In Zaanstad werd in 2017 481 kilo huishoudelijk afval per persoon geproduceerd, in 2018 was dat 500 kilo. Dat ligt in de buurt van het landelijk gemiddelde van 494 kilo aldus het CBS.
Van dat afval was 53 kilo gft-afval, 14 kilo glas en 54 kilo oud papier. Zo’n 250 kilo was restafval. Volgend jaar zou dat 100 kilo moeten zijn volgens de ambities van de gemeente.
De ambities van Zaanstad op het gebied van het terugdringen van de hoeveel restafval (en het scheiden van gft, verpakkingen, glas, textiel en papier) zijn fors. In 2017 werd het nieuwe systeem van afvalscheiden ingevoerd: plastic, gtf en papier in bakken, restafval naar containers in de buurt.
In 2020 moet de hoeveelheid restafval teruggebracht tot maximaal 100 kilo per inwoner per jaar. Dat einddoel is nog ver weg. Maar het nieuwe scheiden zal ook pas in 2020 overal zijn ingevoerd in de gemeente.
De gegevens van het CBS gaan t/m 2018, de jaren 2015-2018 zijn ‘voorlopig’ maar de verwachting is niet dat ze in definitieve vorm erg af zullen wijken van de tijdelijke cijfers.
Het CBS gebruikt naast het reguliere ‘restafval’ ook de categorie ‘grof huishoudelijk afval’. Die laatste categorie neemt af van 17 kilo in 2010 naar 14 in 2018. Het reguliere restafval daalt wel, maar slechts langzaam sinds 2010.
De totale hoeveelheid afval neemt toe, er wordt minder glas ingezameld, de hoeveelheid ingezamelde papier en karton neemt toe, gft-afval blijft vrijwel gelijk.
Voor Oostzaan en Wormerland zijn geen gegevens bekend bij het CBS.
Op het eiland Noord Beveland is men na een aantal jaren gescheiden inzamelen er nu mee gestopt. Loont niet.
Kun je je alleen afvragen of het afvalscheiden bij de inwoners wel de beste manier is.
Steeds meer onderzoeken geven aan dat dit niet zo is.
Wij moeten met restafval van de provincialeweg over een vies grasveld naar de h dunantstr of met de auto hoe milieuvriendelijk! Naast ons staat een container waar van de flatbewoners alles in mag. Plastic bak 1x pm is te weinig of in de super alle pladic eraf halen en daar laten eigen bakjes mee!!!
En wie brengt mijn restafval weg als wij het niet meer kunnen???
Kortom gewoon voor de deur ophalen.
Sinds het invoeren van de ondergrondse container en het verder te scheiden afval is het mij opgevallen dat wij bijzonder weinig restafval hebben. Een emmer van 15 liter per week. Karton en papier brengen we bij de sportvereniging, glas in de glasbak, plastic in de grijze containers. Bij wijze van uitzondering een pluim voor de gemeente Zaanstad, doe ik anders nooit.
Sinds de komst van de ondergrondse restafval containers merk ik dat er steeds minder groene bakken door bewoners worden aangeboden. Ik vrees dat deze ondergrondse containers gebruikt worden om al het afval (groen, glas, klein chemisch) te dumpen. Schieten de containers hun doel voorbij?
We baseren ons op de website van het CBS die wel categorieën voor 'drankenkarton' en 'plastic verpakkingen' heeft, maar die worden voor Zaanstad niet gerapporteerd.
Zelf zoeken? kijk hier: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83452NED/table?ts=1572377859553
Ik mis in net overzicht het Plastic/blik/drinkpakken afval. Is dat niet apart opgenomen in de statistieken?
Ik vraag me af wat onder overig wordt verstaan. Is dat misschien plastic/blik/drinkpakken???
Ik geef de volgende tip: de boodschappen bestellen bij Picnic die leveren al vanaf 25 euro. De boodschappen worden bezorgd met elektrische auto's dus geen vervuiling. Wel dient u over een smartphone te beschikken. Bovendien goedkoop, ik heb inmiddels 20 keer besteld, dus een aanrader van mijn kant.
Afval-ambitie moet vanaf ' hoogste trede ' verandert worden, te beginnen bij onze regering. Die zou een verbod kunnen leggen op het gebruik van zoveel plastic. Wat was er mis met koekjes uit 1 bak kopen bij de Hema, en in 1 zak mee naar huis nemen? Al dat plastic bij de slager, die hem helemaal snijdt, 4 sauzijcen in een plastic bak van 35 gram, als vleesprijs aangeslagen.
Daarbij het gruwelijke ophaal systeem van ons afval. Plastic eens in de 4 weken????? Vat kan in die periode 2X gevuld worden. Mits de plastic sorteerder er toch geen gekleurd plastic uit kan halen, tsja...dat scheelt de helft. Er is eigenlijk niks knap geregeld. Restafval bakken ondergronds worden te weinig geleegd. Vuilnis staat er naast, of wordt voor het gemak maar in de kledingbak/ plastic geworpen. Terug naar het oude systeem was goedkoper, plus maatregelen van hogerhand wat betreft terugdringen plastic.
Helemaal mee eens!
De burger is kind van de rekening terwijl het de voedingsmiddelen industrie, die Zaanstad omarmt en gekknuffelt, de schuldige is van het meeste afval wat niet gerecycled mag worden.
Laten we doorgaan met veel online kopen . Veel....heel veel karton en papier. En uitlaat gassen. Witte smerige diesel busjes in de wijken. Denk na mensen.