Poelenburg blijft de wijk in Zaanstad met de meeste besmettingen, samen met Assendelft-Zuid. In de afgelopen vier weken waren bijna 20 procent van de testresultaten in deze wijken positief.
Dat is minder dan in de voorgaande periodes toen het in Poelenburg boven de 20 lag maar nog steeds is het percentage het hoogste in Zaanstad.
De positie van Assendelft-Zuid is opmerkelijk, in eerdere periodes lag het percentage positieve testen juist onder het gemiddelde. In de laatste maand lieten zich 594 mensen testen in de wijk, 172 daarvan waren positief.*
Het gemiddelde in Zaanstad is 14,4 procent, ook Assendelft, Hoornse- en Peldersveld, Zaandam-Zuid, Rooswijk, Oud Koog a/d Zaan en Zaandam West scoren boven het gemiddelde. Westerkoog, Oude Haven, Nieuw West en de Rosmolenwijk hebben een percentage van positieve scores van minder dan 12 procent.
Vrijwel overal daalt de besmetting, maar in Assendelft-Zuid loopt het sterk op. Ook in Krommenie-Oost stijgt het. In Wormerland is het aantal positieve testen 12 procent, in Oostzaan 14,7.
Poelenburg
In de testbus in Poelenburg hebben zich tot dusver 250 mensen laten testen (in 8 dagen), de capaciteit van 150 testen per dag wordt daarmee lang niet gehaald. De bus staat daar elke dag tussen 8.30 – 15.15 uur. Mensen kunnen zonder afspraak terecht. Bezoekers moeten wel een identiteitsbewijs meenemen. De test is gratis.
Vaccinatie
In de periode tussen 15 en 20 januari hebben zich in Zaanstreek Waterland 1.843 mensen laten vaccineren. Het gaat om zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties. Dit gebeurt zeven dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur. Per dag kunnen zo’n 300 zorgmedewerkers gevaccineerd worden. In totaal worden ruim 6000 zorgmedewerkers gevaccineerd tijdens deze eerste fase. De animo is groot; de opkomst is ongeveer 100%.
Na deze zorgmedewerkers zijn de medewerkers van de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning aan de beurt voor een vaccinatie.
In februari start het vaccineren van de groep 90 en ouder. Zij krijgen een uitnodiging van de huisarts. Die beoordeelt of de huisarts zelf de vaccinatie todient of wie een afspraak voor de vaccinatiestraat bij de GGD kan maken. In deze regio wordt gevaccineerd in sportcomplex De Beuk in Purmerend.
Daarna is de groep 85+ aan de beurt. Voor deze groep verzorgt het RIVM de uitnodigingen. Deze groep wordt ook door de GGD gevaccineerd tenzij er een contra-indicatie is.
Besmettingen
Het aantal besmettingen is sinds medio december gedaald, maar het stijgt weer sinds een week. Het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) ligt nu op 52 in de Zaanstreek. Het aantal besmettingen per dag (oranje balken) loopt op.
Geschat wordt dat van de mensen die afgelopen week in Nederland besmet werden, er ongeveer 10% de meer besmettelijke Britse variant heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. De verwachting van de GGD is dat dit half februari opgelopen zal zijn tot minimaal de helft van alle nieuwe besmettingen.
* 594 waarvan 172 positief geeft een veel hoger percentage dan 19,7 (bijna 30 zelfs). De rapportage van de GGD maakt onderscheid tussen positieve testen en positieve testen van mensen die zich in de GGD-teststraten laten testen (maar er worden ook positieve testen uit andere bronnen doorgegeven). Het kan zijn dat de verschillen daarmee te maken hebben (ook in andere wijken levert dit verschillen op). De GGD is nog niet in de gelegenheid geweest onze vragen te beantwoorden.