Het Darwinpark moet echt van de bewoners worden, dat is het doel van de gemeente met het opknappen en herinrichten van het park. Momenteel wordt het voornamelijk gebruikt als doorgaande route waar mensen doorheen fietsen of wandelen. Zaanstad wil dat bewoners het ook gaan gebruiken voor recreatie en evenementen, zoals de buurtcamping en het Darwinpark Festival.
Er worden zes specifieke plekken in het park aangepakt: de vier thematuinen, het amfitheater en het noordelijke gedeelte van het park. Over dat laatste gedeelte hebben de bewoners al eerder ideeën ingediend. Ze zien daar graag een fruitboomgaard komen die ze naar eigen zeggen zelf zullen onderhouden. Er zijn ook een aantal bewoners die graag een rol willen spelen in het onderhouden van de thematuinen.
Een van de grootste veranderingen komt bij het amfitheater. Deze plek is inmiddels helemaal verloederd en daardoor onmogelijk om goed te kunnen maaien en veilig te kunnen gebruiken. Het amfitheater zal volledig worden opgeknapt, waarbij er nieuwe grastribunes zullen komen en het theater zal er ongeveer weer zo uit komen te zien als bij de opening (zie foto hieronder). De gemeente hoopt dat hier in de toekomst veel evenementen kunnen plaatsvinden.
Tijdens de inloopbijeenkomst van 24 april konden bewoners hun ideeën delen. Bewoners konden hier hun suggesties achterlaten en overleggen met de landschapsarchitect. Alle ideeën die zijn binnengekomen via de mail en de inloopbijeenkomst worden verzameld en bekeken. Uiteindelijk zal hier een voorlopig ontwerp uit voortkomen dat opnieuw zal worden voorgelegd aan de bewoners. De uiteindelijke werkzaamheden staan gepland voor komende winter.
Sommige bewoners zagen het riet rondom de watertuin liever helemaal verdwijnen, terwijl anderen het riet geen probleem vonden. Ook vinden veel bewoners dat de paden moeten worden aangepakt, omdat deze regelmatig onder water staan. Toch zullen niet alle ideeën worden uitgevoerd. Een aantal bewoners zien bijvoorbeeld graag de schapen op het veldje achter basisschool De Gouw verdwijnen:
“Die schapen moeten weg, ze stinken en schijten alles onder.”
De schapen dragen ook positief aan het park mee, legt projectleider Cees Fleur uit. Het zijn natuurlijke grasmaaiers, waardoor andere grassoorten kunnen groeien. Dat is niet haalbaar met een gewone grasmaaier.
Voor de gehele renovatie zal gebruik worden gemaakt van gerecycled beton, bijvoorbeeld voor de heipalen. Daarnaast is een van de hoofddoelen vooral de biodiversiteit te vergroten door verschillende inheemse planten en bomen te laten groeien, maar ook door bijvoorbeeld de bijen een eigen plek in het park te geven. Bomen en planten zullen alleen worden gekapt als het nodig is voor de veiligheid, bijvoorbeeld om te voorkomen dat grote takken op het pad vallen.
Bewoners die niet konden deelnemen aan de inloopbijeenkomst kunnen hun suggesties altijd mailen naar vergroenen@zaanstad.nl.
Door: Silva Honig. Foto opening amfitheater: Buitengewoon.zaanstad.nl
Het beter zijn de infra structuur van Darwinpark maar ook het Veldpark aan de oostzijde van de Gouw aan te pakken, alle paden zijn min of meer verbrokkelt en voor voetgangers niet fatsoenlijk beloopbaar dit ipv voor veel geld een themapark en amfitheater te maken.
Heel goed, dat dit park nu wordt opgeknapt.. als rolstoeler, zou ik ook graag zien dat een aantal, nu wel erg geribbelde paden , waar me soms bijna letterlijk"de vullingen uit de kiezen trillen"worden glad getrokken en ook graag wat aandacht voor het onneembare hoogteverschil bij een aantal bruggetjes.
Beter aandacht voor het Noordsterpark in Wormerveer. Een verborgen parel die beter voor Zaanstreek Noord kan worden ingezet.
Van natuurspeelplaats tot recreëren, het kan er allemaal. Het ligt nu te verloederen vol met hondenpoep.