Het schetsontwerp voor de nieuwe indeling van het luchtruim dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat recent bekend maakte, heeft winnaars en verliezers. Wormer krijgt meer geluidsoverlast.
Het plan moet ervoor zorgen dat Defensie meer aaneengesloten ruimtes heeft voor oefeningen, dat uitstoot van het vliegverkeer vermindert en dat de kwaliteit van de leefomgeving verbetert. Maar niet voor iedereen dus.
Effectenanalyse
Volgens de zogenaamde ‘effectenanalyse’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat verschillende soorten ‘effecten’ op de verdeling van geluidsoverlast.
Op de kaart zijn afnames in geluidsoverlast (groen) in bijvoorbeeld Middenbeemster zichtbaar. Dat terwijl er een grote geluidstoename (blauw) is in Wormer. In het rapport staat overigens ook dat er grote onzekerheden zijn over de verdeling van de gesimuleerde toe- en -afnames van de geluidsoverlast. Het verschil tussen Wormer en Middenbeemster wordt wel specifiek benoemd.

Het blijft dus onbekend wat er precies gaat veranderen, maar naar verwachting komt er meer geluidsoverlast in Wormer. Dat zal overigens niet snel gebeuren; er wordt verwacht dat het plan pas tussen 2028 en 2030 geïmplementeerd zal worden.
Het is opvallend dat de geluidsoverlast in sommige regio’s juist toeneemt, terwijl een van de hoofddoelen van het ontwerp het verbeteren van de leefomgeving was. Het is de vraag of Wormenezen iets zullen merken van de toegenomen ‘kwaliteit van de leefomgeving’ die het nieuwe plan nastreeft.
Defensie
Om aaneengesloten oefengebieden voor defensie te bereiken, wordt het militaire oefengebied in het noorden van het land uitgebreid naar het zuiden. Naar delen van Friesland, Drenthe en Groningen. Dit zorgt ervoor dat het aanvliegpunt naar Schiphol voor normale vliegtuigen naar het zuiden moet verplaatsen.
Op de kaart zijn de veranderingen te zien, het militaire gebied in het Noorden bereidt zich uit naar het blauwe gedeelte. Blauw op de kaart staat voor uitgaand vliegverkeer. Daardoor moet het aanvliegpunt (A) uitwijken naar het zuiden.

Door Marijn Kerkhoven, op basis van het Schetsontwerp Nieuwe indeling van het Nederlandse luchtruim en de effectenanalyse: technisch rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het beste om een verdere afname van de vliegbewegingen na te streven en de vakantievluchten vanaf Lelystad te gaan organiseren. Daar ligt tenslotte nog een compleet vliegveld werkeloos enn verdelen we de “overlast” van vliegen wat meer over Nederland
Hele duidelijke kaartjes, alleen jammer dat geen letter te lezen is van de legenda
Het tweede kaartje is nu vervangen door een leesbaarder en groter exemplaar, wie op de link onder klikt kan trouwens het hele rapporten met daarin alle kaartjes bekijken.
VLIEGTUIGOVERLAST, NIEUWE ROUTES. Ik woon in Wormerveer en daar komen regelmatig vliegtuigen (ook laag) over en langs mijn huis vliegen. Ik heb daar absoluut geen overlast van en erger me er ook niet aan. Trouwens een mooi gezicht als je een vliegtuig voor de maan langs ziet vliegen. Een heel enkele keer vliegt er in de nacht wel eens een vrachtvliegtuig over. Nou en, goederen komen nu eenmaal niet binnen dwarrelen in Nederland. Bovendien ga ik straks ook weer graag met het vliegtuig naar bv. Griekenland. En omdat het vroeger niet beter was. Het huis trilde als de vrachtwagens langs reden en de bus en tram deden hetzelfde.
er zijn mensen die wél overlast ervaren