Inwoners van Zaanstad moeten in 2021 rekening houden met een forse verhoging van het afvalstoffentarief.
Ook wordt om kosten te besparen GFT-afval in zomer niet langer wekelijks opgehaald maar eens per 14 dagen.
Zaanstad heeft een nieuwe overeenkomst met HVC gesloten die tot hogere tarieven zal leiden. Volgens de gemeente is de laatste jaren het tarief alleen met de inflatiecorrectie verhoogd. Daar komt in 2021 nog een onbekend bedrag bovenop.
Tot 2018 betaalden huishoudens in Zaanstad € 280 per jaar, in 2019 ging dat omhoog naar € 284. Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers:
“Jarenlang konden de Zaanse inwoners profiteren van de lagere tarieven. De hoger uitgevallen kosten die HVC maakte, zijn de afgelopen jaren niet doorberekend. Behalve de inflatiecorrectie. Helaas is het huidige tarief niet meer vol te houden vanwege daling van de opbrengsten van grondstoffen, een toename van afvalverwijderingskosten en stijging van de kosten voor dienstverlening en inzameltaken van huishoudelijke afvalstoffen. Deze stijging is heel vervelend voor onze inwoners maar helaas echt nodig.”
De gemeenteraad praat op vrijdag 15 mei over de nieuwe dienstverleningsovereenkomst. Het is nog niet bekend met welk percentage het tarief precies omhoog gaat. Na de zomer zal duidelijkheid komen over de hoogte van het tarief. Het tarief moet kostendekkend zijn, de gemeente mag niet aan de heffing verdienen.
Scheiden
Bij de introductie van het nieuwe systeem van scheiden in 2017 werd gesteld dat “halvering van de hoeveelheid restafval moet zorgen voor lagere gemeentelijke belastingen”, in 2018 werd dat al iets anders geformuleerd: “Door minder restafval te verbranden, loopt de afvalstoffenheffing voor inwoners op termijn minder hoog op.”
De kosten voor verbranding van restafval worden steeds hoger volgens Zaanstad (ook aandeelhouder van HVC). Als er beter gescheiden wordt kunnen de kosten omlaag: “Meer en beter afval en grondstoffen scheiden door de inwoners, kan de stijging van het afvaltarief beperken.”
Zaanstad streeft naar een halvering van de hoeveelheid restafval in 2020 (in vergelijking met 2013), een ambitie die nog niet is gerealiseerd. In 2013 ging het om 260 kg per inwoner. In 2018 was dat met zo’n 250 kilo nauwelijks afgenomen.
GFT en grofvuil
Zaanstad heeft voorgesteld dat HVC deze zomer (per 1 juli) stopt met de extra inzamelronde GFT-e in de zomermaanden: “Dit levert een kostenbesparing op, zodat de afvalstoffenheffing minder hard zal stijgen.”
Per 1 september 2020 gaat Zaanstad zelf grof huishoudelijk afval ophalen. Nu wordt deze taak door HVC uitgevoerd.
Het is belangrijk om zo weinig mogelijk restafval te produceren. D66 omarmt het grondstoffenplan zoals we dat nu hebben, maar ontwikkelingen gaan snel, en daar moeten we niet blind voor zijn. Om dit goed te laten werken moet de hele keten goed in elkaar zitten. Als recycling om wat voor reden dan ook nog niet goed genoeg werkt kelderen de grondstofprijzen, en dat is weer slecht voor de opbrengst van afval scheiden. Maar het is zeker waar dat de kosten voor verbranden van restafval sterk gestegen zijn de laatste tijd. Ik wil wel precies weten waar de pijn zit en hoe we dat gaan oplossen, hier speculeren wat de oorzaak van de prijstijging is heeft weinig zin. Overigens ter correctie: De Raad spreekt hier ergens in juni voor het eerst over.
Wij hebben ons als Democratisch Zaanstad altijd als volgt opgesteld:
-tegen het scheiden aan de voorkant (bronscheiding) van afval, dus ook plastic.
- Achteraf scheiden van plastic in afvalfabrieken is goedkoper en efficiënter dan vooraf scheiden.
-De hoeveelheid ruimte die inwoners soms vrij moeten maken in hun tuin voor meerdere containers is ook een terugkerende kwestie.
-Het plastic afval wordt ook apart opgehaald, wat extra tijd en geld kost.
Gewoon smerig dat de GFT bakken niet meer wekelijks geleegd worden. De handel in afval is een schimmig zaakje geworden, schepen met troep die de hele wereld over varen op met o.a. plastic dat niet te recyclen is. Wordt het geen tijd de producenten te dwingen minder verpakkingsmateriaal te gebruiken?
Wat een wethouder, die Slegers, slappe hap kom op voor je burgers maar het aandelenpakket van Zaanstad bij HVC moet zijn waarde wel behouden.
Als de HVC nou eens er voor zorgt dat het geen puinhoop is bij de ondergrondse container,netjes opgeruimd, maar nee hoor, wel meer gaan berekenen.
Wij zijn toch allemaal zo gek , dat we dit belachelijke beleid in Zaanstad allemaal slikken, op een goede partij stemmen heeft geen zin, ze bekokstoven toch wel een eigen bestuur: zakkenvullers allemaal.
Maar wie zitten er met de ellende: juist wij bewoners van Zaanstad.
Zaanstad patent: gekloot zonder ent.
Het is een aantal jaren geleden begonnen met de wethouder van D66 Dick Emmer.Die heeft het hele afvalophaalsysteem omgegooid.Het was net allemaal door hem geregeld.en.... toen was hij vertrokken.Ik meen naar Hilversum. Als je zijn opvolger bent heb je er maar mee te maken.Maar zaken die niet goed gaan en te duur worden kunnen natuurlijk ook weer teruggedraaid worden.Dit gebeurt nu ook al bij andere gemeenten.
Wij hebben amper restafval en dan worden we gestraft met een nog hogere afvalstoffenheffing? En wat doen we in de zomermaanden met ons GFT? Laten we dan nog meer maden rondkruipen of gooien we toch maar alles bij het restafval (kruipen de maden in ieder geval niet op ons erf rond). Wanneer gaat Zaanstad eindelijk over op diftar? Goed gebruik is in dit land dat de vervuiler betaalt, behalve als dat een Zaanse burger is kennelijk!
De tarieven voor de afvalstoffenheffing mogen maximaal gelijk zijn aan de kosten. Wat ik mis in het hele verhaal is de werkelijke stijging van de kosten. Ik krijg sterk het vermoeden dat de feitelijke kosten niet gestegen zijn, alleen de tarieven van HVC en dat de gemeente als aandeelhouder op een andere wijze weer geld ontvangt. Ofwel op indirecte wijze extra inkomsten verkrijgen voor andere doeleinden.
Tuurlijk... omhoog die heffing. Met een vergoelijkende klets daarbij. Ondergrondse containers zijn een vergaarbak van afval, met symbolisch een klein klepje aan de zijkant voor zwerfafval. Het grofvuil komt op donderdag langs en - ik fiets veel door Zaandam Centrum en omliggende wijken - vanaf vrijdag is het rond die containers meestal een zootje. Banken, gesloopte kasten, bedden en wat al niet. De Orkaan heeft hier regelmatig beelden van laten zien. De containers bij supermarkten zijn vaak vol dus mensen zetten het ernaast. Dan kun je wel een sticker op die container plakken over een boete... maar mensen laten heus geen adres achter op hun grof afval. In dit verband: heel verstandig dat de gemeente dit zelf wil/gaat doen. Omdat het in Poelenburg zo'n zootje was, reed daar op een gegeven moment elke dag een grof afvalwagen door de wijk.
En natuurlijk: mensen scheiden onvoldoende... dat moet beter! Allemaal gelul... alleen glas en papier is een succes. In Amsterdam gaan ze stoppen met apart plastic inzamelen... want de nascheiding bij verwerkers blijkt veel beter en goedkoper te zijn. Hetzelfde geldt voor GFT- en restafval. Maar dat weten we al uit 20 jaar onderzoek! Waarom blijven we doormodderen ten gunste van bedrijven als HVC? Een bureaucratisch moloch met riante salarissen... net als de gemeente, trouwens. Waarom die aandelenstructuur? Verkopen die boel! Het is misschien nu nog wat waard :-)
(PS: Ik heb zelf geen belang in dit verhaal: ik woon in een appartementencomplex waar de VvE een heel andere partij heeft ingeschakeld... die wel aan nascheiding doet. Uiteraard ben ik verplicht de afvalstoffenheffing te betalen - ondanks dat wij geen gebruik maken van diensten van HvC of gemeente Zaanstad op afvalgebied (met uitzondering van het grofvuil).)
en zo gaat de gewone man langzamerhand de schade door de het corona virus betalen, zo zullen er nog veel meer verhogingen aankomen, OZB parkeergeld, enz.
In Rotterdam is de tweede meest geavanceerde scheidingsinstallatie in gebruik. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanders profiteren mee! Glas en papier nog scheiden. De rest bij elkaar. Gewoon in je eigen bakkie. De gemeenten die HVC sponseren zijn dus dwaas. Maar ze hoeven hun dwaasheid niet zelf te bekostigen. Dat doen wij. Wanneer gaan we als betalers protesteren? We weten stuk voor stuk wat we hiermee moeten, ik althans wel.
Ongelooflijk. Hoe meer wij gescheiden wegbrengen, hoe meer wij moeten gaan betalen.
Af en toe heb ik de neiging alles gewoon weer in de grijze kliko te sodemieteren. Heb je nergens meer last van.
Want als je iets bij de ondergrondse containers verkeerd doet heb je ook nog kans op een forse boete.
de inwoners betalen de ondergrondse containers dus met terugwerkende kracht zelf.?