Vanaf vrijdag 13 december tot en met maandag 16 december staken de apothekersassistenten van openbare apotheken uit Noord-Holland en Flevoland, en blijven de meeste apotheken dicht. Vandaag kwamen de apothekersassistenten bijeen bij evenementenlocatie Taets op het Zaandamse Hembrugterrein.
Op één van de welbekende borden, die bij een beetje staking natuurlijk niet kunnen ontbreken, viel de reden van de staking kort en bondig te lezen: ‘Pil, poeder, drank of puf. Voor weinig loon werken wij ons suf.’
Buiten stellen de stakers zich netjes in een rij op om bij Taets binnen te gaan. Hartelijke begroetingen vinden plaats, wel wordt er wat gemopperd over de parkeergelegenheid. Binnen bij Taets een zee van mensen gehuld in rode FNV-hesjes met daartussen plukjes mensen met paarse CNV-hesjes.
FNV en CNV zijn dan ook de vakbonden die aan de onderhandeltafel hebben gezeten met werkgevers en zorgverzekeraars, zonder het gewenste resultaat dus. Ralph Smeets, FNV-bestuurder van de apothekensector, legt uit waar de onderhandelingen zijn stukgelopen.
‘Voor een deel natuurlijk het loon. Deze mensen lopen gewoon al jaren achter op de loonontwikkeling in andere zorgsectoren. Daarnaast hebben ze ook te maken met werkdruk en agressie aan de balie. Doordat de arbeidsvoorwaarden zo slecht zijn is er ook een behoorlijke uitstroom. Sommige mensen die in de apotheek werken kunnen denk ik zelfs in de supermarkt meer verdienen.’
Zes procent
Concreet willen de vakbonden een loonsverhoging van zes procent. Dit met terugwerkende kracht vanaf 1 juli, omdat toen de cao afliep. Ook eisen ze een minimumuurloon van € 16 per uur en willen ze dat alle gewerkte uren worden uitbetaald. Dat betekent dat ze willen dat voorbereidingstijd, zoals een kwartier voor openingstijd, wordt uitbetaald. Het loonaanbod blijft vooralsnog hangen op twee procent.
‘Het is een sector waar eigenlijk nog nooit actie is gevoerd. Ze zijn eigenlijk dit jaar voor het eerst opgestaan om voor zichzelf te gaan zorgen. Er moet gewoon een flinke beweging worden gemaakt en dat proberen we ook te doen door zorgverzekeraars aan te spreken. Daar zit ook een deel van de oplossing als het gaat over geld, want zij betalen de apotheken voor de dienstverlening.’
Tijdens een toespraak tot de aanwezige stakers liet Smeets weten dat zorgverzekeraar VGZ het moeilijkst deed tijdens de stukgelopen onderhandelingen. Hij liet weten dat er binnenkort een demonstratie bij het hoofdkantoor in Arnhem zal plaatsvinden. Als VGZ overstag gaat hopen de vakbonden dat andere zorgverzekeraars meegaan.
Onder de afbeelding gaat het artikel door.
Denigrerende opmerkingen
Naast het loon demonsteren de vakbonden en apothekersassistenten ook tegen de hoge werkdruk in de sector. Zo zouden ze ook met regelmaat, zoals Smeets ons al vertelde, met agressie tijdens hun werk te maken hebben. Apothekersassistente Martine, die toevallig een tijd in de Zaanstreek heeft gewoond, vertelt hoe dit zich uit.
‘Er staan hier mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien aan het einde van de maand om hun kinderen eten te kunnen geven. Het is toch te zot voor woorden dat als we, als we het in de ogen van de mensen niet goed doen, ze ons bijna over de balie trekken? En dan moeten wij dit voor dit schrijnloontje allemaal maar accepteren. Dat kan echt niet meer.’
Volgens Martine krijgen de apothekersassistenten bijna dagelijks te maken met scheldpartijen en denigrerende opmerkingen. Marthe, die naast Martine staat vertelt:
‘Ik heb bijvoorbeeld een keer een fles desinfectie naar mijn hoofd gehad en een stoeptegel toegewenst gekregen.’
Onder de foto gaat het artikel door.
Even verderop staat Jamel in de zaal van Taets. Hij is één van de weinigen in een hesje van vakbond CNV en heeft een doek met het logo van de vakbond om zijn hoofd geknoopt als een soort bandana. Ook is hij één van de weinige aanwezige mannen bij de staking. Hij legt uit waar de agressie volgens hem vandaan komt.
‘De verzekering sluit telkens contracten af met verschillende leveranciers. Dat zorgt ervoor dat we van één leverancier per soort medicatie het product kunnen verkopen. Hierdoor vallen andere leveranciers buiten de boot, waardoor er medicatietekorten ontstaat. De medicatietekorten zorgen voor agressie. Mensen krijgen dan misschien hun vertrouwde medicatie niet en schieten in de stress. Dan moeten wij uitleggen dat het doosje er misschien anders uitziet, maar het hetzelfde middel is. Daar komt veel agressie vandaan’
Volgens Jamel ontbreekt het aan een stukje voorlichting vanuit de verzekeraars.
‘Wij als apothekersassistenten zijn aangewezen om die informatie (over hetzelfde medicijn in een ander doosje red.) door te geven aan de patiënt. Dat wordt niet altijd op een goede manier begrepen. Wij voeren eigenlijk het beleid uit van de verzekering.’
Positief verrast
Bij Taets worden met regelmaat grote feesten georganiseerd. Hoewel deze bijeenkomst een serieuze reden had, heerste er op sommige momenten alsnog een feestelijke stemming. Tussen de toespraken door werd er namelijk hardstyle en feestmuziek gedraaid. Zo werd van links naar rechts en weer terug bewogen op de Snollebollekes en gehakt op platen van DJ Paul Elstak.
‘Het voelt niet als een feest, maar je voelt je wel gesteund door je collega’s’, laat staakster Pauline zich optekenen. Volgens Eveline, die naast haar staat, biedt deze staking vooral hoop voor de toekomst.
‘Vooral omdat er zo veel zijn. Ik ben positief verrast over hoeveel mensen hier zijn. Het geeft het gevoel dat het niet een klein groepje is, zo van ‘tja iedereen wil wel meer salaris’. Ik denk dat alle apothekersassistenten nu wel overtuigd zijn van het feit zijn dat ze het verdienen.’
Cynthia, die even verderop in de zaal met haar collega’s staat te praten, is iets sceptischer.
‘Wat ik jammer vind: er zijn al meerdere stakingen en meerdere toespraken geweest en er is nog niet heel veel bereikt. Dus ja, je moet wat doen maar de tijd zal het leren. Ik wacht het af.’
Door: Rick Nieborg (tekst & foto’s), info: demonstratie Taets & fnv.nl.
2 procent is een aanfluiting, de hele zorg is een aanfluiting. Onze werkgevers boden min 13 procent... Een applausje waard vind je niet!
Apothekers en assisten zouden één blok moeten vormen om de zorgverkeraars voor het blok te zetten, gezien bovenstaande afknijp verhaal.
Dat zou kunnen door tegelijk alle contracten te beeindigen en de patienten de rekening mee te geven om die zelf te innen bij de betreffende verzekeraar.
Dan zit de zorgverzekeraar met een enorm probleem.
Vanzelfsprekend moeten apothekers achter hun assisten staan.
Het moeilijke hieraan is, dat patiënten het moeten voorschieten.
En dan krijg je ook problemen aan de bali.