Zevenentachtig jaar geleden, op 3 december, werd het Gemeenteziekenhuis aan de Frans Halsstraat in Zaandam geopend. Het statige bakstenen gebouw telde 102 bedden.
Iets verderop, stond nog een gebouwtje: een barak. Daarin was plaats voor 26 ongelukkigen. Het waren degenen met de besmettelijke ziekten. Uit de buurt blijven dus…
Vroeger, zo’n vijfendertig jaar geleden, speelden wij regelmatig in het C.W.H. van Raaltenpark. De ‘infectiebarak’ was toen al geen sanatorium meer, maar medisch kinderdagverblijf Pinokkio. Ondanks de vrolijke kleuren, de zandbak en de wipkip, bleef het pand in de schaduw van de bomen van het C.W.H. van Raaltenpark geheimzinnig… (lees verder onder het filmpje)
Inmiddels doet het al drie-en-een-half jaar dienst als Medisch Centrum Zaanzorg. Huisarts André van Loenen kocht het en hij is benieuwd naar de geschiedenis. Daar is niet veel over te vinden: de barak en haar verhalen, zijn nog altijd in nevelen gehuld.
Oproep
Ken jij of ben jij iemand die kan bijdragen aan het compleet maken van de geschiedenis van de barak? Heb je er gewerkt, was je er patiënt, weet je iets via vrienden, familie, dagboeken, postkaarten, brieven, foto’s? Alle informatie, van (voor) 1931 tot nu, is welkom! Bel naar dokter André van Loenen (075-6169873) of mail hem: info@gezinsdokter.com
Ik heb daar gelegen voor een ooroperatie, ergens midden jaren 60, waarom daar en niet in ons "eigen" katholieke ziekenhuis weet ik niet. Misschien dat dr Hansen niet katholiek was??
Zelf heb ik daar, samen met een zus gelegen met tbc (vlek op de long) wat ik nog weet is dat wij op een brancard lagen in een ruimte waar het, vond ik, erg donker was. Helaas weet ik er verder niets van.
Heb ook ruim 6 weken in de Barak geweest ! Polio! En wel van Augustus 15 tot Oct 2 1943 ! In de oorlogs jaren dus !
Ook my Familie moesten met een bootje my bezoeken achter de barak met mn broertjes en zusje !
Her inner wel dat ik het vreselijk vond als 10 jarig kind maar had geen keus !
Heb geen nadelige gevolgen so far van die vreselijke ziekte ondervonden , heb wel weer moeten leren lopen achter de kinderwagen met mijn jongste broertjevan 6 mind in de Wagen !
Beste mevrouw Prins Vink,
Dank voor uw reactie, ik heb u gemaild voor meer informatie. Ik hoop van u te horen.
vr.gr.
Andre van Loenen.
mijn moeder had ook tbc en lag ook in een barak tegen over de sloot
Beste Marijke,
Er is helaas weinig te vinden aan beeldmateriaal over de stenen barak en de houten barakken in het archief. Vandaar mijn zoektocht.
Dank voor het reageren.
vr.gr
Andre
De Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen ( van het ZMC) heeft de geschiedenis van het Gemeente Ziekenhuis in haar archief. Een deel van dit archief is overgedragen aan Archief Zaanstad. De vrijwilligers van de Historische Commissie hebben de laatste twee jaar aan dit archief gewerkt, dat over niet al te lange tijd voor onderzoek beschikbaar zal zijn. Voor contact en informatie, mail naar: historie@zaansmc.nl. Voor foto’s en objecten zie de Beeldbank van de Historische commissie: www.historiezaanseziekenhuizen.nl
heb er gewerkt in de jaren 60-62 zuster vriezema was de hoofdzuster van de barak werd toen gebruikt voor besmettelijke zieken enals isoleer voor phychologie een koud en ongezellig gebouw en s,nachts een beetje eng want je was daar geheel alleen
Dank voor de reactie. Als u er nog foto's van heeft dan houd ik me aanbevolen ! Ik heb er nog zeker vragen over en wil u daar graag over spreken
Vr.gr. Andre
Van 1964 tot de nieuwbouw Juliana ziekenhuis daar gewerkt. Er waren twee houten barakken. Links het kinderpaviljoen en rechts het observatie paviljoen Aan het eind van de tuin lag de stenen barak. Links psychiatrie en 2 isoleercellen. Midden waren eenpersoonskamers voor infectieziektes met aan de buitenkant een afdakje voor het bezoek (mochten niet binnen komen). Rechts was een zaal met mensen die aan het opknappen waren.Je zat daar alleen in de nachtdienst. (18 jaar) Doodeng.
Als u er nog foto's van heeft dan houd ik me aanbevolen !
Ik heb er nog zeker vragen over en wil u daar graag over spreken
Van de geschiedenis van de barak wil ik een boekje maken en als jubileum uitgave volgend jaar maart klaar hebben. Ik ben dan 12,5 jaar huisarts.
vr. gr.
Andre
In 1946/1947 kuurde mijn Oma daar. Zij had Tbc. Ik ben van januari 1947. Mijn moeder vertelde mij dat toen zij van mij zwanger was, zij niet bij haar schoonmoeder op bezoek mocht.Er werd toen gezwaaid vanuit de tuin. Toen ik eenmaal was geboren, liet mijn moeder mij eveneens in de achtertuin, aan mijn Oma zien. Helaas hen ik de Oma, waar ik heel veel op schijn te lijken, nooit gekend. Ik was 2 jaar oud toen zij overleed.
Dank voor alle informatie!
vr.gr.
Andre
De houten barak was ooit de kinderafdeling. Ik herinner mij hem vanaf je jaren 50. Hoe lang hij daar is geweest weet ik niet. In de barak mochten geen kinderen op bezoek komen. Dus de broertjes en zusje moesten buiten voor het ramen wuiven.
Van besmettelijke ziekten in de barak weet ik niets. Wel was er een afdeling voor tuberculose. Deze was aan de achterkant van het ziekenhuis aan de kant van de de Jan van Goyenkade. De kamers hadden grote balkons waar de patiënten buiten konden rusten.
Naast het stenen gebouw van Pinokkio was er een houten barak.Inderdaad lange tijd gebruikt om besmettelijke zieken te isoleren op het terrein van het oude stadsziekenhuis. Later, in de jaren zeventig werd deze houten barak gebruikt door Pro Juventute en de stichting Opperdan. Het Adviesbureau voor Jongeren was hier gevestigd. Een laagdrempelige inloop voor jongeren met problemen. Te vergelijken met het JAC Amsterdam.Halverwege de jaren negentig werd deze Barak gesloopt toen alle instellingen uit het hoofdgebouw waren getrokken en er appartementen werden gebouwd. Het Adviesbureau voor Jongeren werd een apart onderdeel van de RIAGG en verhuisde naar de Westzijde in Zaandam. Bij de oprichting van Buro Jeugdzorg werd de laagdrempelige functie van dit Buro weggesanders.
Dat wist ik allemaal nog niet, dank !
Als u er nog foto's van heeft dan houd ik me aanbevolen !
Ik heb er nog zeker vragen over en wil u daar graag over spreken
Van de geschiedenis van de barak wil ik een boekje maken en als jubileum uitgave volgend jaar maart klaar hebben. Ik ben dan 12,5 jaar huisarts.
vr. gr.
Andre
Ja inderdaad daar stond langs de sloot nog een houten barak dat dacht ik al want mijn moeder heeft daar nog in gelegen
Rob dankje nou klopt mijn plaatje, ik heb in 1958 in de houten barakken gelegen dat was toen de kinderafdeling van het ziekenhuis.
Ook ik heb daar als jong meisje in gelegen , in een van de twee houten barakken, dienend als kinderafdeling ! 1 keer in Dec.1958 en in/rond voorjaar 1960 of 1961 . herinner het mij als de dag van gister...( mochten toen geen kinderen mee op bezoek komen ...) Gr. Hannie.
Dank voor het reageren. Hoe meer informatie hoe beter !
vr.gr.
Andre