Het leek zo mooi: elektriciteit uit het niets! Twee draadjes in de grond steken, plantjes lekker laten groeien en bloeien en hopla: stroom genoeg om lampjes te laten branden.
Op de openingsavond brandden de lampjes als fakkels, de campagnekurken knalden en de bedenkers, subsidiegevers en andere bobo’s sloegen elkaar op de schouders van plezier.
Daarna leverde het veld van plant-e (geinige woordspeling: plenty) op het Hembrugterrein nooit meer een vonkje op. De eerst avond moet wel doorgestoken kaart zijn geweest.
De Wageningse bedenkers gingen door met elders subsidie aan te vragen, plenty lui die daarin trappen. Het veldje op het Hembrugterrein ligt er troosteloos bij.
In 2014 schreven we voor het eerst over Plant-e. We geloofden toen al vrij weinig van hun claims: “Als je je dak volledig met e-planten zou bedekken, zou je ‘halve huishouden’ van energie kunnen voorzien.” We deden wel verslag van de opening. In 2017 bleek er weinig van de innovatieve tuin over te zijn. In 2019 wisten we het zeker: Plant-e druipt stilletjes af (we zijn voor het lapje gehouden!) En vandaag de dag is er niks meer van over.
Het bedrijf bestaat nog steeds en houdt vol elektriciteit met planten te maken (maar in Zaanstad lukte het dus niet), ze hebben “mooie prijzen en awards binnengehaald”.
Ik waardeer kritische journalistiek, maar ongefundeerde verhalen publiceren hoort daar wat mij betreft niet bij. Ik zal hierbij even een paar foutieve aannames corrigeren: 1. De eerste foto die de Orkaan hier publiceert is van gedurende de installatie van het systeem. Het was daar nog niet voltooid en ziet er inderdaad treurig uit. 2. Het systeem heeft wel degelijk gewerkt, al zaten er nog wel kinderziektes in, die gedurende de looptijd zoveel mogelijk zijn opgelost. Echter, Plant-e had de stroombron geleverd (die goed werkte) maar de verlichting was door een andere partij aangelegd. De verlichting bleek kortsluiting te maken, waardoor de plantenstroom niet tot zijn recht kwam. De eigenaar (Rijksvastgoedbedrijf) was niet bereid hier iets aan te laten doen. 3. Doordat het Rijksvastgoedbedrijf niet met de gebruikers van het terrein overeenstemming konden bereiken over het onderhoud van het systeem is het een tijd lang verwaarloosd. Eeuwig zonde, vinden wij ook! 4. Het Plant-e systeem is OP VERZOEK VAN HET RIJKSVASTGOEDBEDRIJF in 2019 verwijderd omdat het terrein verkocht was aan een nieuwe eigenaar. Het systeem is herplaatst bij de gemeente Almere en werkt daar naar behoren.
Tot slot nog even dit. De Orkaan heeft van het begin af aan negatief bericht over Plant-e, geen idee waarom. We hebben geprobeerd in gesprek te gaan en de aantoonbaar foutieve berichtgeving bij te corrigeren, maar hierop wilde de Orkaan niet ingaan. Wij steken onze nek uit om een nieuwe duurzame technologie door te ontwikkelen en dat blijven wij doen omdat we zien dat er behoefte aan is. Onze eerste systemen (waaronder dat op het Hembrugterrein) waren verre van optimaal. Zo werkt dat nou eenmaal als je nieuwe dingen ontwikkelt. Het systeem op het Hembrugterrein heeft echter in grote mate bijgedragen aan het doorontwikkelen van de technologie en is daarom zeer belangrijk geweest. Inderdaad wordt er gemeenschapsgeld geïnvesteerd (niet door de gemeente Zaanstad overigens, zoals foutief eerder door de Orkaan is vermeld) in de ontwikkeling van innovatieve producten en technologieën en dat is maar goed ook. Want zonder innovatie blijven we afhankelijk van fossiele bronnen (waar overigens ook een boel gemeenschapsgeld in omgaat) en we weten allemaal hoe slecht het klimaat ervoor staat.
Kan zo de Solaroad op, die waren ook goed in subsidie vangen.
Zijn. Is weer een nieuwe geopend. Maar nu “echt”. Beter.
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5241806/zonnefietspad-solaroad-zonnepanelen-fiets-maartensdijk-zonnecellen
Daar zit de Provincie Noord-Holland dus voor 40% in. Onbegrijpelijk dat gemeenschapsgeld daaraan wordt verspild.
Ik vind de toon van en de reacties op dit artikel nogal tendentieus. Ik ken Plant-E (oprichter Marjolein Helder komt uit Jisp en zat bij mij in de klas als leerling van het Bertrand Russell college) als een integer bedrijf, dat oprecht op zoek is naar een manier om stroom op te wekken uit levende planten. Wat is dat nu voor een rare suggestie dat Plant-E er alleen maar op uit is subsidie te krijgen? Ik vind het heel raar om op die manier te berichten over nieuwe ontwikkelingen. Hoor en wederhoor, hoe was t ook weer?