Wie netjes met z’n plastic, oud papier of restafval naar de centrale container gaat, kan voor een dichte of volle bak terecht komen. En niet iedereen neemt zijn of haar afval weer mee terug naar huis.
Dat afval wordt dus gewoon naast de containers gezet. En volgens de ijzeren wet ‘afval trekt afval aan’ is de plek van de container binnen de kortste keren veranderd in een ouderwetse vuilnisbelt.
Gebeurt dat vaak? Ja!
In Assendelft zouden binnen één maand al vijf keer containers wegens storing buiten werking zijn geweest. Jos Kerkhoven van DZ stelde daar vorige week vragen over:
“bewoners proberen te grote en te volle vuilniszakken in de laadkleppen te proppen, waardoor deze verstopt raken. Ten gevolge hiervan zetten bewoners hun vuilniszakken naast de container in de openbare ruimte, waardoor kans op ongedierte aanzienlijk toeneemt en de openbare ruimte sterk vervuilt en verpaupert.”
De Orkaan ging zelf op onderzoek uit en concludeert: vijf keer per maand is niks! Wij fietsten met ons plastic afval langs drie plekken met containers en troffen vijf niet-werkende containers aan, nergens konden we ons plastic afval kwijt.
Het is geen kinderziekte maar een chronische kwaal. We hebben gechat met HVC en die gaan het oplossen.
Boven de container vanmorgen op Het Eiland in Zaandam, hieronder nogmaals dezelfde plek, een uur later (met extra zak naast de container). Ook de hondenpoepbak naast de container is volgepropt en hangt nu uit elkaar. (meer vuilnis onder de foto)
Volle plastic-container bij Rustenburg. Zak die er niet meer in kon (opening liep vast omdat container verstopt is) is aan de buitenkant opgehangen.
Op Rustenburg staat nog een twee (grote) container voor plastic. Die is bomvol maar mensen blijven er rotzooi ingooien die eruit valt en over de straat waait.
Nu met klep soort van dicht…
Doorgefietst naar Czaar Peterstraat, ook daar ging de klep niet meer open:
O ja, de papiercontainer is ook vol…
UPDATE 16.00 uur. Het Rustenbrug een paar uur later, de plek heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een vuilstortplaats. Aan de grote container zijn ook een paar zakken gehangen, de ruimte tussen de containers is volgebouwd en aan de rechterkant is een geïnspireerde inwoner bezig een grote kartonnen doos met afval neer te zetten.
Helaas, ook bij de DEKA-markt in de Oostzijde is het zeer regelmatig een zooitje. Glasbak (pas op als je met de fiets bent),papierbak of plastic bak, het maakt niet uit. Er wordt te weinig geleegd dat is waar, maar pleur je troep daar maar neer, dan ben JIJ er tenminste van af...
Morgensterstraat is elke dag een bende. Naast dat HVC niet voldoende leegt zit er ook een steek los bij sommige inwoners van Zaanstad. Alles wordt hier gedumpt, vooral grofvuil. Als je hier een tijdje permanente controle zou neerzetten zou je dat dubbel en dwars terugverdienen met de boetes die je kunt uitschrijven.
Ook last van afvaltoeristen en als je daar iets van zegt dan krijg je ook nog een grote bek. Je vervolgens bedreigen is ook heel gewoon. Politie raadt dan aan om maar niet te veel te zeggen voor mijn eigen veiligheid. Het enige wat te doen is veel klagen zodat er structureel verbeteringen doorgevoerd kan worden. Zucht!
Ook hier in Hengelo een en al ellende. Storingen en containers die niet op tijd geleegd worden. Het systeem is met diftar en omgekeerd inzamelen onnodig ingewikkeld gemaakt. De afvalinzamelaar wordt onvoldoende afgerekend op de geleverde kwaliteit. Beter zo weinig mogelijk verzamelcontainers toepassen. Stoppen met diftar en overgaan op nascheiden waarbij het afval aan huis opgehaald wordt. Een prestatieovereenkomst afsluiten met de afvalinzamellaar.
Helemaal waar, maar nu nog aan de gemeente Zaanstad z'n verstand peuteren.
En dat zal een zware taak worden.
En @ Corine Lust
Je hebt inderdaad gelijk wat sommige inwoners betreft.
Gewoon a-sociaal gedrag, daar heb je als gemeente ook mee te maken.
Is moeilijk handhaven.
Ik heb er nooit gesolliciteerd maar:.......
Plots ben ik vuilnisbezorger geworden!
De restafvalcontainers, als ze werken, nog redelijk binnen bereik maar het plastic moet ik de hele wijk door.
Dan kun je grofvuil zelf wegbrengen of aanmelden met het risico dat de halve wijk van de gelegenheid gebruik maakt en Hvc het teveel vindt en doorrijdt.
Enkele malen met je keurig gesorteerde plastic rondjes rijden lijkt zeer ontmoedigend en dan lonkt een papier- of restafvalcontainer ....
Trouwens ooit zag in een directeur van een afvalverwerkingsbedrijf die zei:” gescheiden plastic in grijze zakken gaat meestal zo naar het restafval aangezien we niet kunnen zien of het wel plastic of een zak luiers , snoeiafval of kleding is!” ??????????
Het probleem ontstaat doordat rond de feestdagen containers minder worden geleegd. En er meer wordt weggegooid. Toen ik in Amsterdam woonde werden de containers ook met de feestdagen geleegd. Door personeel dat liever op andere dagen vrij was. Je kunt je voorstellen hoe groot het probleem wordt als de kerst aan een weekend vastzit. Dan wordt er 4 dagen niet geleegd.
Ik vind de foto’s nog netjes. Morgensterstraat zie je door het vuil niet eens de containers staan. 50 meter verder is een sloot en de ratten vieren hoogtij. Binnen kort moet de bomenbuurt ook hier hun vuil deponeren. Nou......het wordt feest.
Het ergste vind ik nog dat oudere mensen nu met hun vuil op de rollator naar de restafval container moet wandelen. Aan de ene kant moeten mensen langer thuis blijven wonen, maar dat wordt ze aan de andere kant met dit soort maatregelen niet makkelijker gemaakt. In Koog staan alleen containers aan de Breestraat, zowel het Zuideinde als de provinciale weg zijn leeg gebleven qua containers, terwijl dat de oudere medemens wel wat had kunnen helpen. Ondertussen wordt de restafval container zo'n beetje 3 keer per week geleegd, in plaats van 3 mannen die 1 keer in de 2 weken langs kwamen. Ik zie het voordeel en de bezuiniging niet ...
De HVC moet zorgen dat wij ons afval kwijt kunnen. Als blijkt dat de capaciteit te klein is dan zijn er twee mogelijkheden en die zijn extra containers plaatsen of vaker de containers legen.
De mensen die hun afval naast een volle container zetten moeten wel opletten dat handhaving of de politie het niet ziet of dat ze geen adres achterlaten.!
Het is daar elke week een bende
Helaas was het vanochtend bij de Vriesgroenstraat / Vermiljoenweg ook een vuilstort geworden. Er is gewoonweg te weinig geleegd door HVC, terwijl je eind december / begin januari juist meer ipv minder troep kan verwachten.....
We hebben om 16.00 nog even een kijkje genomen op het Rustenburg. Daar is inmiddels een vuilstort gekomen (zie laatste foto in artikel).
Veel bestuurders lezen De Orkaan toch ook? Wat gaan zij (u, de gemeente) hieraan doen? Lijkt mij de hoogste tijd voor actie (en communicatie daarover).
In Westerwatering in Zaandam zijn de containers ook regelmatig vol en/of stuk. Met zwerfzooi vandien.
Wat een waardeloos systeem dus, dat in de basis zo goed zou kunnen werken.
Vooral niet de hand in eigen boezem steken hoor, waarom gaat het aan de Marslaan in Krommenie wel goed?
Kan het zijn dat er teveel tegelijk ingepropt wordt, ja dan loopt het systeem vast zonder dat het vol is sensoren zullen dan niet helpen.
Verschil is wel dat het aam de Marslaan alleen om restafval gaat gaat, mogelijk gaat wel goed.
Hoe bestaat het. Ik heb vanmorgen en vanmiddag dezelfde route afgelegd.
CzaarPeterstraat, Rustenburg en Het Eiland. Met een tas vol afvalplastic. Vanmorgen was alles vol. Er stonden en lagen allemaal zakken met afval plastic rond de barstens volle container. Afval mee terug genomen.
Vanmiddag rond 15.30 uur een nieuwe poging ondernomen. CzaarPeterstraat nog meer zakken rond de nog niet geleegde container. Rustenburg over geslagen en gelijk naar Het Eiland gefietst.Daar was de container geleegd en kon ik dus mijn afval kwijt. Dat rond fietsen is mij wel vaker overkomen, maar nooit op maandag de namiddag. Dat is volgens mij de ophaaldag van HVC hier in de buurt.
Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in t Guishuis in Rooswijk heb ik aan een medewerker van HVC gevraagd hoe zij de ondergrondse containers bemeten op de hoeveelheid restvuil. Het bleek dat er niet gekeken wordt naar de hoeveelheid huisvuil, maar naar het aantal keren dat er een klep geopend wordt. Wordt het aantal (mij onbekend) overschreden, dan wordt een leging in werking gezet. Het lijkt erop, dat deze manier van leging in vele wijken niet werkt.
Als dat klopt, tip voor de bewoners: gooi je zak in de container, en wapper dan nog even een paar keer met de klep?
Hoe bestaat het. Ik heb ook vanmorgen en vanmiddag dezelfde route afgelegd.
CzaarPeterstraat, Rustenburg en Het Eiland. Met afvalplastic. Vanmorgen was alles vol en stonden en lagen er zakken rondom de plastic containers. Afval mee naar huis genomen.
Vanmiddag opnieuw een poging ondernomen. Rond 15.30 uur lagen er rondom de container in de CzaarPeterstraat nog meer zakken rond de container. Rustenburg nu overgeslagen. Door gefietst naar Het Eiland. Daar was de container inmiddels geleegd en kon ik daar mijn plastic kwijt.
Dit is mij al vaker overkomen, echter nog nooit in de namiddag op maandag. Dat is volgens mij de ophaaldag van HVC hier in de buurt.
Zaanstad is aandeelhouder van H.V.C.
Vaker legen en gewoon zorgen dat de containers werken is toch niet zo moeilijk, we betalen wel ca. 253 euro per jaar per woning voor het afvoeren van het afval, wat overigens handel voor ze is. Alles wat er verbrandt kan worden levert energie op en alle glas,plastic , metaal en glas brengt gewoon geld op.
Misschien moet de verantwoordelijke wethouder eens zn bek open trekken, je stad verloedert wel op deze manier. Erg triest.
Die afval ????
En comntainer ???
Dat ben ik niet gewend van deze kwaliteitsuitgave......
Marco, we zijn hier niet bezig met het Groot Dictee der Nederlandse Taal hoor.
;-)
Erg jammer dat dit het resultaat is met een afvalstoffenheffing van 300 euro per jaar.
In Leiden is het gescheiden ophalen van afval gestaakt omdat blijkt dat de afvalverwerkend beter zelf haar afval kan scheiden. Als dat aan particulieren wordt overgelaten moet er alsnog worden nagescheiden en dat is minder accuraat en duurder. Heel bijzonder om daar de dichtgetimmerde containers te zien, nu ze in Zaanstad juist per wijk worden geopend. Het kan verkeren.
Zie bovenstaande Robert, dat staat er al.
Och niet anders dan Duitsland die mensen motiveert om op gas over te stappen, terwijl Nederland van het gas af moet.
Ook hier in Koog aan de Zaan. Geen plastic afval hier ( wordt opgehaald ) maar de restafvalbakken.
Zondag de zakken wegbrengen, nee dus. Troep er omheen en niet open te krijgen. Zakken maar weer meegenomen want zal je net zien, als ik ze er naast zet komen er net een paar van die handhavertjes langs.
Handhaving zou HVC maar eens moeten gaan beboeten.
Ik blijf het zeggen, Zaanstad is er verantwoordelijk voor dat het mogelijk moet zijn je afval aan te biieden, of ze dat nou door HVC of wie dan ook laten doen heb ik geen boodschap aan. De boete komt toch ook van Zaanstad.
Toch maar weer een melding bij Zaanstad gedaan ( voor de hoeveelste keer ? ) zal wel weer afgescheept worden met de mededeling dat ik bij HVC moet klagen.
Er zijn twee oplossingen.
Of HVC de deur uit.
Of gewoon weer iedere week met de vuilniswagen door de straat en alles meenemen en dan nascheiden.
Is zo langzamerhand bewezen beter te zijn voor het milieu en stukken efficienter.
Maar ja, kosten hè, daar draait het natuurlijk om.
Gaf HVC in de 'chat' ook nog iets aan over hoe dit kan gebeuren, ondanks de beloftes over sensors die hen zouden waarschuwen als de containers vol begonnen te raken?
Ja, over die sensoren had Zaanstad het een half jaar ( of is het alweer langer ? ) geleden al over. Merk er tot nu toe weinig van.
Is niks en wordt ook niks.
Hoor net van mijn vrouw (maandagmiddag 6 januari 15.00 uur ) dat de plasticbak bij de Deka Westzijde ook zo'n beetje uit z'n voegen barst incl bergen troep er omheen.
Nee, ze reageerden - zoals beloofd - wel binnen 5 minuten.