepubliceerd. Dit jaar bij mij in de buurt inderdaad Dam tot Dam, Circus en Kermis in het park, allemaal veel te laat. Food truck festival vorig jaar; Helemaal geen vergunning!
De wet wordt niet verkracht, in tegenstelling. De wet zegt wanneer een aanvraag mag worden goedgekeurd, of mag worden afgewezen. Tenzij het te kort van tevoren is om gedegen onderzoek te doen, is het geen reden om een aanvraag af te wijzen als daardoor bezwaar na het plaatsvinden kan worden ingediend. Om die reden afwijzen zou wettelijk vreemd zijn. De periode om bezwaar in te dienen veranderen is al helemaal niet mogelijk.
Het punt 'men zit niet te wachten op beroepsprocedures' - die snap ik niet: hoe worden die procedures dan voorkomen? Want bezwaar en beroep blijft mogelijk. Er wordt dan naar de geldigheid van het genomen besluit gekeken, of er al uitvoering aan is gegeven of niet. Het is niet anders dan dat iemand meteen na het krijgen van een bouwvergunning begint te metselen, in plaats van 6 weken wachten of er bezwaar komt. Het risico om dan alsnog weer af te moeten breken ligt bij de vergunninghouder.
Niks ten nadele van Linda en ik heb geen bezwaar.
Maar hieruit blijkt maar weer hoe de gemeente Zaanstad werkt!, dit is toch niet te verantwoorden, wat een zooitje daar op dat gemeentehuis(maar dat wisten we toch), nee moet je 1 dag te laat wezen met je bezwaar OZB(die trouwens weer stijgt in 2019), dan wordt deze niet geaccepteerd.
Die burgemeester is toch zo goed in handhaven: doe dat toch eens met al die sukkels die daar op het gemeentehuis zitten, als je in het bedrijfsleven fouten maakt, ga je eruit, doe dit dan ook eens meneer Hamming!
Ik ben een voorstander van een transparante overheid. Ambtenaren die onze gemeente "mogen" dienen zouden zich ook bewust van die verantwoordelijkheid moeten zijn. Geheel eens met Ron, dit soort minkukels zouden uit de organisatie gezet moeten worden. Zolang dit niet gebeurd (en dit is landelijk) ontstaat er een cultuur waar men opereert vanuit een misplaatst dedain richting zijn "onderdanen".
Niet de ambtenaren maar B&W zijn verantwoordelijk voor dit soort beslissingen.
Samen met de huishoudbeurs is dit wel het evenement waar alleen maar blanke vrouwen te vinden zijn. Gouden kans dus voor de grauwe eeuw en aanverwanten om zich op te maken tegen dit racistische, seksistische evenement op oorlogsterrein.
Bij de ambtenaren van de gemeente Zaanstad is alles mogelijk