Een rivierkreeft midden op het fietspad. Niet de inheemse Europese Rivierkreeft, die bijna is uitgestorven in Nederland, maar de Rode Amerikaanse Rivierkreeft. Hij ziet er schattig uit, maar is dat zeker niet.
Door: David Sluis
Nu kan de kreeft daar natuurlijk zelf niets aan doen, die doet gewoon zijn ding, maar dat doet hij zo goed, dat hij inheemse fauna en ook flora kapotmaakt en verdringt. Daarom staat deze kreeft te boek als een invasieve exoot en wordt actief bestreden in grote delen van het land. De laatste 10-tallen jaren zijn ze enorm in aantal toegenomen en thans wijdverspreid, ook in de Zaanstreek en omstreken. Na het filmpje typ ik verder:
De rivierkreeften planten zich snel voort en voeden zich met bijna alles. Van kleine stukjes organisch materiaal, tot planten, larven, eieren, eigenlijk alles wat eetbaar is (ook elkaar). Daarmee vernietigt hij hele ecosystemen. Was dat al geen ramp, hij ondermijnt ook oevers en dijken doordat hij holen graaft daarin.
In het najaar, vaak s ’nachts maar dus ook overdag, met vochtig weer, trekken de geslachtsrijpe vrouwtjes vanuit het water het land op. Ze zoeken een vochtige plek op het land, graven zich in en broeden de eieren daar uit. Na uitkomst daarvan keren ze terug naar het water. Eén vrouwtje kan honderden eitjes bij zich dragen onder de staart.
Gezien het invasieve karakter van de kreeft worden ze actief bestreden, meestal door visserij. In het Wormer- en Jisperveld is een beroepsvisser die er actief op vist. De kreeften zijn uitstekend geschikt voor consumptie, en in menig restaurant staat hij inmiddels op de kaart.
Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de kreeft te doden, ik ben een watje wat dat betreft. Er zijn gemeenten (Langedijk) die zelfs wedstrijden hebben uitgezet onder kinderen “wie vangt de meeste”.
Of er in Zaanstad beleid is t.a.v. van de bestrijding van de rivierkreeften is mij niet bekend en op de website van de gemeente vond ik niets. Eigenlijk zou dat bestrijden wel moeten, alhoewel ik denk dat uitroeien net zoiets onmogelijks wordt als het bestrijden van de muskusrat. Geinig is dat ik begin 2000 er al eentje ving in een (levende) muizenval die ik had uitgezet, ik wist niet wat ik zag.
Maar denk nu niet, ik ga ze zelf met netten vangen en opeten, want dat mag volgens de visserijwet niet. Bovendien weet je nooit of de dieren toxische stoffen in zich dragen. Dit hangt natuurlijk sterk af van waar ze geleefd hebben.
Het zou goed zijn om eens een inventarisatie te doen waar de dieren allemaal leven in de Zaanstreek. Wellicht dat de nog aanwezige beroepsvissers dit wel weten, en waarschijnlijk de sportvissers ook wel. Het is zaak om verdere toename de kop in te drukken, voordat het te laat is (als dat het al niet is?)
Groentjes!
Vandaag 26.09.2021 zag ik er een op het fietspad langs de Ankeveenseplassen
toch koken en opeten. net als gamba's. mayonaise, geraspte knoflook, vers stokbroodje. betere picknik kun je niet hebben. kijk maar eens hoe dezweden er helefeesten van maken.
Leuk artikel, David! Het Twiske zit er vol mee, als ik de zwemmende kinderen moet geloven (heb daar ook overleden dieren gespot).