“Maaien waar het moet, laten staan waar het kan.” Dat is nieuwe maaibeleid voor de Jagersplas. David Sluis schreef daar 14 dagen geleden over op De Orkaan.
Maar ook in Assendelft wordt tegenwoordig afgeweken van de reguliere maaimethode.
Door Winnie de Wit
Er wordt vooral minder rigoreus gemaaid. Op de Veenpolderdijk werd begin voorjaar slechts één strook in plaats van de de hele berm weggemaaid. Op die strook zien wij nu bloemen staan die wij er nooit eerder zagen.
Aan de andere kant van de dijk werd later ook een strook weggemaaid, maar het grootste deel van de begroeiing bleef dus intact.
Ook langs het Waterschot zijn slechts stroken gemaaid. Bewoners aan het stukje tussen Marskamp en De Streep hebben wel zelf de beplanting aan de waterkant weggehaald, want wilden zij naar hun bootjes toe dan stonden de manshoge distels daar toch wel een beetje in de weg.
Vreselijk het ziet er echt heel armoedig uit. Wat mij betreft gewoon maaien ipv dat rare gedoe met hier en daar een stukje
Soms is selectief maaien mooi, maar in geval van Zaanstad riekt het toch naar een verkapte bezuinigingsmaatregel. Ik heb een paar voorbeelden waarbij er niet gemaait wordt langs de kant van de sloot terwijl het fietspad wat daarnaast loopt vervolgens een weg moet oversteken. Gevolg van de wildgroei is dat automobilisten fietsers slechter tot zelfs niet ziet aankomen.
Combineer dat het Zaans beleid van niet handhaven van snelheid en stopstrepen binnen de bebouwde kom en we zijn weer terug op het niet functioneren van goed beleid in Zaanstad.
Als er maar 1 maal per jaar wordt gemaaid rukt het riet op vanaf de sloot. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien langs de Zaandammerweg in Assendelft.Het riet staat daar al van de sloot tot de weg aan toe. De bewoners zijn daar zelf maar begonnen om de berm voor hun huis te maaien,anders hadden ze helemaal geen uitzicht meer.Hetzelfde langs de vaartdijk ,daar werd de hele berm riet.werd de laatste jaren alleen maar 1 maal in het najaar gemaaid. maar dit jaar zijn hele stukken al in Juni gemaaid.Het werd blijkbaar nu toch te gortig.
Alle natuur is prachtig ik geniet als ik mijn rondje fiets. Maar er kleeft ook een nadeel aan, wat zei Johan C uit Amsterdam ook al weer"elke voordeel heeft z......
Want al je bloemenpracht geeft ook veel stuifmeel, Goed voor de hooikoorts patiënten
Ik woon zelf in dit buurtje, en ben voor natuur en biodiversiteit. Alleen is hier geen sprake van. In onze buurt groeien er heel veel distels en gras aren en die geven alleen maar narigheid. Zaai dan zaad met veldbloemen of zoiets dan hebben de vlinders er echt wat aan.
Wat bijzonder dat bewoners dan zelf een stuk mogen/gaan maaien.
De gemeente en of bewoners wilde toch biodiversiteit en natuur??
Maar dit blijkt wel hoe de vork in de steel zit, alleen "natuur" waar het uitkomt.
Onder het mom van biodiversiteit komt er binnen de kortste keren een lading onkruid in tuinen en landbouw grond. Vroeger was men verplicht om distels te bestrijden. De mensen wisten immers wat een rotzooi dat binnen de kortste keren heeft.
Tegenwoordig is de distel zgn nodig. Bezint eer ge begint! We hebben er zo nieuwe invasieve soorten bij.
Dit wordt gedaan door de bewoners omdat er erg ongelukkig gekozen wordt op welke plaatsen de biodiversiteit cq bezuiniging op het groenonderhoud wordt toegepast.
Bij ons is het al zo erg dat het onkruid oprukt inclusief de Haagwinde welke woekert tot in de particuliere tuinen.
Ook rond de ondergrondse containers en gewoon tussen de tegels is het een bende.
Leuk om ergens buiten het centrum biodiversiteit toe te passen maar niet in de nabijheid van je tuin!
het enige nadeel ervan is dat ze vervolgens met veelste zware trekkers het hoge gras en onkruid komen maaien, waardoor ze fietspaden en grasvelden kapot rijden.
bij ons achter ook 1x pee jaar met de trekker, er zit meteen een spoor van 10 cm diep in het gras.
Goede zaak. Dit heeft een hele grote invloed op biodiversiteit. Flora en fauna wetgeving schrijft dit ook voor.
Jammer dat hierdoor de Japanse Duizendknoop ongestoord verder woekert tot in de particuliere tuinen aan toe.
Zie het grotendeels als verkapte bezuiniging en verantwoordelijkheid bij de inwoners neerleggen.
Ook op de Blauwe Ring en rond de ondergrondse containers en de bestrating ziet het er steeds armoediger uit!
De nieuwe term is biodiversiteit ik noem het laksheid!