Het eerste schilderij dat bezoekers van de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez in het Rijksmuseum tegenkomen, is van de Sint-Odulphuskerk in Assendelft van de schilder Pieter Saenredam.
De kerk hangt naast Agnus Dei (Het Lam Gods) van de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán dat eigendom van het Prado in Madrid is.
De twee schilderijen tonen de verschillende – maar ook overeenkomstige – manieren aan waarop religie in Spanje en de Nederlanden werd weergegeven in de 17e eeuw.
Het Nederlandse schilderij (1649) is het interieur van de Sint-Odulphuskerk. Pieter Jansz. Saenredam werd in 1597 in Assendelft geboren (de grafsteen op de voorgrond van het schilderij is van zijn vader), hij stierf in Haarlem in 1665. Het is niet de Odulphuskerk die we nu kennen, die dateert uit 1883. De eerste Sint-Odulpuskerk in Assendelft werd rond 1410 gebouwd (Wikipedia).
Het schilderij Agnus Dei dateert uit 1635 – 1640. Francisco de Zurbarán leefde van 1598 tot 1664.
‘Rembrandt-Velázquez; Nederlandse & Spaanse meesters. Dialogen over werkelijkheid en eeuwigheid, religie en schoonheid’ is t/m 19 januari 2020 in het Rijksmuseum te zien. (alle foto’s worden groter als je er op klikt)
Bronnen: bezoek Rijksmuseum, Wikipedia (Saenredam, Odulphskerk), websites Prado en Rijksmuseum.