De eerste plannen voor de Behouden Haven in Zaandam dateren van februari 2019 als wethouder Gerard Ram (VVD) aankondigt daar een ‘aantrekkelijk en levendig woonbuurtje’ te willen realiseren. Deze maand worden nieuwe plannen door de gemeenteraad besproken: niet alleen een school (Westerkim) maar ook nieuwbouw van zorgcentrum Saenden dat samen met de school in één gebouw moet trekken. Dat gebouw wordt zes woonlagen hoog.
Komende donderdag – 11 juli – wordt het project Behouden Haven behandeld door het Zaanstad Beraad. Dit onderwerp stond vorige week donderdag ook al op de agenda maar werd uitgesteld omdat er maar liefst tien bijlages ontbraken. Wethouder René Tuijn heeft deze stukken inmiddels naar de raad gestuurd.
Het project, dat de bouw van een schoolgebouw voor CBS de Westerkim en zorginstelling Saenden van De Zorgcirkel onder één kap betreft, zorgt voor de nodige weerstand bij omwonenden en betrokkenen. Twee van hen maakten afgelopen donderdag gebruik van de inspraakmogelijkheid. Normaal gesproken zou het Zaanstad Beraad hierover vergaderen, waarna de voorzitter van dienst zou concluderen of het op de stem- of debatagenda van de gemeenteraad komt.
Normaal gesproken is niet altijd zoals hoe het gaat, en dat geldt zeker in dit geval. Jos Kerkhoven (DZ) merkte op dat er tien bijlages ontbraken. Democratisch Zaanstad had deze een half uur voor het Zaanstad Beraad ontvangen, de andere partijen nog niet. Deze bijlages bestaan uit onderzoeksrapporten op verschillende gebieden, zoals: Quickscan Flora & Fauna, een verkennend bodemonderzoek, een asbestonderzoek, een verkennend booronderzoek, een cultuur-historische verkenning, een stikstofrapportage, milieuonderzoeken, een klimaatstresstest, een bodemeffectrapportage en een parkeeronderzoek uit 2022.
Informatieavond
In de tussentijd heeft het project een andere invulling gekregen dan de plannen uit 2019. Die plannen zijn gepresenteerd tijdens een inloopavond georganiseerd op 12 februari 2024. Er zouden zo’n 90 belangstellende aanwezig zijn geweest die ‘veelal positief’ over de plannen waren.
Uit het participatierapport blijkt ook dat er overleg met bedrijven (winkelcentrumeigenaar Brooklands, Frentrop), Agora (Westerkim), Sociaal Wijkteam, Buurtvereniging Oud-West en Fietsersbond is geweest. Parkeren en autoverkeer staat bovenaan bij de gevreesde problemen. Brooklands wil parkeren voor het winkelcentrum behouden, bewoners vrezen overlast van het halen en brengen van kinderen van de school en ook omdat er een tweede supermarkt in het winkelcentrum komt. De gemeente stelt geen problemen met verkeer en parkeren te verwachten.
Ook wordt geluidsoverlast van de school genoemd als mogelijk probleem. Zaanstad:
“Het buiten spelen van kinderen kan overlast veroorzaken voor omwonenden. Het schoolplein zal op tenminste 10 meter van geluidsgevoelige objecten zoals woningen gesitueerd worden.”
Bekijk hier de huidige plannen van het project op de projectsite van de gemeente.
De vergadering van het Zaanstad Beraad begint om 18.30 uur en is ook online te volgen.
Update 10 juli: De Orkaan heeft navraag gedaan bij de gemeente. De gemeente erkent dat ze steken hebben laten vallen in het informeren per brief en betreurt de gang van zaken, die door ”omstandigheden” anders zijn gelopen als gebruikelijk. Wel is er volgens de gemeente op verschillende momenten gecommuniceerd in de vorm van een inloopavond, een online bijeenkomst, twee bewonersbrieven in 2020 en 2023 en is er ”regelmatig” contact geweest met wijkoverleg OudWest. Over hoe het kan dat de ontbrekende bijlages in eerste instantie niet in het bezit van de fracties waren zegt de gemeente het volgende:
”Het doel van het Ruimtelijk Programma van Eisen (RPvE) is om de ruimtelijke haalbaarheid van de herontwikkeling aan te tonen. Daarvoor zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd om een beeld te krijgen, waar we in het vervolgproces rekening mee moeten houden. De resultaten uit deze onderzoeken zijn vervolgens verwerkt in het RPvE in de vorm samenvattingen/conclusies. Voor het omgevingsplan zullen (een deel van) de onderzoeken opnieuw uitgevoerd of aangepast moeten worden. Het is om deze reden niet altijd gebruikelijk om de onderzoeksrapporten in deze fase aan de stukken toe te voegen.”
Door: Rick Nieborg. Info: buurtbewoner, website Zaanstad Beraad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto boven: Rick Nieborg. Afbeeldingen onder uit plannen voor Behouden Haven.
Juist! realiseer dit project aan de rand van Zaandam. doorgaande wegen, snel erin en eruit. buiten het centrum houden.
Helemaal eens met die T. Laan. Door het realiseren van een nieuw schoolgebouw, trekt de Westerkim uit het huidige schoolgebouw in de Mauritsbuurt. Et Buut zal dus in de Mauritsbuurt verder uitbreiden en dat is niet voor kinderen die in de wijk wonen, maar elders. Het gevolg zal dus zijn dat er nog meer autoverkeer komt en nog meer overlast. Zaanstad zegt het autoverkeer terug te willen dringen, maar zij doet het tegenover gestelde. Wanneer wordt het verstand eens aangezet en gaat men schoolcapaciteit bouwen in de buurt waar de kinderen wonen?
De gemeente verwacht geen parkeerproblemen? Kijk ietsje verderop maar naar de nieuwbouw van Et Buut/Westerkim en de parkeerproblemen. Combinatie van weinig ruimte en ouders die hun kroost met de auto naar school moeten en zullen brengen. What could possibly go wrong?