Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.
Dankzij onze fietstochten door de Zaanstreek en vooral door oplettende lezers spotten we er al zo’n 150, van 1618 tot 2019.
Vandaag negen anno’s uit de 20e eeuw, drie uit de jaren vijftig, een eerst steen uit 1964, drie uit de jaren tachtig en twee uit het laatste decennium – de jaren zeventig ontbreken tot dusver (check de Anno-Bingokaart).
Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er ruim 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu al ruim 100 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.
Dit is de laatste dagelijkse anno. We hebben er nu ruim 100 gepubliceerd. Het restje dat we over hebben – ruim 30 – gaan we de komen weken plaatsen, eerst de overblijvers van de 17e eeuw, dan de 18e, etc. Wat er daarna nog binnenkomt voegen we toe. In totaal denken we aan ± 150 te komen. Ook de ‘dubbele’ (van sommige jaren hebben we er meer) proberen we te plaatsen. We denken ook aan kaart met alle anno’s zodat we makkelijk kunnen langsfietsen en ook zien waar ze zich concentreren. Dank aan alle inzenders en meedenkers.
Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Wapen van Friesland, de Kogerkerk, rijstpellerij Hollandia en molens De Huisman, de Zoeker, de Poelenburg, de Bleeke Dood hebben allemaal twee anno’s. Molen het Pink heeft er zelfs drie, het Honig Breethuis een stuk of vijf.
Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.
Hoogstraat, Koog aan de Zaan (1953)
Mark Veneman maakte ons opmerkzaam op het ‘koetshuis, we zochten en vonden dit in het verslag van Zaans Schoon:
“Hoogstraat 7, Koog a/d Zaan. Het betreft hier een villa met koetshuis ten aanzien waarvan door de stichting om plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst is verzocht. Dit verzoek werd in 1995 gehonoreerd. De villa dateert uit 1903 en heeft art-deco motieven. Het koetshuis is van later datum. Beide panden zijn wit gepleisterd en op identieke wijze gedecoreerd. Het exterieur is vrijwel volledig nog in originele staat. Dit laatste geldt ook voor de interieurs, waarbij in de woning vooral de gedecoreerde plafonds opvallen. Woning met koetshuis zijn een fraai, laat voorbeeld van een stadsvilla langs de Zaandijk.”
Wat ‘Anno 1953’ op de gevel doet, begrijpen we echter niet.
Hemkade, Zaandam (1956)
Het AI-logo door Peter Schaap (ooit ingezonden voor De geveltoerist).
Rozengracht, Zaandam (1957)
1957 op de achtergevel van banketbakkerij Buter aan de Rozengracht door Erik Schouten; Feliz dreef in de jaren zeventig het restaurant Picnic.
Breedweer, Koog aan de Zaan (1964)
Deze eerste steen werd op 11 september 1964 gelegd voor Breedweer 75, Bert Versteeg maakte de foto.
Leliestraat, Koog aan de Zaan (1980)
1980 op het tunneltje in Koog aan de Zaan bij de Leliestraat, Bert Versteeg lette goed op (het tunneltje speelde een belangrijke rol voor De Orkaan – misschien schrijven we dat ooit nog eens op).
Nieuweweg, Wormer (1985)
Bert Versteeg vond 1985 op het dak van de Nieuweweg 84-86 in Wormer. Wij denken dat het om het jaar van de renovatie gaat, niet van de bouw.
Orgelmakersgracht, Zaandijk (1986)
Het huis moet de indruk van 17e eeuws maken, maar er staat 1986 bij de Orgelmakersgracht 33 in Zaandijk, foto van Tessa Berghouwer.
Klampersstraat, Zaandam (1996)
Deze antiek aandoende woning aan de Llampersstraat 4 in Zaandam komt uit 1996, Tessa Berghouwer maakte de foto hieronder, Bert Versteeg zorgde voor het detail helemaal boven.
Weiver, Westzaan (1998)
1998 in de dakpannen van Weiver 54 in Westzaan, foto Jan Leguijt.