Soms is mini-nieuws juist groot nieuws. Zo was ik verrast door de Orkaanmelding van minibiebs in de Zaanstreek. De foto die Petra Hoogkamer van een minibieb maakte, toont niet alleen een fraai boekenkastje, maar laat ook mooie titels van geliefde schrijvers zien. Zo wordt literatuur toegankelijk voor veel mensen met een kleine beurs en een grote belangstelling. Zaterdag 10 juni is het de dag van de minibieb!
Door Anneke van Dok
Eigenlijk is het vreemd, dat er veel bomen worden gekapt voor een grote oplage van een boek, dat slechts door één persoon wordt gelezen om vervolgens in een boekenkast te worden gezet. Dat heeft de auteur niet verdiend, tenzij hij of zij de mazzel heeft een pageturner of kaskraker te produceren. Dat zijn er in de Nederlandse taal echter maar weinig. Het is interessant te weten, dat menig grote schrijver uit het verleden zijn nobele werk ook niet snel zag verkocht. De oplages waren vaak klein, ook werd een indrukwekkend manuscript in de vorm van een feuilleton aan de man gebracht.
Soms breekt een nieuweling onverwacht door, na jaren op een erkenning te hebben gewacht. De verkoopsuccessen van Harry Potter, en de Millenniumserie zijn daar een voorbeeld van. Na lang te zijn afgewezen door een uitgeverij. In Nederland hebben de belangrijkste uitgeverijen zich verenigd en geven ze bijna allemaal te kennen geen manuscripten ‘van buiten’ meer accepteren. De boekhandel waar ik boeken koop en mijn eigen romans verkoop, verzuchtte eens dat het aanbod veel te groot is. Een vreemde klacht. Diversiteit is juist aantrekkelijk. (Een bakker beklaagt zich toch ook niet over de diversiteit aan graan, dat tegenwoordig van de akkers komt.) Bovendien overheerst vertaalde literatuur vaak het Nederlandstalige aanbod van de boekwinkel.
Dankzij onze bibliotheken wordt het werk van minder succesvolle schrijvers aan meerdere lezers uitgeleend en dus vaker gelezen. Daar is geen grote oplage voor nodig en het aardige van het diverse aanbod is, dat het tijdloos blijft.
Eigenlijk geven de minibiebs een passend antwoord op de verzuchting van mijn boekhandelaar. Less is more, oftewel ‘minder is meer’. Dat wil zeggen: kleinere oplagen en meer auteurs. Met de techniek van tegenwoordig is dat mogelijk en betaalbaar. Ik zou het, als van oorsprong Zaanse schrijver, geweldig vinden om mijn boeken en columnbundels in de Zaanse minibiebs te zien. Als ik terug ben van vakantie kom ik daar zeker op terug.