Mijn column van vorige week over de funderingsproblematiek die door droogte zal ontstaan, heeft veel reacties opgeroepen; zowel in De Orkaan zelf als op mijn Facebook. Daarna is er het een en ander gebeurd, waarvan ik u op de hoogte wil stellen.

Allereerst vat ik de reacties van de lezers kort samen: dat er in de Zaanstreek al lang funderingsproblemen bestaan, is inmiddels bij ieder bekend, de gemeente besteedt hier reeds veel aandacht aan.

door Anneke van Dok

Het onaangename van de huidige stand van zaken is, dat Zaanse huiseigenaren op drie manieren de dupe zijn: door een bacterie die houten palen aantast, door de waterpeildaling voor agrarische doeleinden en door de droogte ten gevolge van de klimaatverandering. De gevolgen treden in de nabije toekomst al op, wanneer er een funderings-label verplicht wordt. Een daling van de waarde van de huizen zal dan onmiddellijk het gevolg zijn, omdat elke koper rekening gaat houden met de kosten die de reparatie van de fundering met zich mee zullen brengen.

Het nieuws over de verdroging, en de gevolgen daarvan, werd bekend gemaakt in het programma De Monitor van vorige week. De omvang van het probleem wordt voor heel Nederland geschat op een miljoen woningen en 60 miljard euro.

Saskia Borgers, nu nog lid van het algemeen bestuur, maar binnenkort Heemraad van het Hoogheemraadschap Holland Noorder Kwartier, meldde mij op Facebook dat er een position paper over de verdrogingsproblematiek is geschreven door Water Natuurlijk, Natuurterreinen, de PvdA en AWP. Daarin wordt bepleit dat het waterschap overgaat tot peilfixatie en het aantal vernattingspilots opvoert. In de Zaanstreek is zo’n pilot al van start gegaan.

Het beraad over de position paper leverde nog geen concrete besluiten op, omdat de materie gevoelig ligt. De agrarische sector heeft namelijk belang bij de verdroging in verband met de beweiding. Het is saillant om te lezen dat voor peilafwijking (lees onderbemaling) een vergunning nodig is, maar dat van de 2800 afwijkingen, er slechts 700 zijn geregistreerd en dat de inhaalslag slechts met 300 per jaar vordert.

De opstellers van het position paper vragen het Hoogheemraadschap het toezicht op de vergunningverlening te intensiveren en beter te handhaven. De onderbemaling heeft niet alleen een negatief effect op de fundering van woningen, maar ook op de waterkwaliteit, het leefklimaat van weidevogels en het ecosysteem. Gezien de ernst van de situatie in Noord-Holland wordt ook actie van de provincie verwacht.

De Statenfractie van D66 heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Er lijkt dus meer aandacht te komen voor de tikkende tijdbom, toch lijkt het mij toe dat de urgentie nog niet tot iedereen is doorgedrongen.

Het position paper (pdf) is hier te downloaden.

(Bekijk hier de Funderingskaart Zaanstad – boven ‘actiegebied’ Bomenbuurt in Zaandam.)