Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.
Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1618 tot 2018. En lezers zonden ook veel tips en foto’s in. .
Vandaag: Haaldersbroek 12, Zaandam (1618, de oudste tot nu toe), ’t Kalf 53 (1721) en molen de Poelenburg.
Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 80 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.
400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).
Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland, de Kogerkerk, de Poelenburg en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s. Molen het Pink heeft er zelfs drie.
Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.
Haaldersbroek 12, Zaandam
Bert Versteeg vond de oudste tot nu toe: Haaldersbroek nr 16, boven de deur staat `t Skooltje met het jaartal 1618.
’t Kalf, Zaandam
Aan ’t Kalf 53 deze stolp met 1721 in de dakpannen (Bert Versteeg)
De Poelenbrug, Zaandam
Bert Versteeg fotografeerde De Poelenburg (ook foto helemaal boven):
Paltrok houtzaagmolen de Gekroonde Poelenburg , Kalverringdijk 27. Op de achterzijde van de molen staan de jaartallen 1867 en 1963 met daartussen de naam Poelenburg.
Het jaartal 1867 wijst naar het bouwjaar van deze molen maar dit is niet de originele Poelenburg maar De Locomotief die in Koog aan de Zaan op de hoek Hyacintstraat / Parallelweg heeft gestaan en was ter vervanging van De Groene Jager die moest wijken voor de spoorlijn.
De originele molen De Gekroonde Poelenburg stond in Zaandam Oost iets ten noorden van het Weerpad (nu Troelstralaan) aan de Gouw. Het bouwjaar van de molen is nooit gevonden maar waarschijnlijk is de molen in 1730 of iets eerder gebouwd en de bouwheer was Pieter Jochemsz. Poelenburg. Op 11 december 1903 brak er brand uit en de molen ging geheel verloren.
Eigenaar J. Prinsze kocht in 1904 De Locomotief die in Koog aan de Zaan overbodig was geworden en liet deze afbreken en op de fundering van zijn verbrandde molen herbouwen.
In 1961 werd de molen gekocht door de gemeente Zaandam en in 1962 werd de Poelenburg afgebroken en herbouwd op de Kalverringdijk op de plaats waar tot 1928 pelmolen De Grootvorst stond.
Aanvankelijk was de molen zwart geteerd maar tijdens een grote restauratie in 2005 ontdekte men onder de teerlagen een groene kleur, dit was de originele kleur die in 1867 was aangebracht en deze kleur werd vervolgens op de gerestaureerde molen aangebracht.
leuk stukje maar niet helemaal correct: t skooltje op het haaldersbroek is niet zo oud. het zijn de huisnummers 16 en 18 die op de gevel staan weergegeven.