In Zaanstad en Oostzaan wordt zo’n 225 kilo restafval per jaar opgehaald per huishouden. Hoe zit dat Womerland? Daar wordt aanzienlijk minder restafval per huishouden ingeleverd: in totaal maar 112 kilo. Daarvan is 38 kilo grofvuil, en 84 kilo ‘regulier’ restafval dat wordt opgehaald. In Oostzaan is dat 180 kilo en in Zaanstad 184.
Een wonder in Wormerland? Maar wel eentje met een oorzaak: met ingang van 2022 moet in Wormerland per zak worden betaald. Toen dat nog niet het geval was (2021) werd er 147 kilo restafval opgehaald (en 56 kilo grofvuil). In totaal dus ook boven de 200 kilo (maar wel minder dan Oostzaan en Zaanstad in dat jaar).
Waar is dat afval gebleven? Onder de afvalstromen in Wormerland, na 2003 (600 kilo totaal) ligt het tot 2019 rond de 500 kilo, maar daarna stijgt het tot ruim 600. In 2022 past Wormerland de tarieven aan, voortaan moet per ‘leging’ worden betaald. Het effect is meteen zichtbaar: het aangeboden ‘reguliere’ restafval daalt met ruim 40 procent tot 84 kilo. Ook wordt er minder grofvuil aangeboden (dat gaat van 56 naar 38 kilo).
Maar wordt er ook beter gescheiden? Dat lijkt er niet op: er wordt maar 4 kilo extra GFT aangeboden (van 109 naar 113 kilo) maar ook 2 kilo minder oud papier (van 37 naar 35 kilo). Het overige afval (zie onder voor verdeling) neem met 13 kilo af.
Waar die 92 kilo (totaal) is gebleven is onduidelijk. Er werd wel wat gedumpt in openbare bakken maar daar stak Wormerland een stokje (plaatje) voor. Het aantal huishoudens dat helemaal geen afval aanbiedt lijkt zeer klein volgens de gemeente maar Wormerland is nog bezig dat in kaart te brengen, de totale cijfers over 2022 en 2023, worden in januari verwacht.
Misschien dus toch een wonder?
Het afval in Wormerland bestaat in 2022 voor 113 kilo uit GFT, 84 kilo is huishoudelijk restafval, per huishouden werd 63 puin afgevoerd en 61 kilo houtafval. Dan volgen grofvuil (38 kilo) en oud papier (35 kilo). Plastic volgt met 34 kilo.
Door Piet Bakker. Bronnen: CBS, eerdere nieuws op De Orkaan, gemeente Wormerland.
Amsterdam is ook een overloop putje voor randgemeenten waar betaald moet worden per zak/container.
De containers zijn daar 24/7 open.
Alleen is de boete voor afvaltoerisme niet misselijk als mensen "gesnapt" worden.
Ik heb sterk het vermoeden dat, zodra er geld gevraagd gaat worden per zak, deze zak ergens in een sloot beland. Toch leuk voor archeologen later.
Medemblik idem dito. Ken mensen die zakken uit Medemblik meenemen naar Zaandam.
ik ga de klep maar niet meer openen om afval op te ruimen dat naast de container is gezet.
Natuurlijk heeft Zaanstad per hoofd meer afval.
Na scheiding van GFT en plastic gaat ons overgebleven restafval bij familie in de kliko of ondergrondse container.
Wil niet zeggen dat het systeem perfect is maar wij scheiden ons "rot" en het gaat over het algemeen prima. Qua papier klopt het niet omdat de meeste Wormernezen het papier aan de straat zetten voor de voetbal.
als ik mensen in Wormerland zou kennen, dan hadden ze hun zakkie bij mij weg mogen gooien. wat een kansloos beleid
Het zit vreemd in elkaar.
Inwoners van Wormerland worden geacht hun huishoudelijk of restafval in de ondergrondse container te gooien of in de grijze kliko aan te bieden. Daar moeten zij voor betalen. Werden bij Molletjesveer geweigerd als zij met huishoudelijk of restafval aankwamen.
Alle andere soorten afval kunnen zij wel kwijt bij het afvalbrengstation van HVC, de meest voor de hand liggende locatie is dan Molletjesveer.
Op de website van Zaanstad staat te lezen dat hun inwoners het klein afval (huishoudelijk afval) ook zelf kunnen wegbrengen naar een afvalbrengstation, bijvoorbeeld Molletjesveer.
Oorzaak van dit geheel is de invoering van een ander idee van afval scheiden zoals in 2022 ingevoerd in Wormerland, een lager basistarief en betalen naar het aantal keren van aanbieden van huishoudelijk restafval.
hele afval beleid is shit
Kan de gemeente niet bedenken dat dit inderdaad averechts werkt? Daar werken toch ook mensen die een leven hebben in de echte wereld?
Ik snap de gedachte om relatief te gaan belasten naar het aantal keren dat je de klep gebruikt maar voor de mensen voelt het als bestraft worden voor het juist afvoeren van afval. Dan zetten ze het er wel lekker gratis naast. Of de trommel wordt zo volgepropt dat het weer klem zit en de volgende voor niks €2,18 moet lappen zonder dat de klep helemaal open kan.
Geen extra geld heffen om vuil weg te gooien a.u.b. Dat werkt alleen maar illegale dumpingen in de hand. Ook gaan bewoners hun restafval dan bij hun plastic afval kliko gooien want dat scheelt weer geld. Bovendien betaal ik al genoeg in Zaandam aan afvalstoffenheffing. En stoppen met pasjes bij de ondergrondse afvalcontainers.
Ja het is volstrekt idioot om geld te vragen voor het juiste doen, is het niet beter dan dat mensen t gewoon op straat gooien? Dat er "te veel" afval netjes wordt ingeleverd moet je toch juist stimuleren!
Ook zo eentje: op de bakken voor hondenpoep staat dat deze "te veel gebruikt" worden en dat de gemeente ze "weg gaat halen als dat zo blijft" (gelukkig voor nu een loos dreigement, soms werkt het trage ambtenarenapparaat in het voordeel van de burger). Wat dan? Er zijn al genoeg hondeneigenaren die het beest gewoon op straat laten poepen. Wees anders juist blij dat er opgeruimd wordt.
Er wordt ook gebracht naar HVC , je noemt een postcode uit Zaandam en losse maar. Daarna rijden ze door om te shoppen in de buurt...