GroenLinks-fractieleider Annemarie van Duijnhoven verhuist in juni van dit jaar van Oostzaan naar Amsterdam. Daarmee komt haar raadslidmaatschap ten einde.
Het duurde volgens Annemarie “circa 100 raadsvergaderingen, 125 commissieavonden, minstens zoveel fractie-overleggen, informatieavonden en bijeenkomsten in de afgelopen 6 jaar.”
Raadslid Sarah van Brussel wordt fractieleider, Hester Stroo wordt raadslid.
Van Duijnhoven verstopte zich in de afgelopen jaren niet in de Oostzaanse raad, ze voerde eenden, was geen voorstander van burgemeester Polak, verzette zich tegen aantasting van het Twiske, werkte mee aan een alternatieve omgevingsvisie waarvan de behandeling later ook nog eens ontplofte waarbij de voltallige oppositie opstapte. Daarnaast was ze oprichter/initiatiefnemer van het ‘Warme Huis/ Oostzaners voor elkaar’.
Aan de verkiezingen van 2022 bewaart GroenLinks weinig goede herinneringen. De partij ging terug van vier naar drie zetels en verhuisde van de coalitie naar de oppositie. Vrijwel onmiddellijk na de verkiezingen kreeg lijsttrekker Rob Monen ruzie met de twee andere raadsleden en vormde de ‘Groep Monen’ (later Oostzaan Natuurlijk) waardoor GroenLinks opnieuw een zetel kwijtraakte en er nog maar twee overhad. In feite rommelde het al binnen GroenLinks voor de verkiezingen, een deel van de partij wilde zich toen al afscheiden en als ROSA Oostzaan meedoen. Om de lieve vrede te bewaren liet men dat plan varen maar die lieve vrede werd dus helemaal niet bewaard.
Oostzaan is – ondanks de gehalveerde en onthoofde fractie – nog lang niet van GroenLinks af. Zo gaat de fractie de “gigantisch oplopende kosten van de Rietkraag” aan de orde stellen: waarom geen renovatie in combinatie met tijdelijke huisvesting? Daarnaast blijft men zich bezighouden met de bestuurlijke fusie, het ‘functioneren’ (of juist niet) van de OVER-gemeenten (“kan de het ambtelijk apparaat van Oostzaan (en Wormerland) nog de dienstverlening bieden waar Oostzaners recht op hebben, terwijl we steeds meer moeten betalen?”) en de biodiversiteit.
Wat een aderlating voor Oostzaan.
En dat met een college en een verweesd achterblijvende raad die gelooft - of in ieder zijn achterban doet geloven - dat de schoolstrijd ging om vrijheid van locatie i.p.v. denominatie.
En aldus de strijd wint om de financiering van de uitbreiding een school ver buiten de bebouwde kom. Wie wil weten wat voor vervoersbewegingen dit genereert raad ik aan te fietsen naar de Haal in Oostzaan. Ook als je het sociologische verschijnsel "Witte Vlucht" in real live wil meemaken.