Vanaf vandaag, 17 juli, geldt in Burgemeester In ’t Veldpark in Zaandam zes maanden lang een alcoholverbod. Tussen 22.00 uur en 06.00 uur is het park bovendien verboden terrein.

Eerdere pogingen om de overlast in het park terug te dringen via handhaving, boetes, dwangsommen en cameratoezicht mislukten.

Het verscherpte toezicht begon in april omdat de coronaregels in het park niet werden nageleefd. Maar ook daarvoor (en dus nog steeds) is er sprake van ernstige overlast in het park vanwege rondhangende drugsgebruikers, waarbij ook gedeald werd.

De groep zit al langer in het park en zorgt ook ’s avonds en ’s nachts voor overlast, “ze stookten vuurtjes, maakten troep, vernielden bosjes, maakten lawaai, sommigen gebruiken drugs en/of alcohol en dealen drugs” aldus de gemeente. In de bosjes verrees een klein tentenkamp. Buurtbewoners vinden het park onveilig.

Het cameratoezicht zorgde ervoor dat de groep naar een plek buiten het zicht van de camera’s verhuisde. Eind juni maakte de gemeente een einde aan het kat-en-muisspel door het cameratoezicht af schaffen.

Nu dus een alcoholverbod “om het park weer een veilige en plezierige plek voor iedereen te maken”, het helpt volgens het college:

“om de overlast in het park tegen te gaan. De groep mensen die overlast geeft, gebruikt dagelijks verdovende middelen, waaronder alcohol. Het gebruik van alcohol leidt tot overtredingen en strafbare feiten. Zoals het vernielen van planten, het veroorzaken van geluidsoverlast en het stoken van vuur.

Het alcoholverbod maakt sneller en effectiever optreden tegen de overlast mogelijk. Het wordt verboden om alcohol te consumeren en om aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende dranken bij zich te hebben.”

Verblijfsverbod

Het is verboden om in het Veldpark te verblijven tussen 22.00 uur en 06.00 uur, wie door het park heen moet om op plaats van bestemming te komen, kan wel gewoon gebruik maken van de fiets- en wandelroutes. Volgens Zaanstad gaat de politie boetes uitdelen voor overtredingen.

De gemeente stelt samen met ‘partners’ aan een duurzame oplossing voor de overlast gevende groep te werken:

Er is een persoonsgerichte aanpak vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Zaanstreek-Waterland, om te kijken welke individuele hulp en ondersteuning nodig is. Er komt ook een inlooplocatie waar de groep aan dagbesteding kan doen.”

Door de coronacrisis kwam de situatie rond de overlast in een stroomversnelling door het cameratoezicht, maar een week later spotten de buurtbewoners een ‘ondernemer’ die met z’n auto kwam bezorgen in het park (foto boven) en begin juni sprak een getergde buurtbewoner in over de permanente en hevige overlast voor de buurt. PVV, PvdA en POV stelden vragen en dienden moties in die breed werden gesteund, maar niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Niet nieuw allemaal, in 2013 ondertekenden ruim 500 buurtbewoners een brandbrief aan de gemeente waarin gevraagd werd de overlast gevende groep uit het park te verwijderen.