In 1962 ontving burgemeester Franken van Zaandam uit handen van Albert Heijn Jzn. een maquette van de kinderboerderij die in het Darwinpark zou worden gebouwd. Niet alleen het schaalmodel, maar ook de daadwerkelijke kinderboerderij zou aan de gemeente worden geschonken door de Zaanse grootgrutter, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum.
Hoe Albert Heijn op de kleintjes bleef letten door Sander Wegereef
Aha!
De burgemeester onthulde dat een kinderboerderij al jarenlang een van de wensen van het college was geweest, maar dat die om financiële redenen nog niet was gerealiseerd. Bij de ontvangst van de maquette sprak de burgermeester zijn verwachting uit dat de letters A.H. blijvend aan het definitieve complex zouden worden verbonden, omdat de kinderen straks stellig zullen uitroepen: “Aha! De jeugdboerderij!”
Tussen oud en nieuw
De kinderboerderij moest een plek krijgen op de grens tussen oud en nieuw Zaandam, langs verkeersweg De Weer, in de nieuwbouwwijk Poelenburg. In de zomer van 1965 werd begonnen met de aanleg van de kinderboerderij en op dinsdag 16 mei 1967, Pinksterdrie, was het dan zover. Duizenden mensen ‘van 3 tot 83 jaar’ waren naar de eerste kinderboerderij in Zaandam getrokken om de opening bij te wonen.
Geopend
De opening werd verricht door de 11-jarige Albert Heijn Azn. en door de 4-jarige Petra, dochtertje van burgemeester Isaac Baart. Onder het doek, dat van de duiventil moest worden verwijderd, kwamen de woorden tevoorschijn: ‘Op 27 mei 1962 bestond de zaak waar mijn vader werkt 75 jaar en daarom is deze kinderboerderij aan de Zaanse jeugd gegeven’. Er werden 200 duiven losgelaten na wegtrekken van het doek.
Carnaval der dieren
Aanwezig bij de opening waren ook kinderen van de President Kennedyschool die vermomd waren als dieren. Zij beeldden dieren uit van de symfonie ‘Het Carnaval der Dieren’ van Saint-Saëns. De stoet werd voorafgegaan door de Amsterdamse Politiekapel, o.l.v. Joh. C. Pinkse. Dat de opening zo groots was aangepakt, is niet verwonderlijk. De Zaandamse kinderboerderij was de grootste van Nederland.
Ook voor volwassenen
Hoewel de boerderij dus vooral was aangelegd om de stadse Zaanse kinderen kennis te laten maken met het leven op de boerderij, kwamen in het begin vooral veel volwassenen een kijkje nemen. Beheerder Van der Sluis ´Op zondagen zijn het zeventig procent volwassenen. Het heet hier wel kinderboerderij maar het is tegelijk een echt dierenpark.´ Toch schoot de kinderboerderij z´n doel niet voorbij. Op zomerse dagen kwamen er zeker duizend mensen met kinderen naar Zaandam om de kinderboerderij te komen kijken. De kinderen mochten met alles meehelpen.
Ezel Trixi
Een bijzondere attractie was het ´ezeltje rijden´. In 1966 maakten tweeduizend kinderen een ritje op de rug van ezel Trixi. Dat kostte een kwartje per keer en van die opbrengst kon de kinderboerderij een ponywagen, twee papegaaien en een kooi voor de sierduiven kopen. Overigens is de kinderboerderij tot op de dag van vandaag gratis toegankelijk.
Lescentrum
Het bleef niet een kinderboerderij alleen. In de jaren ´80 werd naast de boerderij een biologisch lescentrum en het Natuurmuseum E. Heijmans gebouwd. Ook verrees er een verblijf voor de vrijwilligers van de kinderboerderij. Dit alles werd eveneens door Albert Heijn aan de gemeente Zaanstad geschonken, ditmaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de supermarktketen. Het is illustratief voor de historische band die supermarktketen Albert Heijn met de Zaanstreek heeft. Met de kinderboerderij, het lescentrum en het natuurmuseum wordt er niet alleen op de kleintjes gelet, maar wordt ze ook nog iets nuttigs bijgebracht!
Geboren in 1967 en opgegroeid in poelenburg op 5 minuten afstand van de kinderboerderij, heb ik daar vele jaren van mijn jeugd door gebracht. Vele leuke herinneringen aan.