De kans is groot dat op donderdag 5 oktober ook de leraren van de basisscholen in de Zaanstreek gaan staken.
De leraren willen 900 miljoen voor salarisverhoging en 500 miljoen om de werkdruk te verlichten.
Minister Asscher probeerde eerder 270 miljoen te reserveren voor het basisonderwijs maar kreeg alleen de toezegging dat een “substantieel bedrag” zou worden vrijgemaakt. En dat wordt minder dan het gevraagde bedrag en veel minder dan 1400 miljoen.
Jan van de Ven van PO in actie zei tegen de Volkskrant:
“wij hebben er geen vertrouwen meer in, het wordt tijd te laten zien dat het menens wordt.”
Voor de zomer kwamen de Zaanse basisleerkrachten al een uur in actie:
Petra Glandorff, directeur van basisschool De Bijenkorf uit Assendelft was eind juni nauw betrokken bij de organisatie van de prikactie #POinActie. Zij geeft aan dat het te vroeg is om uitsluitsel te geven over 5 oktober, maar:
‘Binnenkort gaan we intern bespreken hoe we de dag inrichten. De stakingsbereid binnen Agora is groot.’
Mocht er besloten worden deze dag te staken, dan wordt het geen kwestie van school dicht en een dagje vrij:
‘We willen, net als met de prikactie laten zien waar dit om gaat en aandacht genereren voor de doelen van de staking.’
Taco Keulen, voorzitter van het bestuur van Agora, meldt dat wel of niet staken geen beslissing is van het bestuur:
‘Maar wij gaan er niet voorliggen.’
Hier vind je ons dossier over POinActie
Als iemand roept dat het wel meevalt dan is dat complete nonsens. Zelden heb ik zo oneerlijke werkomstandigheden gezien. Naast het lesgeven moet je elke dag de les van de volgende dag voorbereiden, rapporten e.d. nakijken, en zelfs oudergesprekken moeten in de avond ingepland worden. Beginnen om 08:00 uur en klaar zijn om 18:00 zijn nog de normale werkdagen. En vakanties? Enig idee hoeveel tijd er overblijft na het afronden en voorbereiden van een schooljaar? Het onderwijssysteem in NL klopt van geen kant. Een voorbeeld nemen aan Scandinavische landen, daar hebben ze een paar jaar terug het lichtje al gezien.
Beste Henk, mensen denken ach 60 vrije dagen ze hebben het nog niet zo slecht.
Maar daar houd het dan wel mee op, ze weten ook niet dat je er daar 5 van in leveren. Als de leerlingen grote vakantie hebben moeten de meesters en juffen nog een dag of 2 a 3 door, en ook eerder beginnen een dag of 2 a 3.
Ik dacht dat het hier gaat om docenten van de basisschool. Het lijkt nu alsof het om docenten van de vwo en hoger gaat met al dat voorbereid- en nakijkwerk. Tenzij die docenten zelf ook moeite hebben met de opgaven die aan die kinderen worden gegeven.
Beste Hans, als jij over werkte bij een baas kreeg je extra loon. Helaas de juf en meester krijgen niets de vele avonden die hij/zei moeten werken. Denk eens aan ouder avond, voorlichting avond. Zo kan ik er nog wel een paar noemen. Dit allemaal voor niets, ja een bakje koffie of thee.
Deze extra avonden zijn in de formatie meegerekend en hoort gewoon bij je taak. Daar krijg je wel degelijk voor betaald.
Daar krijg je niet voor betaald, heeft men nog te danken aan Mevr. Stekelenbos toenmalig staat secretaris van onderwijs.
Dat wat je beweert Siem haal ik niet zo uit de CAO voor PO onderwijzend personeel (2016-2017). Zie art 2.3 e.v. Ik mag het verkeerd hebben maar dat ziet er niet slecht uit wat er zo is geregeld voor dat personeel.
het valt allemaal niet mee,maar het aantal vakantiedagen dat een onderwijzer geniet lijkt me in ieder geval wel oké......
Hans, wel eens een week mee gedraait in het onderwijs??? Lul je wel anders.
Ik werk in het onderwijs en vindt de werkdruk best meevallen. Om me heen zie ik wel waardoor de werkdruk hoog wordt ervaren. De meeste docenten kunnen wel een cursus efficiënt werken gebruiken. Er wordt buiten de lestijd om veel tijd vrijgemaakt om te socializen met collega's. Dat betekent dat er ver na schooltijd nogal wat werk moet worden ingehaald.
Als je dat dan vindt schrijf je niet onder de naam Nota Bene maar met je eigen naam.
Ik zie ze helaas vaak net afgebrand.
De meeste kinderen 'lijden' niet onder de staking, want een dagje vrij vinden veel kinderen niet erg. Wel hebben kinderen last van te volle klassen en van docenten die te druk zijn: uiteindelijk zijn het dus juist ook de kinderen die profiteren als er meer geld naar het onderwijs gaat!
Waarom moeten de kinderen -want we hebben het over de basisschool- toch onder die staking lijden. Ga je mening kenbaar op bijvoorbeeld een zaterdag of tijdens een van de vakanties.
De weekenden voor onderwijzend personeel worden vooral gevuld met
Lessen voorbereiden, kafkaiaanse "leerlingvolgsystemen" bijhouden contacten onderhouden met ouders via email, enz. enz.
Vakanties? als je een beetje doorwerkte kon je dan in de zomer nog net 2 weekjes kamperen op Terschelling
Mijn ex zat in het basisonderwijs, dus ik kan er over meepraten ..