Een groep bewoners van Westerwatering, die al jaren aan de bel trekt over overlast van verkamering, wil in gesprek met woonwethouder Harrie van der Laan (POV). ‘Wij zijn al jaren in de weer met goed gedocumenteerde bezwaarschriften, maar we missen een luisterend oor bij de gemeente,’ aldus Terry de Boer, een van de bewoners.

Verkamering, het opdelen van een woonhuis in verschillende kamers die apart worden verhuurd, is een lucratieve bezigheid. Wanneer je een woning verbouwt tot zeven verschillende kamers, waar -veelal- arbeidsmigranten en andere woningzoekenden terecht komen, dan kan je al gauw drie tot vier duizend euro per maand binnenhalen aan huurinkomsten.

Maar hoewel het lucratief is, wordt verkamering niet altijd gewaardeerd door de overige buurtbewoners. In delen van Zaanstad is verkameren verboden – maar in Westerwatering is er van alles mis gegaan rondom het voorgenomen verkameringsverbod in de wijk. Terry de Boer kan erover meepraten. ‘Wij hebben in Westerwatering last van een overvloed aan auto’s en het geeft geregeld overlast als zoveel mensen in een woning wonen. Denk aan luide muziek en blowen op straat. Maar er waren recent ook ’s avonds laat ruzies in het verkamerde huis verderop in de straat.’ De Boer, die al 15 jaar in de wijk woont, is al ruim 4 jaar bezig met het thema. Terry de Boer:

‘Mijn grootste zorg is de brandveiligheid. In 2020 vloog in Zaanstad zo’n verkamend pand in brand. Dat was een wake-up call voor mij. Toen dacht ik: hoeveel risico lopen wij hier eigenlijk? Wij hadden toen al geconstateerd dat er wel heel veel mensen woonden in een bepaalde woning. Toen is onze strijd begonnen. Inmiddels is er zelfs een app-groep over verkamering, met mensen uit Westerwatering die ervaringen met elkaar delen.’

De gemeente Zaanstad probeert al geruime tijd om ook Westerwatering toe te voegen aan het ‘verkameringsverbod’ in Zaanstad – maar een VVD voorstel daarvoor kreeg te weinig steun. Half mei kwam wethouder Harrie van de Laan (POV) behoorlijk onder vuur te liggen, toen bleek dat er een streep ging door gemeentelijke plannen om de verkamering in Westerwatering aan te pakken. Bewoner Terry de Boer:

‘Wij zijn als bewoners al jaren bezig om bij de gemeente aan de bel te trekken, en dan wordt er zo geblunderd. Zijn ze opeens meldingen over overlast kwijt. Zaanstad faalt, de burger betaalt. Waarom werden wij hier niet netjes over ingelicht? We moesten het nieuws op De Orkaan lezen.’

Terwijl een aantal eigenaren van verkamerde panden met een schadeclaim tegen de gemeente dreigt, beraden de bewoners zich op verdere stappen. ‘Misschien moeten wij ook maar eens een schadeclaim overwegen,’ vertelt De Boer aan de ombudsjournalist van De Orkaan. ‘Maar we staan zeker ook open voor een goed gesprek met de wethouder, om van hem te horen wat nu de volgende stappen zijn. Dat heeft onze voorkeur. Daarom gaan we deze week een verzoek tot zo’n gesprek naar de gemeente sturen.’

Het plan om een stevig gesprek met de wethouder aan te vragen wordt ondersteund door gemeenteraadslid Annemarie van Nieuwamerongen (VVD), die zelf ook in de wijk woont en ervaring heeft met verkamerde panden vlakbij haar woning. Ook fractievoorzitter Natasja Cornelisse van de PVV laat aan De Orkaan weten het verkameringsdossier op de voet te volgen.

Door: Arne Doornebal (ombudsjournalist De Orkaan).