Ik heb in mijn carrière veel originele smoezen gehoord, maar die van Haarlemmermeer won het dit weekend. De lading geluidsklachten, veroorzaakt door een festival, werd afgedaan met de mededeling, dat het warme weer boosdoener was. Ik moest ‘s middags een vestje aan, hoewel ik geen koukleum van aard ben.
Door Anneke van Dok
Ik weet uit ervaring, dat het lastig is om een overtreding van geluidsnormen vast te stellen en te beboeten. Maar als er bij de buurgemeente (Haarlem) al vijftig klachten binnen zijn gekomen, moet de vergunningverlener toch in actie komen? Sinds kort weet ik hoe hinderlijk het is om op zaterdag en zondag het harde gebonk van bassen en het geschal van een geluidsinstallatie te doorstaan. Natuurlijk, de jeugd heeft recht op een festival, een viering van een sportoverwinning en een openlucht- Bingo, maar moet dat elk weekend, gedurende de hele dag tot een uur of negen?
Als burgemeester had ik maandelijks overleg met mijn horecabazen en ook met de kermisexploitanten werden afspraken gemaakt over geluidssterkte- en duur. Ik woonde zelf vlakbij een evenemententerrein en had toch weinig last van het lawaai, maar vier kilometer verderop klaagde men steen en been. Het geluid zoekt zijn eigen weg en draagt Andre Hazes heel ver. In het weekeinde stonden de cafédeuren wagenwijd open, waardoor het stemgeluid vooral oorverdovend was voor degenen die er verder vanaf woonden. Handhaving door geluidsmetingen, was behalve arbeidsintensief ook weinig doeltreffend. Een deal op basis van wederzijds voordeel, hielp wel. De nieuwe regel was simpel: op een afgesproken tijdstip moest het uit zijn met het lawaai. Dan gingen de cafédeuren dicht. Wie ze openhield, zette het geluid uit. Elke open deur waar geluid uitkwam was het haasje. Boetes zijn niet altijd nodig. De ontzegging van gunsten, zoals langer open mogen in de oudejaarsnacht heeft meer effect.
We weten sinds enige tijd, dat de feestvierders ook baat hebben bij strengere handhaving. Gehoorschade, helaas al op jonge leeftijd, wordt erdoor vermeden. Toch zie en hoor ik dat gezond verstand het altijd aflegt tegen de omzet van het bier. Ik heb geprobeerd het beleid van Zaanstad terug te vinden, maar daar bleef het oorverdovend stil. Morgen toch maar een contactformulier invullen?
Helaas kondigt dit verschijnsel (Horig in de west, zeggen stokoude dorpsgenoten) in de winter een naderende dooi aan.
Weerkaatsing van stadslawaai dat je hoort in het ZW en treinen horen rijden in de dorpskern van Oostzaan in het NW: Dag ijsplezier en wel binnen twee dagen....
Het verschijnsel heet overigens inversie.
Zomers is mij dit verschijnsel nog nooit opgevallen maar ik gun deze keer Haarlemmermeer het voordeel van de twijfel......
En toch is dit gewoon een bekend natuurfenomeen. Door bepaalde temperatuurlagen kan er op hoogte een soort muur ontstaan die de geluidsgolven terugkaatst. Het bestaat ook voor licht en radiogolven. Daarentegen kan een mistbank naast een festival ook heel veel geluid opslokken, rijdt zelf maar eens door een mistbankje op je fiets,dan weerkaatst het tegen water en verstrooid het veel meer.
Dus niet de oorzaak in wanbeleid van de overheid maar gewoon een natuurverschijnsel.
Ps. zoiets was er een tijd terug ook in Amsterdam waar ook de warme en koude lucht zorgden voor een veel grotere verspreiding van geluid dan eerst gemeten.
Gisteren hoorde ik op de radio een deskundige van het KNMI uitleggen dat een bepaalde weercombinatie - warm op de grond en wind op een bepaalde hoogte - geluid versterkt en verder voert dan gebruikelijk.
Ach Anneke, wellicht is de reactie wel ingegeven door de zesde bestuursregel uit Besturen voor dummies:
We kunnen het wel maar we hebben er nu effe geen zin in.....
Geldt ook voor bootjesoverlast, vliegtuiglawaai, stank, schadelijke uitstoten en allerlei ander ongerief dat de burger kwelt.....