Bewoners van het buurtschap Busch en Dam hebben gezamenlijk een AED aangeschaft om reddend te kunnen optreden bij een hartstilstand.
Het apparaat heeft al een aantal malen zijn nut bewezen. Vijf buurtgenoten hebben een reanimatie- en AED-training gevolgd.
Marjolijn Noom-Rodenburg is aangemeld als burgerhulpverlener. De AED hangt in een buitenkast. (Automatische Externe Defibrilator die door middel van een elektrische schok het hartritme herstelt na een hartstilstand.)
Bij een hartstilstand is direct starten met reanimeren en het inzetten van een AED van levensbelang. Hiervoor is in Nederland een systeem van burgerhulpverlening opgezet, waarvan Busch en Dam nu ook deel uitmaakt. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die bij een hartstilstand in de buurt beschikbaar zijn. Zij krijgen van de 112-centrale het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen en eerste hulp te verlenen totdat het ambulancepersoneel het kan overnemen (na acht tot vijftien minuten).
De vereniging Hartenjagers (hartpatiënten die aan een gezonde conditie werken) onderschrijft het belang van het AED-netwerk, maar constateert ook dat veel AED’s in Zaanstreek bij winkels en bedrijven hangen en daardoor na sluitings- en werktijd niet beschikbaar zijn
Op de foto staan de gediplomeerde AED-hulpverleners van Busch en Dam: Marjolijn Noom-Rodenburg, Nienke en Saskia van den Boogaard, Meta Neeft en Cilia Noom. Op de voorgrond Rein Wasscher en Jos Neeft.
Een bijdrage van Jaap de Jong