Ex-SP-senator en advocate Anneke Wezel heeft ruzie met de beheerders van Wikipedia over de bio-pagina van Wezel. Zij heeft geprobeerd het stuk over haar korte BBB-avontuur van de pagina te verwijderen. De beheerders van Wikipedia hebben uiteindelijk haar toegang tot Wikipedia geblokkeerd zodat ze niks meer kan veranderen.
Het draait allemaal om de concept-kandidatenlijst van de BBB die in november 2022 online kwam. Wezel stond in Noord-Holland op de 2e plaats. Voor De Orkaan nieuws omdat ze Zaanse is, maar ook omdat ze van 2015 tot 2019 lid van de Eerste Kamer voor de SP was – een opmerkelijke overstap dus (in 2012 stond ze op de lijst voor de Tweede Kamer voor de SP maar werd niet gekozen). Op basis van de conceptlijst publiceerde ook de NRC over de overstap. En later kwam het korte BBB-avontuur ook op Wikipedia.
Op de definitieve lijst van de BBB voor de verkiezingen van Provinciale Staten die in januari naar de Kiesraad werd gestuurd kwam ze echter niet meer voor (ook twee andere Zaanse kandidaten waren verdwenen). Ook daar schreef De Orkaan over.
Persoonlijke redenen
Dat ze twee maanden lang op die lijst heeft gestaan, staat buiten kijf. Toch wil ze dat van Wikipedia hebben. Ze heeft in januari het zinnetje “Wezel stond tweede op de concept-kandidatenlijst voor de BoerBurgerBeweging voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 in Noord-Holland” weggehaald. Ook de latere toevoeging “trok zich naar eigen zeggen om persoonlijke redenen terug” wilde ze weg hebben. Bronnen voor het verhaal op Wikipedia waren NRC en De Orkaan.
De Orkaan sprak in januari 2023 met Wezel over het verdwijnen van de conceptlijst waarbij ze persoonlijke redenen noemde. In een recent gesprek met Wezel zei ze een ongeluk te hebben gehad waardoor ze niet op de lijst wilde. In januari zei ze:
“ik stond inderdaad op de conceptlijst omdat iedereen die zich inzet voor een goede zaak steun verdient maar vanwege persoonlijke redenen (geen politieke) heb ik me teruggetrokken”.
Geblokkeerd
Maar waarom wil ze dat zo graag weg hebben? Wezel zegt in de discussie met de Wiki-beheerders “Ik heb niet gevraagd om op Wikipedia te worden geplaatst” en “Het vermelden van iemands politieke partij is strijdig met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Ook Wikipedia dient te voldoen aan de AVG.” Op 7 juli 2023 schrijft ze:
“indien de gegevens vanaf vandaag niet verwijderd blijven dien ik een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens.”
Ze gaat niet alleen de AP inschakelen maar dreigt ook met juridische stappen. Wezel voelt zich “geschoffeerd en gediscrimineerd (…) ik heb hier last van. Ik word hierdoor in mijn privacy aangetast.”
Als reactie hebben beheerders van Wikipedia haar IP-adres geblokkeerd zodat ze haar eigen biografie nu niet meer kan wijzigen.
Roddelgezeik
In de discussie met Wikipedia krijgt De Orkaan ook een veeg uit pan van Wezel, alhoewel wij niet helemaal begrijpen wat ze bedoelt: “De Orkaan is afhankelijk van lokale subsidie en daarmee bashen van nieuwe toetreders.” Het is de ‘lokale roddelpers’ volgens Wezel ‘die de suggestie zou wekken dat er van alles achter zou zitten’:
“De BBB en ik werden daarmee in een kwaad daglicht gezet. De orkaan heet niet voor niets de orkaan.”
(Link onder artikel naar het stuk in De Orkaan – daar zit geen enkele suggestie in.)
Als we dit weekend bellen met Wezel, is ze nog bozer:
“Het is allemaal hetzelfde Zaanse roddelgezeik. Het enige wat u doet is het zwart maken van mij en de BBB. U hebt over mij geschreven zonder dat ik daarvoor toestemming had gegeven.”
Op ons antwoord dat het toch destijds een vriendelijk gesprek was en dat ze wist dat ze met een journalist sprak en als doorgewinterd politica toch zou moeten weten dat het dan in de media komt (na het verschijnen van het stuk werd ook geen enkele wanklank vernomen). Bovendien was er feitelijks niks mis met het stuk: ze stond op de lijst en later niet. Wezel houdt voet bij stuk: zij moet toestemming geven voordat over haar geschreven wordt.
Wezel had trouwens nog een andere klacht over De Orkaan: “U bent nooit bij mij langs geweest toen ik in de Eerste Kamer zat.” (Dat klopt, landelijke politiek is niet ons dingetje.)
Dreigement
De beheerder van Wikipedia vindt “dat personen goede bebronde informatie die hen om politieke redenen onwelgevallig is, niet mogen verwijderen zonder consensus.” Dat zou het eind van Wikipedia betekenen:
“als we bij een politicus al niet meer vermelden – met goede onafhankelijke bronnen – aan welke verkiezingen een politicus heeft meegedaan of van welke deze lid was, dan kunnen we volgens mij wel gewoon stoppen met Wikipedia.”
Volgens de Wiki-beheerder heeft Wezel “kennelijk spijt over deze kortstondige verbintenis met BBB en moet dat nu geschrapt worden? Tenminste, zo komt het me over.” Over de dreiging met juridische stappen zegt Wikipedia: “Een dreiging met een juridische actie is geen koekje en niet iets wat we moeten bagatelliseren en tolereren.” Wezel is dus geblokkeerd:
“Ik heb uw account voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Op het moment dat iemand dreigt met juridische acties (…) blokkeren we meestal de persoon die het dreigement uit voor onbepaalde tijd. Onbepaalde tijd houdt in dit geval in dat de blokkade loopt totdat het dreigement overtuigend ingetrokken is, of totdat de procedure afgelopen is.”
Lees ook:
- PS2023: 19 Zaanse kandidaten (met interview Anneke Wezel)
- Huidige Wikipedia-pagina (met omstreden BBB-tekst) van Anneke Wezel
- Overleg tussen Wiki-beheerders en Anneke Wezel (wikipedia)
- Verzoeken aan Wikipedia over de blokkade.
We schreven eerder al over Anneke Wezel, in 2021 plaatsten we een groot stuk over haar en de sociale advocatuur, en in 2020 schreven we over haar strijd over de bomen in het Kalf, in 2017 en 2018 kwam ze voor in stukken over de SP-kandidatenlijst. In 2017 figureerde ze als advocate in een artikel.
Door Piet Bakker. Foto: Willem Croese (2021, voor artikel over sociale advocatuur), informatie van Wikipedia, parlement.nl, NRC, telefoongesprek met Anneke Wezel, website BBB, eerdere artikelen op De Orkaan.
'U hebt over mij geschreven zonder dat ik daarvoor toestemming had gegeven.' ??
Mevrouw Wezel zou als jurist toch op de hoogte moeten zijn van artikel 7 van de Grondwet:
1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.