Monique Klootwijk en Kees-Jan Kindt van de PvdA gaan vragen stellen aan B&W van Wormerland over ambulances die vast zouden komen te staan voor de openstaande (tijdelijke) Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer.
Partijleden zouden ‘meerdere keren’ hebben gezien dat hulpverleningsvoertuigen met sirenes op weg naar een spoedgeval moesten wachten voor de tijdelijke openstaande Zaanbrug.
Dat is volgens de PvdA-raadsleden “voor levensbedreigende situaties zeer ongewenst omdat daarbij elke minuut telt bij tijdige hulpverlening.”
Normaal gesproken krijgt de brugwachter volgens de PvdA bericht als een hulpverleningsvoertuig uitrukt en over de (tijdelijke) Zaanbrug het snelst bij het ongeval kan zijn, maar “kennelijk worden de afspraken niet nageleefd.”
De PvdA wil van het College van Wormerland weten of zij op de hoogte is van die ongewenste en gevaarlijke situaties en wat ze daaraan wil gaan doen “om ervoor te zorgen dat de afspraken wel worden nageleefd zodat hulpverleners bij spoed vrije doorgang over de brug hebben.”
Door Piet Bakker. Bron: persbericht PvdA Wormerland (ook foto).
Goed dat de vinger aan de pols gehouden wordt maar weer wijst iedereen naar de brugwachters. Het laatste halve jaar hebben deze brugwachters zelden of nooit een melding over de semafoon gehad van hulpdiensten die met toeters en bellen de brug gaan passeren. Hierover is drie keer contact geweest met de meldkamer door drie verschillende brugwachters en steeds is er beterschap beloofd. Het laatste contact was op 1 juli jongstleden om kwart voor zes 's middags. De zeldzame keren dat er wel melding is geweest, betrof dit steeds brandweer- of ambulanceverkeer. Van politie onder blauw is er nooit een waarschuwing uitgegaan.
Bijkomend probleem is dat de brug meerdere keren per dag gepasseerd wordt door geladen binnenvaartschepen. Al deze schepen moeten de brug langzaam passeren en eenmaal op gang kunnen deze schepen niet afgestopt worden om het brugproces voor hulpdiensten te onderbreken.
Negen september stond daarom een politieauto met zwaailicht (en sirene) een forse tijd te wachten.
Ook de Centraalpost kent al enige tijd problemen in de communicatie met de centrale meldkamer, zodat ook bij de centraal bediende bruggen regelmatig hulpdiensten staan te wachten.
De vraag vanuit de politiek zou dan ook niet moeten zijn of de brugbedienaren zich ervan bewust zijn dat oponthoud van hulpverkeersvoertuigen dramatische gevolgen kunnen hebben. Er wordt uitsluitend gedacht in termen van symptoombestijding, terwijl de werkelijke oorzaak bij de meldkamer te vinden moet zijn.
De oplossing. Wel een hele dure: Een tunnel.
Altijd omrijden via Clausbrug mogelijk
Omrijden via de Clausbrug kost minuten. De tijdelijke brug gaat te pas en te onpas open, niet zoals het hoort bij zo een trage brug volgens een bepaalde dienstregeling zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
De brugwachter krijgt via P2000 een melding dat hij de brug vrij moet houden voor hulpvoertuigen, maar dit is eenrichtingsverkeer, de brugwachter hoeft niet te bevestigen de melding ontvangen te hebben of melden dat de brug niet op tijd vrij kan zijn. Er zou bij een P2000 melding wel een terugkoppeling moeten zijn, zodat ze op de centrale weten dat de brug niet vrij is. Bij de oude Zaanbrug was het ook steeds hommeles, stonden ook vaak ambulances en brandweerwagens met spoed te wachten voor de brug.
Waar is de dichtsbijzijnde ambulance post, in Krommenie dacht ik en anders bij het ZMC. De Clausbrug is dan toch de snellere optie via de A8 of de provinciale weg.
Feit is dat de tijdelijke brug niet snel KAN sluiten, Scheepvaart moet er vrij van zijn of nog kunnen stoppen en sluiten kost meerdere minuten. Dit is al een jaar. Dus lijkt mij dat een route aanpassing via de Claus brug allang gegeven had kunnen worden.
Ambulancepost Zaanstad noord is op het Noorderveld in Wormerveer, vlakbij de Clausbrug, dit is erg handig want deze brug gaat het minst vaak open. Maar ja, de ambulances kunnen wel eens op rit zijn en dan moet er een ambulance uit Zaandam, of eentje die al op rit is, richting Wormerland. Via de tijdelijke brug kan een rit al snel 4 tot 5 minuten korter zijn, hangt er natuurlijk ook vanaf waar ze moeten zijn. Via de Enge Wormer rijden ze bij voorkeur niet vanwege de drempels en verkeersveiligheid. De brandweer maakt er soms wel gebruik van, dat is meestal bij een incident in de Wijde Wormer, maar dat is logisch als ze uit Wormer komen.
Heel goed dat deze raadsleden aan de bel trekken. Wormer bouwt woningen , krijgt steeds meer inwoners maar is vanuit Zaanstad alleen maar bereikbaar over twee bruggen en een smal polderweggetje. Dit gaat in de toekomst problemen geven. Als de brug open staat en de brugwachter krijgt een telefoontje dat er een ambulance aankomt kan het 10 minuten duren voordat deze ambulance of brandweerwagen doorgang krijgt. Een groot vrachtschip in aantocht voor de brug kan niet stilliggen als hij 1000 ton vracht vervoert. Het kan een mensenleven gaan kosten of een afgebrand huis of bedrijf. Gelukkig staat er een brug in de toekomstplannen ingetekend die achter “ de Adelaar” aanlandt, als straks Bunge Loders Crocklaan verhuisd is. Wanneer gaan Gemeente en Provincie eens serieus nadenken over tunnels?