De deadline van 21 juli voor de komst van de Bibby Renaissance en Bibby Progress waar 1000 asielzoekers moeten worden opgevangen wordt niet gehaald. De ‘barges’ (grote drijvende pontons) zijn wel klaar maar komen niet binnen twee weken naar Zaandam.
De bedrijven rondom het nieuwe COA-asielzoekerscentrum aan de Gerrit Bolkade hebben wel hun bedenkingen. Ze zijn bang dat asielzoekers over hun terreinen gaan dwalen en vrezen ook dat het verkeer wordt gehinderd en dat parkeerplaatsen straks vol zullen staan met auto’s van het AZC.
Gistermiddag – 8 juli – werd er speciaal voor omwonenden en omliggende ondernemers een informatiemiddag georganiseerd over de twee AZC-pontons aan de Gerrit Bolkade. Gemeente Zaanstad en het COA hoopten de betrokkenen gerust te stellen. Gemeente Zaanstad biedt verschillende oplossingen voor de problemen, vertelt programmamanager Joost Dunselman:
‘Alle bedrijven op het industrieterrein dat grenst aan de Gerrit Bolkade zitten sinds kort in een appgroep speciaal ingericht voor klachten of opmerkingen over het nieuwe COA-centrum. Daarnaast gaat er een parkeerplaats voor 40 auto’s ingericht worden voor de werknemers op het terrein bij de Vrijbuiter en de MacDonalds. Asielzoekers hebben daarentegen geen auto’s, dus daar hoeven de ondernemers zich geen zorgen over te maken. Ook verwachten wij geen verkeershinder in het gebied.’
Asielzoekers worden (als het centrum in gebruik wordt genomen) geacht om met de fiets aan de hand over het nieuwe wandelpad te lopen om dan verderop op de fiets te stappen. Er wordt namelijk geen nieuw fietspad aangelegd.
De barges waar de asielzoekers op gaan verblijven liggen er nog niet, en dat gaat ook niet gebeuren voor de afgesproken datum (21 juli). In Amsterdam liggen de barges echter al helemaal klaar voor gebruik. De twee ‘schepen’ komen uit Indonesië, waar ze als verblijfplaats dienden bij een boorplatform. Ze zijn uniek, want er zijn wereldwijd slechts zeven exemplaren.
De woonruimtes van de barges Renaissance en Progress zijn al helemaal af en zo zien ze er uit.
Als de eerste zes maanden voorbij zijn mogen asielzoekers werken en dat biedt voor veel bedrijven op het industrieterrein in Zaandam Zuid een mogelijkheid. Volgens een woordvoerder van het COA is dat vaak het eerste dat er wordt gevraagd door ondernemers die in het gebied liggen van een nieuw centrum: ‘Hebben jullie nog goede werkkrachten voor mij?’
Maar daarvoor moet het centrum wel eerst openen.
Door: Remi Kerkhoven. Extra informatie van woordvoerders COA & Gemeente Zaanstad. Eerder nieuws op de Orkaan.