Een bewoner van de Amandelbloesem aan de Vinkenstraat in Wormerveer is maandagavond – 17 maart – slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een onbekende man deed zich voor als bankmedewerker en wist waardevolle bezittingen buit te maken.
Maandagavond belde een onbekende man aan bij de woning en deed zich voor als bankmedewerker. Hij vroeg de bewoner naar de waardevolle bezittingen in huis. Nadat hij deze in handen had gekregen, ging hij er snel vandoor in de richting van de Cor Bruijnweg.
Het slachtoffer nam rond 22.30 uur contact met de politie op. Meerdere politie-eenheden reden naar Wormerveer. Er werd een bericht via Burgernet verspreid met het verzoek uit te kijken naar een man in verband met een ‘verdachte situatie’. (Onder de foto tikken we verder.)

Oproep aan getuigen
De verdachte is een jongeman met een donkere huidskleur, tussen de 20 – 25 jaar en rond de 1.80. Hij droeg een zwart half lange regenjas (model gewatteerd), een zwarte broek en gymschoenen. Ondanks de zoektocht is de verdachte niet meer gevonden.
De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien hebben of in het bezit zijn van camerabeelden. Heb jij de man rond 22.30 uur gezien in de omgeving van de Vinkenstraat? Of beschik je over beelden van de mogelijke verdachte? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000. Zaaknummer: 2025058637.
Voorkom oplichting: wees alert!
Vooral ouderen worden regelmatig slachtoffer van criminaliteit, zoals babbeltrucs. Begin deze maand vond in Krommenie de bijeenkomst ‘Veilig bankieren’ plaats om mensen bewust te maken van deze vormen van oplichting. Blijf het gesprek voeren met de mensen om je heen om de oplichtingstrucs te herkennen en anderen te waarschuwen.
Preventietips
- Wees voorzichtig bij onbekende bezoekers en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
- Vraag altijd om een legitimatiebewijs bij bezoek van een instantie of bedrijf.
- Medewerkers van banken en verzekeraars komen nooit zonder afspraak langs voor financiële zaken.
- Geef nooit je pinpas of pincode af, want een bank of de politie zal hier nooit om vragen.
- Bewaar je pinpas en pincode altijd apart.

Door Michel Schermer, met informatie van de politie.
Het kan inderdaad iedereen overkomen maar ouderen zijn nu éénmaal een kwetsbare doelgroep.
Ik ben niet bang uitgevallen maar doe `s avonds na 20.00 uur of als het donker is de deur niet meer open.
Bekenden hebben mijn telefoonnummer dus als ze toevallig eens voor de deur staan en er wordt niet opengedaan dan bellen ze even.
Ook gaat de deur niet open als er vreemden of collectanten voor de deur staan.
Niet dat ik gierig ben maar collecteren van deur tot deur is niet meer van deze tijd.
Ik heb vorige week nog gecollecteerd voor Amnesty en EUR 400,- opgehaald. Veel mensen geven wat aan de deur. Als je niet wilt dat hiervoor wordt aangebeld kun je een sticker bij de deurbel plaatsen. Dat voorkomt irritatie aan beide kanten.
Collectanten of glasvezelverkopers staan dikwijls na 20.30 nog op de stoep.
We moeten nu ook weer niet doen alsof ouderen zoveel kwetsbaarder zouden zijn.
Dit soort dingen gebeuren echter bij de jongere generatie op veel grotere schaal.
Deze generatie is veel meer digitaal afhankelijk dus kwetsbaarder terwijl ze dat ook
nog eens niet beseffen.
Ouderen zijn echt niet zielig hoor. De meesten zijn zich echt wel bewust van de digitale
gevaren en verdiepen zich daar serieus in.
Hoe vaak moet hiervoor nog gewaarschuwd worden.Alles wordt uit de kast gehaald maar blijkbaar dringt dat bij sommige mensen maar niet door. Logisch nadenken of alles wel klopt en nadenken over het vaak onlogische verhaal waar de nepagent mee aan komt zetten. Hoe je hard het ook klinkt maar dit is een duidelijk geval van eigen schuld
Geachte Cor, er is hier maar 1 persoon schuldig en dat is de dader. Die kiest er voor om mensen die opgegroeid zijn in een tijd wanneer je iedereen kon vertrouwen op te lichten.
Cor jij bent duidelijk een zwart-wit denker. Het is belangrijk om te beseffen dat er vaak meer achter een situatie schuilgaat dan wat in eerste instantie zichtbaar is. Gezondheid is een complex onderwerp en het is niet altijd zo simpel als 'eigen schuld'. Iedereen heeft zijn of haar eigen situatie, en het zou goed zijn om wat meer empathie en begrip te tonen voordat er conclusies getrokken worden. Ik hoop voor je dat jij nooit in zo’n situatie terecht zal komen.
Inderdaad wordt er heel regelmatig voor gewaarschuwd. Maar veel slachtoffers van deze praktijken zijn al op hoge leeftijd, kwetsbaarder en voor criminelen een makkelijker doelwit. Daarbij is de oudere “doelgroep” doorgaans minder digitaal actief en omdat er in de huidige wereld vrijwel uitsluitend digitaal wordt gecommuniceerd krijgt men de diverse waarschuwingen vaak niet mee.
Dus om dan gelijk eigen schuld te roepen, is wel erg makkelijk gezegd.
U haalt me de woorden uit mijn mond Gert. Ben het helemaal met je eens.