Meer nieuws over de moskee in Assendelft? Ja dus.
De burgemeester heeft een brief ontvangen van een ‘groep’ die ’transparantie’ eist over de komst van de moskee naar Assendelft.
Even vooraf: dat de communicatie vanuit Zaanstad geen schoonheidsprijs verdient, schreef Orkaanredacteur Piet Bakker anderhalve week geleden in zijn column. En over de fondsenwerver (nog altijd speerpunt op de Facebookpagina) die in maart 2015 actief was in Assendelft berichtten we als eerste.
Een anonieme ‘groep’ uit Assendelft (dat laatste is niet te checken, want wij krijgen geen antwoord op de vraag door wie de groep gestart is), is nu in de pen geklommen voor een brief aan de burgemeester.
Maar wie of wat is die groep eigenlijk?
Assendelft bouw Moskee ?
Zo heet de groep dus: Assendelft bouw Moskee ? Dat klinkt prettig en neutraal (al is het grammaticaal niet correct als het om een vraag gaat: dan zou er een ’t’ achter ‘bouw moeten, en de spatie na ‘Moskee’ is vrij irritant, en Moskee hoeft niet met een hoofdletter, maar dit terzijde).
Een dorp dat in deze tijden een moskee in de tuin krijgt (of een zwembad, kerk, speeltuit etc..), heeft het recht adequaat geïnformeerd te worden en vragen te stellen. Bij de groep hebben zich dan ook al zo’n 550 mensen aangesloten. In maart 2015 werd de pagina gestart.
De brief is ondertekend door “heel veel bewoners van Assendelft” maar niemand van die bewoners heeft zijn of haar naam eronder gezet. Ze hebben zich verenigd in de Facebook-groep, maar hoeveel van de 550 ‘fans’ in Assendelft wonen is onzichtbaar.
Wij stelden via Facebook de simpele vraag:
‘Wie zijn de trekkers van deze pagina?’
Daarop kregen wij geen concreet antwoord. Eerst werden we kort geblokkeerd (paniek?). Daarna kregen we ‘antwoord’. We leerden dat de ‘betrokken bewoners’ toch niet namens bewoners spreken en dat de leden bedreigd zouden zijn waardoor ze anoniem willen blijven. Als we alsnog contact krijgen met een van de leden, waardoor we weten uit welke richting deze wind waait, later we dat weten. Wordt vervolgd dus…
In de brief (hele tekst hier): wordt gevraagd
“namens een hele grote groep bewoners van Assendelft een grote bijeenkomst te plannen om alle belangstellenden in Assendelft te informeren en vragen te laten stellen omtrent de eventuele bouw van een moskee in Assendelft.”
Volgens de opstellers is dat belangrijk in het kader van de ‘Burgerparticipatie’, een uitgangspungt dat volgens de briefschrijvers door de gemeente alleen met de mond wordt beleden:
“de gemeente Zaanstad gebruikt dit toverwoord om te verdelen en heersen. De laatste tijd blijkt dat de gemeente steeds meer in kleine groepjes de mensen informeert over het wel en wee in hun leefomgeving. Als je de gemeente vraagt waarom dit gebeurd dan wordt er gezegd om de doelgroepen zo goed mogelijk te informeren, de direct betrokkenen hebben immers een andere insteek als de groep erom heen.”
Daar wringt de schoen. Wie zijn de gemeente ambtenaren, die bepalen wie er geïnformeerd moeten worden en wie niet? En wie er bij de ene groep hoort en wie bij de andere?”
Wethouder Verschuren moet het ontgelden bij de boze Facebookers:
“Als nu notabene blijkt dat wethouder Verschuren op een bankje,( dus in heel kleine formatie) tegen bewoners gezegd heeft , (terwijl hij zelf niet aanwezig was in de Kaaik) dat hij alleen kleine groepjes mensen wil informeren omdat hij bang is voor een escalatie net zoals in de Kaaik en hij geen zin heeft in boe-roepers en Wilders stemmers. Allebei een verkeerde voorstelling van de feiten. Er bestaan zelfs nog tv beelden van die het ongelijk van de wethouder kan aantonen.”
Die bijeenkomst drie jaar geleden in de Kaaik, was volgens de schrijvers echter “zeer ordentelijk verlopen”…
Dan valt onze mond open en vragen we ons af wat de wethouder onder burgerparticipatie verstaat.
Ook zijn wij van mening dat de bewoners die op Wilders hebben gestemd ook bewoners zijn van Assendelft dus dat de wethouder ook daar zijn verantwoordelijkheden naar toe heeft en deze mensen niet kan uitsluiten. Maar niet alle tegenstanders of mensen die vraagtekens hebben over deze moskee zijn Wilders stemmers.
De groep wil dus een grote bijeenkomst:
“Dat is de enige manier om duidelijk te scheppen. Om het geheel transparant te houden en de onrust weg te nemen bij de Assendelftse bevolking is dit zeer noodzakelijk. Dit is niet alleen onze vraag maar ook heel veel mensen in Assendelft willen zo’n bijeenkomst.”
Aangezien van de ‘heel veel inwoners’ niemand zijn naam onder het stuk zette, is die claim niet echt te checken.
Ook van kritiek moeten ze niks weten op die pagina. Dan word je direct geblokkeerd, bellen ze klagend de gemeente en zwarte pieten ze je op hun pagina. Daarom zijn we nu een pagina begonnen met de juiste info zo goed mogenlijk geverifieerd. “Assendelft bouw moskee - Neutrale info”. Dit omdat er echt niet alleen maar azijnpissers wonen in Saendelft. De meeste mensen interesseert die moskee niks of zijn voor. Maar alleen die paar zeikerds hoor je.
Anoniem zijn en transparant? Dat is toch tegenstrijdig?!
Ik wil graag weten wie die moskee financiert. We willen niet dat een “ foute” mula daar gaar predekken.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moslims-met-turkse-en-marokkaanse-achtergrond-steeds-religieuzer-ze-bidden-meer-en-gaan-vaker-naar-de-moskee~b7d8d585/
Bij dit gegeven kun je ook je vraagtekens plaatsen.....
Op zich ben ik voor openheid zonder anonimiteit. Doch helaas komt het toch voor dat mensen die enige kritiek hebben op bijv hangjongeren dit moet bekopen door vernielingen aan de woning. En dan is degene(n) die die vernielingen heeft aangericht ook niet zo'n held om zijn/haar naam en adres door te geven. Helaas zijn we blijkbaar in dit stadium beland. Het recht van de sterkste gaat steeds meer gelden. Jammer jammer jammer.
Sommige zaken kunnen kennelijk het daglicht niet verdragen. Net als die nachtelijke actie om spandoeken en leuzen op te hangen. Jammer dat we zo met elkaar moeten omgaan.
Hoe ironisch, anoniem transparantie eisen. Dan ben je echt niet wijs
Wat kortzichtig en wat een stemmingmakerij van De Orkaan om te stellen dat de mensen die deze Facebookpagina volgen zich bij deze groep hebben 'aangesloten', zich zelfs verenigt hebben en ook nog eens 'fans' van deze groep zijn. Beetje kort door de bocht, niet?
Mensen kunnen deze pagina ook gewoon volgen om op de hoogte te blijven van wat er speelt in hun wijk, bijvoorbeeld. Of om wat voor andere reden dan ook. Het is nogal een aanname wat jullie doen.
En dan vallen jullie ook nog eens over hun grammatica, terwijl jullie in de eerstvolgende zin zelf 'speeltuit' schrijven i.p.v. 'speeltuin'...
Beetje treurig stukje om te lezen zo...
Helaas... de fans op Facebook zijn degenen die het 'liken' (554 op dit moment), de 'volgers (583) volgen het, en dat zijn er dus meer. Van de 554 die de pagina 'leuk' vinden kan je alleen jouw Facebook-vrienden zien. In ons geval zijn dat er 7 waarvan er 6 overigens niet in Assendelft wonen.
Ha, heb je ze even mooi tuk. Een typfout, hoe durven ze!
:-) Speeltuit een tikfout? Ik zou graag geïnformeerd willen worden als er een speeltuit in mijn achtertuin gebouwd wordt.
Helaas gebeurt het vaker dat er zgn. "grote groepen" zonder naamsvermelding zich afzetten tegen wat dan ook. Nieuwe sport aan het worden???
Ik snap het wel, voor je het weet krijg je een label op je voorhoofd, vaak afkomstig van de zgn "loud minority"
Om te voorkomen dat je geen "label"opgeplakt krijgt mag je volop criticeren, discrimineren en beschuldigingen uiten zonder je naam te noemen? Bij mij heet dat gewoon LAF en deze personen vallen bij mij onder de categorie "heb ik niet geweten" (kan ook op zijn duits)
Dit is nou exact de reden.. Bedankt voor het perfect aantonen van mijn punt, Joop. Want waar haal jij vandaan dat dit discriminerende personen zijn dan?
Het zwartmaken van, (in dit geval door de racisme/discriminatiekaart te trekken) doodt alle mogelijkheid en ruimte voor debat, dat gebeurt de laatste tijd te vaak in de wereld helaas.
Deze mensen zoeken naar transparantie vanuit de gemeente, niets meer, niets minder, dat is wat ik uit het artikel haal.
Wij snappen het eigenlijk niet zo goed. Van die 550 fans is er niemand die wil zeggen wie hij of zij is? En hoe denken ze dat dan te doen als die ‘grote bijeenkomst’ er komt? Gaan ze dan gesluierd of zo? (Dat zou natuurlijk wel weer grappig zijn.)
Ter plekke "in real life" heb je slechts met zoveel mensen te maken. Op internet, alles wat je zegt, kan door de hele wereld gezien worden en staat er voor eens en voor altijd op. (De reden dat ik geen social media accounts heb). De Orkaan commentsectie durf ik nog nét aan :-)