Amsterdam is begonnen met een campagne om in Zaanstad leerkrachten te werven.
Onze Metropoolpartner plaatste abri’s in onze streek met de oproep leraar te worden in Amsterdam.
Dit offensief van onze partner komt op een slecht moment. Ook Zaanse scholen hebben te kampen met een schrijnend tekort aan juffen en meesters dat de komende jaren alleen maar zal groeien.
Elke leerling, vanaf groep 1, begrijpt dat we een probleem hebben omdat de uitstroom van de PABO’s de afgelopen tijd is gehalveerd, terwijl de vraag stijgt.
Op 16 februari schreven de besturen van Agora en Zaan Primair een brief aan de raad van Zaanstad. De brief begon met hoofdletters: LERARENTEKORT NIET ONZE SCHULD:
‘In het kabinetsakkoord in de paragraaf Onderwijs wel aandacht voor het Wilhelmus maar niet voor het lerarentekort.’
Het was een reactie op een bespreking van Zaanstad over het gebrek aan leerkrachten. Er werd gesteld dat ‘de schoolbesturen de verantwoordelijkheid dragen en het algemeen bekende probleem dienen op te lossen.’
‘Helaas ligt het niet in onze macht om de belangstelling voor een onderwijsbaan en de instroom in de PABO opleidingen te verhogen.’
De raad van Amsterdam lijkt zich het tekort wel aan trekken. En hoe! Zij staken geld in de campagne om leraren uit Zaanstad te trekken…
Van je partner moet je ’t hebben, en Zaanstad komt vast ooit met een eigen kostbare campagne. Geld moet immers rollen in het theater dat metropoolregio heet.
Orkaantip: gooi die reclamebudgetten gewoon in het onderwijs, stelletje flapdrollen.
De foto boven komt van Edwin Wielenga.
Tussen de regels lezend neem ik maar even aan dat het Amsterdam om leraren voor het basisonderwijs gaat. Of bedoelen ze ook leraren voor middelbaar onderwijs?
Als je nu in een ww situatie zit en je wilt omscholen naar het dit vak van leerkracht, dan ontbreekt aan werkgeverszijde het geven van perspectief voor een arbeidsrelatie die minstens zo evenlang duurt als de opleiding met afronding. Dit ondanks subsidiepotten. Zo kom je er ook niet. De regelgeving is voor de opleiding net zo beroerd als het vroegere leerlingstelsel: half jaar/jaar contracten. De voorkeur gaat uit naar oudstudenten die met hun leerkrachtendiploma het bedrijfsleven waren ingegaan. En ja, die haken massaal af ivm de arbeidsvoorwaarden.