‘Er is een beeld ontstaan op basis van Twitter waarin ik mijzelf niet herken.’
Aan het woord is Marvin Polak (VVD). Hij werd uit 13 kandidaten die naar voren geschoven werden door de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk (VVD), gekozen voor de post van burgervader van Oostzaan.
‘Toen ik begreep dat er onrust ontstond over mijn retweets heb ik ze opgezocht, ik kon ze niet voor de geest halen en moest kijken waar het nou precies over gaat. Ik las ze terug en concludeerde dat ik er destijds bewust voor heb gekozen ze te plaatsen, maar dat ik ook heel goed kon begrijpen dat in mijn rol als beoogd burgemeester, dat de GroenLinks-fractie hier niet blij mee zou zijn. Ik zou nu een dergelijke tweet nooit meer plaatsen. ‘
Polak werd gekozen door een vertrouwenscommissie met daarin alle partijen vertegenwoordigd. De commissie mocht de kandidaten niet Googlen of zelf checken. Hadden ze dat gedaan, dan was Polak er hoogstwaarschijnlijk niet doorgekomen.
Het beeld dat ontstond van Polak door onder meer Kaag te beschuldigen van het financieren van Hamas, en GroenLinks een failliete partij te noemen, leek niet echt dat van een verbindende burgervader voor iedereen. Het feit dat hij de tweets opschoonde nadat er ophef over kwam verdiende ook geen schoonheidsprijs en de radiostilte die volgde versterkte het vertrouwen niet.
Pijn
Om met dat laatste te beginnen. Het nieuws overviel hem. Dat van zijn voordracht kwam bijna gelijk met de commotie over de denkbeelden die hij tentoon had gesteld op sociale media:
‘Ik wilde op dat moment eerst weten hoe groot de pijn was en waar de pijn zat. Ook van de fracties zelf. Ik liep even over op dat moment, en het was goed om even een pas op de plaats te maken en te kijken ‘waar hebben we het nou over?’ voordat we dit gesprek aangingen. Want anders hadden we ander gesprek met elkaar gehad.’
Polak verwijderde de tweets nadat hij er door de griffier Menso Bosma op werd gewezen dat de tweets onrust gaven, ‘zeker bij GroenLinks’.
Het ging echter niet alleen om een paar tweets, ook de berichtjes die hij leuk vond op Twitter (likes) waren voer voor vragen. Zo zette hij een hartje bij @nonifinon die schrijft: ‘May God bless and defend Israel from genocidal ‘Palestidnians’, en gaf hij een hartje aan een bericht over Kaag die Hamas €100.000.000 zou hebben gegeven. Ook vond hij een bericht van een extreem rechts trollen-account leuk dat melding maakte van een ‘deuggleuf’ (het ging om actrice Hannah Hoekstra). Dat laatste, verzekert Polak, was een ongeluk: hij staat op geen enkele manier achter de term ‘deuggleuf’ en heeft waarschijnlijk al langsscrollend per ongeluk op ‘like’ gedrukt.
Extreme standpunten
Polak heeft inmiddels met verschillende partijen gesproken na het bekend worden van zijn twittergedrag. Ook met GroenLinks, maar over dat gesprek wil hij niks kwijt.
‘Het is zeker niet de start die ik gewenst had, ik blijf het pijnlijk vinden dat er een beeld is gecreëerd – ook door mijn eigen schuld, dat weet ik echt wel – dat ik er extreme standpunten op nahoud. Daar herken ik mezelf niet in.’
Tot slot meldt hij:
‘Ik hoop dat ik heel duidelijk heb kunnen maken dat ik afstand doe van het beeld dat ik GroenLinks als antisemieten zie. Het deed me pijn dat dat beeld ontstaan is.’
Liever een èchte piloot aan het stuur dan een klimatofoob
Welkom in 2021, welkom in de doctrine-land!
Het lijkt wel of ik in een vergeeld beduimeld boek zit te lezen: niet op internet surfen of fact checken. Alleen op de ogen en zoete woorden, meer niet dus. Wat voor een slappe commissie is dit dan, een thee kransje die bij het 2e schepje suiker zegt: "Het is goed, ik geloof in je". Overheidspersoneel moet stoppen met navelstaren en aanpakken, de persoonlijke verantwoording van dit personeel moet ingevoerd worden. Een zichzelf enigszins serieus nemende maatschappelijke organisatie kan zo'n bezoedeld figuur niet aannemen. Zijn berichten zijn werkelijk aanstootgevend, Hup: pek en veren.
Nadat de affaire OFC een landelijke bekendheid kreeg is het nu de heer Polak die Oostzaan niet echt in het zonnetje zet in de media. Inmiddels staat er ook in het Algemeen Dagblad een artikel over de affaire waar we als Oostzaners niet echt blij mee moeten zijn. De heer Polak kan nog maar 1 ding doen in mijn ogen, nl. afzien van het burgemeesterschap. Met iemand die dingen per ongeluk en daarna aangeeft het niet meer te weten zit Oostzaan niet op te wachten.
Je hoopt dan dat deze heer Polak dan snapt dat hij de eer aan zich zelf moet houden en de belangen van de gemeente voorop dient te stellen en zich onmiddellijk terug trekt. Helaas zal dit idee wel weer een brug te ver zijn voor een extreme standpunten en vergeetachtig baantjes jager.
Een extreem rechtse verbinder is een paradox. Deze man met zo een uitgesproken voorkeur voor de apartheidsstaat Israël. Schandalig dat deze man niet gegoogled mocht worden.
Meneer Polak is zijn geloofwaardigheid voor de start van zijn loopbaan al verloren. Door naar één van de andere kandidaten.
Alleen 'deuggleuf' kon niet, maar de rest is wel ok?
Ik zou zeggen, eer aan jezelf houden. Dit is alleen een burgermeester voor het (extreem) rechtse deel van Oostzaan.
Ik mag toch aannemen dat meneer Polak klaar is met Oostzaan en lekker ergens anders een baantje gaat vinden. Mijn burgemeester kan hij in ieder geval nooit worden.
ik ben wel benieuwd hoe hij die berichten dan wél bedoeld heeft; ik vind ze namelijk vrij duidelijk. Dit is op geen enkele manier goed te praten. Mijnheer Polak zou er goed aan doen de eer aan zichzelf te houden en af te zien van deze positie. Ik neem aan dat de commissie inmiddels de benoeming heeft teruggedraaid?
Ben even aan het kijken geweest wat deuggleuf betekend. Dacht eerst dat het met Tiemstra de vaten uit het verre verleden in Oostzaan. Dat er een gleuf tussen de deugen van een vat zat. Maar nee het is een scheld woord voor een iedere die een gleuf heb.
Geluid: deuggleuf (hulp, bestand) IPA: / ˈdøɣløf / (2 lettergrepen) deug·gleuf samenstelling van deug ww en gleuf zn deuggleuf v (scheldwoord)
Wat zou het fijn zijn als dhr Marvin Polak zich terug trekt als kandidaat voor het burgermeesterschap.
De commissie mocht niet zelf de kandidaten checken of googelen.
Bij het lezen van deze zin viel mij figuurlijk het kunstgebit uit de mond. Stel, je wordt als persoon verzocht zitting te nemen in een clubje dat als doel heeft de eerste burger voor te dragen. Een persoon die geacht wordt een voorbeeld te zijn maar je mag geen achtergrondinformatie inwinnen.
Niet checken in een maatschappij waarin iedere werkgever bij iedere sollicitant even googelt om te zien wat er achter de persoon steekt? En dan kan jij als commissie zonder informatie na een goed gesprek en een bakje koffie wel bepalen wie de beste is? Kolder!! Besluiten kan men nemen na nadat je kennis hebt van alle beschikbare informatie. Nu opereert zo’n commissie als de wandelaar die aangelokt door de zon heerlijk gaat recreëren terwijl hem verboden is het weerbericht te lezen dat spreekt van opkomend zwaar onweer. Ja, en dat hebben we nu....Onweer in de vorm van een beschadigde kandidaat en een Commissie die onterecht de schijn tegen heeft dat zij haar werk niet naar behoren heeft verricht.
Is dit 2021 of 1821? Veranderen die regeltjes zou ik zeggen, zeker ter bescherming van de sollicitant. Een recht dat al enige tientallen jaren ingeburgerd is.......
Dus met per ongeluk en ik wist het niet meer wordt je burgemeester. Vreemd dat een vertrouwenscommissie niet mag Googlen of checken. Dus alleen op zijn woorden (die hij hopelijk nog wel weet) wordt je gekozen. Met een burgervader die soms iets per ongeluk doet of het niet meer weet wordt Oostzaan dus mee opgescheept. Ik heb er geen vertrouwen in.
Het échte probleem zit dus bij de wetgever die een Google o.i.d check uitgesloten heeft.
Tja, iemand met zulke denkbeelden is natuurlijk totaal ongeschikt als burgemeester. Begin maar weer opnieuw met zoeken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Super gast zegt precies zoals het ga zo door zouden meer mensen moeten durfen