Fortuna Wormerveer is uitgeschakeld in de districtsbeker. De tweedeklasser moest in de laatste groepswedstrijd winnen van eersteklasser Sporting Martinus, maar kwam voor eigen publiek niet verder dan 0-0. Door dat ene puntje eindigt Fortuna als derde in de poule en is het dus uitgeschakeld.

Een rechtstreeks duel met Sporting Martinus betekende vorig seizoen degradatie voor de club uit Wormerveer. In een play-off wedstrijd, waar penalty’s de beslissing brachten, liet Fortuna de eerste klasse definitief achter zich. Drie maanden later stonden de clubs, in iets andere samenstellingen, opnieuw tegenover elkaar.

Hier vind je de rest van de voetbaluitslagen

Waar het spel op die degradatie-dag in juni werd gemaakt door Fortuna, was het in de eerste helft nu Martinus dat in veel fases het betere van het spel had. Niet de lange ballen van toen, maar gewoon opbouwen. Echt tot kansen leidde dit niet, waardoor het publiek op een matig gevuld sportpark een zoutloos eerste bedrijf te zien kreeg.

Het werd een tactisch steekspel, maar dan op amateurniveau. Toegegeven; beide partijen maakten bijzonder weinig fouten, maar erg vermakelijk werd het daardoor niet. Een aardig afstandsschot van Martinus en een kopballetje van Fortuna, daar moest het publiek het na 45 minuten mee doen. Helft twee kon alleen maar leuker worden.

Tweede helft

Het tweede bedrijf begon gelukkig enerverend. De thuisploeg brak, al vrij snel na de aftrap, door aan de linkerkant en dacht een penalty te krijgen. Arbiter Kortekaas floot op de rand van de zestien voor een overtreding, maar besloot de bal er net buiten te leggen. Geen strafschop, maar een vrije trap. De positie was alsnog kansrijk, maar de poging strandde in de muur.

Ook Martinus liet zich gelden in de openingsfase van de tweede helft. Een aanvaller van de uitploeg kwam, enkele minuten na het vermeende penaltymoment, oog in oog met Fortuna-goalie Justin Jager, die zijn voet nog tegen de uiteindelijke poging kon zetten. Alles bleef daarom mogelijk voor de mannen van Raphael Supusepa, de nieuwe trainer van Fortuna.

Doordat de urgentie groter werd en de spanning daarmee ook, bleef het ook daarna veel interessanter dan in de eerste helft. Qua kansen kwam het rond een uur spelen echter wel weer op hetzelfde level als de eerste. Daarbij aangetekend dat het Fortuna was dat nu de betere ploeg begon te worden.

Supusepa gebruikte in de tweede helft al zijn wisselmogelijkheden

Het duurde tot de slotfase voor de degradant het overwicht om kon zetten in kansen. In die slotfase moest het bij Fortuna van de ingevallen Duncan Poorter komen. Het was de linksbuiten die de 1-0 rond minuut tachtig op zijn schoen had. Hij kon een harde, lage voorzet echter niet genoeg drukken, waardoor zijn schot over ging.

Ze deden er bij Fortuna alles aan om die ene goal te maken, maar ondertussen begon ook de fitheid een rol te spelen. Het elftal van Supusepa liep op het tandvlees, waardoor een slotoffensief niet van de grond kwam. Martinus kreeg op de counter zelfs nog meerdere mogelijkheden om het al eerder te beslissen, maar had uiteindelijk het eindsignaal van Kortekaas nodig om zeker te zijn van plek twee. Het bleef 0-0.

Geen revanche dus voor Fortuna Wormerveer, dat na dit gelijkspel tegen Sporting Martinus wederom aan de verkeerde kant van de medaille staat. Supusepa meende na afloop dat zijn ploeg het vooral in de eerst helft heeft laten liggen.

‘Wij gingen voor de winst en daar waren de mogelijkheden voor. Het is teleurstellend. De eerste helft zaten we totaal niet in de duels en waren we overal een stapje te laat. In de tweede helft draaiden we het om en creëer je kansen. Dat was tegen RODA ’23 (eerste bekertegenstander, red.) exact hetzelfde. Tegen CSW (tweede bekertegenstander, red.) hadden we dat beter voor elkaar. Ik had gehoopt dat we daar lering uit hadden getrokken….’

Het neemt niet weg dat Supusepa en zijn mannen met vertrouwen de competitie ingaan.

‘Al moeten er nog wel stappen gemaakt worden, conditioneel ook. Voor volgende week zijn we zeker klaar, alleen sommige jongens moeten nog een paar stapjes maken. Maar het vertrouwen is er, dat zeker.’

Fortuna opent de competitie zondag 22 september thuis tegen Always Forward, om 14:00.

Wist je dat je ook de Zaanse sportactiviteiten in onze winnende uitgaansagenda kan vinden?

Door: Hugo Heinen (verslag & foto’s)