De kop boven dit stuk had moeten zijn: ‘De oude bouwkeet die ooit in de plaats gemoffeld is van het verdonkeremaande monumentale sluiswachtershuisje heeft een lik verf gekregen’, maar dat vond onze koppenmaker iets te lang.
Natuurlijk kunnen we er een positief stukje van maken. De bouwkeet die sluiswachter Wiel gebruikt zag er niet uit: vale afgebladderde verf en volgespoten met graffiti (of pieces of tags, daar willen we vanaf zijn). Nu staat het weer strak in de lak. Vakwerk.
In juni maakten we Zomaar een Zaans Minuutje bij de sluis en toen viel de armoede van het ‘wachthuisje’ op. Tot in de jaren negentig had er een huisje gestaan dat (nog altijd) op de monumentenlijst staat. Bij navraag liet Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) weten dat ze geschrokken waren van het uiterlijk van de keet en dat ze daar wat aan zouden doen. Dat is nu dus gebeurd.
Maar dan dat verdwenen monumentje. Daarvoor is niemand verantwoordelijk. HHNK bestaat pas sinds 2003, en het huisje verdween onder verantwoordelijkheid van hun rechtsvoorganger Waterschap de Waterlanden. Als reden werd indertijd opgegeven dat het gebouwtje te maken had met ‘ernstig vandalisme’.
Derden
In 2008 heeft HHNK gepolst bij de provincie Noord-Holland of zij aan herbouw van het monumentje mee wilden betalen. Helaas liep dat op niets uit:
‘Het antwoord van de provincie is echter niet bewaard. Navraag bij toen betrokken medewerkers levert geen opheldering.’
Daarna heeft iedereen zich neergelegd bij het alternatief: de huidige keet. HHNK geeft aan dat ze financiële keuzes moeten maken. En dat valt niet gunstig uit voor dit gebouwtje:
‘Het reconstrueren van een verdwenen sluiswachtershuisje (afgebroken door een rechtsvoorganger) heeft bij ons geen prioriteit.’
Maar:
‘Vanzelfsprekend staat HHNK open voor initiatieven van derden, mits er (financiële) draagvlak bestaat bij de omgeving, andere overheden en betrokkenen.’
Nu dus op zoek naar ‘derden’…
Dit was het monumentale huisje:
Hier de keet voor de verfbeurt:
En na:
En dan ook nog even Wiel in actie:
Door: Merel Kan, foto’s/film De Orkaan en Gemeentearchief Zaanstad. Met info van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Even voor de duidelijkheid,het is geen geen Zaansgroen maar grachten groen. Ja echt waar het heet grachten groen. Zaansgroen bestaat niet eens. Zoek het maar op. Maar u gaat mij toch niet vertellen dat u die oude kleur mooier vond passen. ????? Groetjes wiel de sluiswachter sinds 23 jaar. Groetjes
Zowel Zaans Groen, Berlijns blauw, Grachtengroen, Brandweerwagenrood, namen ooit bedacht door een verf fabriek, waarbij ieder zijn eigen idee kon hebben hoe die kleur er dan uit moest zien. Om een eind te maken aan de onduidelijkheid bestaat nu het zgn RAL Systeem hierin zijn de tinten vast gelegd onder een vast code nr. Elke leverancier heeft zich te houden aan deze codering. Grachtengroen heeft code RAL 6064.
Die blauwe bouwkeet, was eigenlijk een soort van Blauwe Huis van Monet. Dus graag die kleuren terug. Dan, niemand verantwoordelijk voor het monumentale sluiswachtershois? Bij een herindeling van waterschappen worden door de nieuwe organisatie de rechten en plichten van de oude waterschappen overgenomen. Net als bij gemeentelijke herindelingen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier was dus verantwoordelijk voor dat sluiswachtershois. Beetje zot dat men daar voor wegloopt. Het HHNK kon wel een nieuw kantoor bouwen van miljoenen in Heerhugowaard. Bah toch. Kortom, herstel het dorpsgezicht, zoals Claude het pijprokend gezien heeft. Dat is beter dan ons onze Blauwe Monetsluiswachtersbouwkeet te overschilderen met Zaans groen.