Het is natuurlijk nooit fijn om een motie van wantrouwen aan je broek je krijgen maar VVD-wethouder Dennis Straat zal niet echt wakker gelegen hebben van de actie van DZ, POV, SP, GroenLinks, ROSA en ZIP.

Straat is een brokkenpiloot volgens de voltallige oppositie, en zijn politieke vliegbrevet vertoont inmiddels zoveel scheuren en vlekken dat het beter ingetrokken kan worden. De motie werd gesteund door de oppositie (19 zetels) maar niet door de coalitie (20). Over tot de orde van de dag.

Overlever
Dagblad Zaanstreek probeerde van de stemming nog iets te maken door ronkend te stellen dat de motie “slechts met één stem verschil” werd verworpen, maar wie kan tellen, weet dat deze coalitie al vanaf dag één – en al een jaar lang – met een meerderheid van één stem overleeft.

Straat is één van die overlevers. Maar wel een aangeschoten exemplaar. De oppositie had de motie al maanden op zak. Dat die werd ingediend na de miskleun in de Toermalijn-affaire was een optelsommetje. Net zoals een serie overtredingen uiteindelijk ook wel eens een gele kaart oplevert.

Rito
Bij het voorstel om Rito Holding toestemming te geven om woningen te bouwen aan de Zaanse Schans had het ook al mis kunnen gaan. Het college had zich niet alleen onder druk laten zetten door Rito maar kennelijk ook de informatie die Rito verstrekte niet gecheckt. Daardoor dreigde Straat ook de raad verkeerd te informeren. Het gebeurde allemaal in een besloten overleg waarop het voorstel eerst werd ingetrokken en vervolgens door vrijwel de voltallige raad (inclusief VVD, D66 en PvdA) werd afgeschoten. Straat kwam met de schrik vrij.

Hemkade
Ook bij de manier waarop onderhandeld werd over een strand en recreatiegebied bij de Hemkade scoorde Straat geen bonuspunten. Ook hier ging het uiteindelijk over openheid en communicatie.

toermalijn_wormerveer_01Toermalijn
En nu dus de Toermalijn. Straat en met hem het hele college, heeft de ingrijpende nieuwbouw planologisch proberen te vermommen als een ‘verbouwinkje’, iets waar de rechtbank gehakt van maakte.

in feite is deze affaire politiek gezien het minst riskant. Het kan afgedaan worden als een planologische misser. Maar bij vorige affaires ging het om onjuiste en/of onvolledige informatieverstrekking aan de raad. En dat ligt over het algemeen gevoeliger.

Creatie
Maar de coalitie zal Straat niet zomaar laten vallen. Gemma Kwantes (D66) en Jeroen Olfhof (PvdA) zullen hun creatie niet snel opblazen. Ook de VVD had uiteraard geen enkel belang bij de val van Straat. De rol van de kleintjes CDA, ZOG en CU is uitgespeeld zodra ze coalitie laten vallen.

En bovendien: welke coalitie zou er anders moeten komen? GL, ROSA en SP zouden samen met PvdA en D66 een riante meerderheid hebben maar de beide huidige coalitiegenoten hebben helemaal geen zin in zo’n linkse coalitie waarin zij plots in de rechterhoek terecht zouden komen. Twee van de drie (GL en ROSA) zou nog gaan, maar daar hebben de linkse oppositiepartijen weer geen zin in. Die vertrouwen elkaar namelijk ook niet.

Cement
En niemand wil met DZ of POV. Dat was een jaar geleden al zo en de verhoudingen zijn er de afgelopen maanden niet beter op geworden.

En daarmee is die ene zetel het cement van de coalitie, mede gemetseld door de oppositie.

Geen enkele collegepartij heeft belang bij de val van welke wethouder dan ook. Er zijn genoeg dossiers (Crommenije, Cultuurcluster, asbest, House of Food, moskee, erfpacht, HVC) maar de desbetreffende wethouder moet het wel erg bont maken voordat hij of zij wordt weggestuurd.