Honderden demonstranten, een bus vol dierenleed, een hamster in een rad, en aandeelhouders die sympathiek, onverschillig of soms agressief reageerden — dat was vanmiddag 9 april te vinden op de stoep voor het Zaantheater.
Daar hield Ahold Delhaize haar aandeelhoudersvergadering. En met het beleid van het bedrijf hebben nogal wat mensen een probleem. De Orkaan was erbij:
Handen ineen
Diverse actiegroepen sloegen de handen ineen om gezamenlijk een vuist te maken tegen het beleid van Ahold Delhaize. Sommige groepen hebben zelf ook aandelen en mochten in de vergadering hun stem laten horen. Elke groep kreeg een tijdslot waarin ze ‘luid’ hun grieven mochten laten horen.
Milieudefensie uitte kritiek op de overmatige uitstoot van het bedrijf en op de sterk verhoogde prijzen van biologische producten. Volgens de organisatie rekent Ahold Delhaize tot wel 40 procent meer voor biologisch dan voor niet-biologisch.
Hamsterrad
De actievoerders hadden een rad meegenomen waarin de hamster van Albert Heijn symbolisch kon rennen. Naast het rad stonden twee kokers: één voor de winst die dat oplevert voor aandeelhouders, en één voor het geld dat naar klimaatverbetering zou moeten gaan. De koker voor de aandeelhouders zat helemaal vol, terwijl de klimaatkoker leeg bleef. Milieudefensie wil dat Ahold Delhaize hier iets aan doet.
Animal Equality richtte zich op Amerikaanse dochterbedrijven Food Lion, Giant, Hannaford en Stop & Shop. Volgens de organisatie maken deze bedrijven zich schuldig aan dierenmishandeling door het gebruik van legbatterijen.
Het zijn dezelfde dochterbedrijven waartegen Responsible Food Business vanochtend posters verspreidde in Zaandam. Ombretta Alessandrini, campagnemanager van Animal Equality in Italië, was in Zaandam aanwezig om de demonstratie aan te voeren. De actievoerders hadden een bus bij zich met een scherm waarop beelden te zien waren van de legbatterijen waartegen zij protesteerden.
Tamara Meerhoff, steunfractielid voor de Partij voor de Dieren, zei het mooi te vinden om te zien dat zoveel verschillende groepen zich uitspraken tegen het beleid van Ahold Delhaize en benadrukte het belang van het tegengaan van dierenleed dat volgens haar door het bedrijf wordt gefaciliteerd.





Amerika
Leden van Migrant Justice reisden vanuit de Verenigde Staten naar het hoofdkantoor van Ahold Delhaize om met leidinggevenden van het bedrijf te spreken over de weigering van hun Amerikaanse dochteronderneming, Hannaford Supermarket, om misstanden in de zuivelvoorziening aan te pakken.
BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) wil dat Albert Heijn stopt met het inkopen van voedsel uit Israël, en in het bijzonder uit de bezette gebieden, waar Israëlische bedrijven profiteren van opbrengsten verkregen op gekoloniseerd land.
Waarom zij niet oproepen tot boycots van andere landen waar mensenrechten worden geschonden, is volgens Mark van der Hout van Zaankanters voor Palestina een goede vraag. Zij vinden dat bedrijven in het algemeen beter moeten letten op de herkomst van hun producten. Maar omdat Nederland zulke nauwe banden heeft met Israël en vanwege de ernst van de situatie daar, zetten zij zich specifiek in voor een boycot van Israëlische producten.
Aandeelhouders
Ook bij de aandeelhouders waren verschillende categorieën te onderscheiden. Er waren activistische aandeelhouders, die speciaal waren gekomen om zich uit te spreken tegen het klimaatbeleid van Ahold Delhaize of tegen het gebruik van legbatterijen bij de Amerikaanse dochterbedrijven.
De Palestijnse betogers hadden geen aandeelhouder binnen; dat hadden ze misschien wel gewild, maar ze waren te laat met het opzetten van hun actie om nog toegang tot de vergadering te krijgen. Van der Hout:
‘Daarom houden we het vandaag vooral bij wat er op straat gebeurt.’
Hoewel de activistische aandeelhouders goed vertegenwoordigd waren — Milieudefensie leek er uiteindelijk enkele tientallen te hebben — waren er apathische aandeelhouders, die het allemaal niet zoveel kon schelen. Ze vonden het prima dat er betogers stonden, maar zouden hun stem er zeker niet aan geven.
De passieve aandeelhouders steunden de boodschap van de demonstranten, maar wilden er tijdens de vergadering geen aandacht aan besteden. Dat ze geld verdienen aan een bedrijf waarvan ze het beleid afkeuren, lijkt hen niet te deren. De stille aandeelhouders liepen het liefst stevig door. Opvallend genoeg waren zij eigenlijk de enigen die de flyers van Milieudefensie niet aannamen.
De onwetende aandeelhouders hadden zich nog niet genoeg verdiept in de situatie om er een mening over te hebben. En tot slot was er de agressieve aandeelhouder, die het een schande vond dat mensen zich uitspraken tegen het beleid van Ahold Delhaize — en het nog schandaliger vond dat wij haar om een interview vroegen.
Door: Marijn Kerkhoven. Beeldmateriaal: Pim Ulle, Bas Sommeijer, Di-Lan Sun en Xander.

de hele ochtend een vliegtuig boven mijn hoofd ivm reclame ahold ,zielig maar waar .
ach de aandeelhouders hebben iets te vieren ,de dieren niet ,ik eet geen vlees van Albert de gore hein
Tsja als je niet werkt ,dan heb je heel veel vrije tijd en dan zoek je maar een hobby en dat is tegen alles en iedereen aan schoppen. Zelf niets presteren maar op alles en iedereen kritiek hebben .
Fijn dat de reacties worden verwijderd. Echt klasse en echt goed!
Wat was er fout aan mijn reactie - dierenleed hoort niet maar flyeren is niet goed voor zwerfafval en de dieren die dit eten?
Er is geen reactie van u verwijderd.
Correct, niet hier. Maar nu ik de aandacht heb? Waarom worden er reacties verwijderd? Ik lees het vaker en ken iemand waar dit wel bij is gebeurd. Op emails wordt dan ook niet gereageerd.
We verwijderen regelmatig reacties. En we laten er ook veel niet toe. Anoniem, valse namen, niet-werkend mailadres, scheldpartijen, racisme, off topic, onderlinge vetes, permanent op alles reageren, wartaal, speculeren over de toedracht van een ongeluk... allemaal redenen om in de prullenbak terecht te komen.
Vandaag bijvoorbeeld reacties verwijderd van iemand die vond dat Palestijnen en/of Israëlisch totaal uitgeroeid moesten worden en eentje waarbij gehoopt werd dat er een bus over demonstranten heen zou rijden. Daarnaast wordt er met regelmaat opgeroepen tot het castreren of verzuipen van mensen die iets op hun geweten zouden hebben. Ook worden met grote regelmaat ambtenaren, burgemeesters, raadsleden, wethouders en die rechterlijke macht van corruptie beschuldigd, altijd zonder een spoortje van bewijs.
En ja, dat laten we niet toe. Wie zich daar met regelmaat aan schuldig maakt wordt eerst in de moderatie gezet (dus alle reacties gaan we dan vooraf lezen) en als er geen verbetering optreedt krijg je een ban (mag je niet meer reageren voor een paar maanden).
En nee, we gaan dat niet elke keer per mail uitleggen. Eigenlijk is een maar één regel: doe een beetje normaal. Wie zich daaraan houdt hoeft niks te vrezen.
Ik ken van mijzelf twee verwijderde reacties. Eelijk gezegd had ik de tweede zelf ook wel verwijderd. Vragen waarom is zinloos als je je aan de spelregels van de Orkaan houdt. Dan weet je zelf wel waarom.
Overigens is wellicht een quote van Groucho Marx troostgevend: Een forum dat van mij reacties plaatst, daar zou ik niet aan mee willen doen…..
on topic en niet beledigende of opruiende lijken mij binnen de speelgrenzen. Wellicht een bericht waarom deze verwijderd is? Het lijkt me niet dat er de hele dag maar verwijderd wordt.
Doe die mensen toch bewonderen allemaal vrij genomen van hun werk om te demonstreren voor de goede zaak
Bedankt voor het verslaan van deze protesten, vooral die tegen dieren. Dieren horen niet in kooien. Ik ben blij dat de media aandacht besteden aan deze belangrijke kwestie.
Waarom zou een mens meer zijn dan een dier? In de natuur is een mens gelijk aan een dier. Met dit verschil dat dieren de wereld niet naar de ratsmodee helpen.
Dus er is toch een verschil?
"Honderden demonstranten"? Iemand kan niet zo goed tellen of jokt, want het waren slechts enkele tientallen. Daaronder natuurlijk een aantal usual suspects. De demonstratie werd ook "verrijkt" met Palestijnse vlaggen met de bijbehorende gemaskerde, absoluut niet vervelende, individuen.
Hoe terecht de strijd tegen dierenleed ook is en hoe hypocriet en vals Ahold mag zijn, het gaat over praktijken in een ver land. Kennelijk is het daar wettig en gewoon. Dan kun je wel in Zaandam gaan staan roepen, maar dat heeft dan nul effect. Ach, het houdt je op de straat. Zinloos gedoe, maar wel gezellig.
Even relativeren, dierenleed en dat haalt uitbundig de krant, goed of niet goed dat laten we even in het midden. Maar nu eens protesteren tegen de oorlog in Jemen, of Soedan, waar mensen sterven in “ vergeten” geweld. Is een mens niet meer dan een dier?