Zaanstad wil de spoorwegovergang bij de Guisweg opheffen. Fietsers krijgen een tunnel, autoverkeer moet via knooppunt Zaandam of een nieuwe aansluiting bij Westerkoog op de A8 komen.
De aansluiting tussen Provincialeweg en A8 bij de AH-supermarkt en Verzetstraat verdwijnt. Ter hoogte van het politiebureau komt een nieuwe verbindingsweg die langs de A8 loopt, en via het tennispark en een viaduct onder het spoor op de Provincialeweg uitkomt.
Volgens B&W van Zaanstad zorgt deze oplossing “voor betere verkeersveiligheid en bereikbaarheid, een hogere kwaliteit van de leefomgeving, aantrekkelijkere openbare ruimte en een meer toekomstvaste ruimtelijke structuur.” Op 6 oktober praat de gemeenteraad over het plan.
Omdat de spoorwegovergang bij de Guisweg in Zaandijk verdwijnt, kunnen er in de toekomst meer treinen rijden op het traject.
Gerard Slegers, vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder verkeer van Zaanstad:
“De bereikbaarheid verbetert vanuit en naar het gebied. Echter, het afsluiten van A8-aansluiting 2 zorgt ervoor dat de directe omgeving iets moet omrijden om op de A8 te komen. Bijvoorbeeld via de nieuwe verbindingsweg of knooppunt Zaandam.
Maar, omdat er in de omgeving hierdoor minder verkeersoverlast ontstaat én er ruimte voor fiets en groen in de plaats komt, is het een weloverwogen keuze passend binnen het beleid van de gemeente Zaanstad.”
Alle toekomstige veranderingen op een rij:
- De onveilige spoorwegovergang verdwijnt;
- Er komt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel op de plaats van de spoorwegovergang;
- Voor fietsers en voetgangers wordt de nieuwe oost-west tunnel via een hellingbaan verbonden met het noord-zuidfietspad langs het spoor;
- Aan de oostzijde van de Provincialeweg komt een fietsroute van de Guisweg, via station Zaandijk Zaanse Schans, naar de Verzetstraat;
- Er komt een nieuwe oostwest verbindingsweg voor autoverkeer tussen A8-aansluiting 3, vlak bij het politiebureau, en de Provincialeweg. De verbindingsweg wordt deels verdiept aangelegd en gaat onder de Wezelstraat, een aquaduct, het spoor en het fietspad door. De Provincialeweg wordt deels verdiept;
- De Sluissloot blijft open;
- A8-aansluiting 2 gaat dicht;
- A8-aansluiting 3 krijgt er een op- en afrit bij.
Het voorlopig voorkeursalternatief dat er nu ligt is vrijgegeven voor inspraak. Het projectteam organiseert de komende tijd verschillende bijeenkomsten om hierover uitleg te geven. In het najaar van 2022 wordt het alternatief uitgewerkt en begin 2023 volgt het definitieve besluit. Naar verwachting wordt er vanaf 2025 gebouwd.
Alle veranderingen geven weerstand maar hier zie ik toch ook weer voordelen.
Aan de andere kant, dit geld ook kunnen stoppen in het ondergronds brengen van de A8 wat volgens mij veel meer voordeel oplevert.
Het lijkt wel of dit plan zo wie zo door moet gaan. Eerst waren deze opritten nodig omdat de A8 aan de A9 gekoppeld zou gaan worden. Gaat niet door! En dan nu een vaag verhaal over groen en het passen binnen het beleid van Zaandam. Het is ook mogelijk om zaken te schrappen in een plan als de omgeving wijzigt! Ook is het mij onduidelijk hoe het zit met het natura 2000 gebied waar de oprit moet komen? Daarnaast meer treinen. Hoe gaat Zaandam dan om met de bijbehorende geluidsoverlast? Het heeft heel erg iets van een oplossing voor niet bestaand of beperkt probleem, zonder eerst na te denken over de rest van de verkeersstromen en gevolgen voor Zaanstad. Ook gezien de gemiste kans om meteen een tweede ontsluiting (tunnel of viaduct) richting de provinciale weg voor de Westerwatering mee te nemen. De kortste route voor dit verkeer richting de A8 is (of straks was) natuurlijk de oprit tussen Provincialeweg en A8 bij Verzetstraat. Helaas gaat die dus verdwijnen. Dus weer een optie minder voor de toekomst en dan blijft alleen nog over om dit verkeer richting de Vincent van Goghweg te leiden. Je voelt nu al aan dat daar een enorm knelpunt gaat komen. Jammer! Gevolg waarschijnlijk heel veel discussies, bezwaar, uitstel en ellende, dus veel geld. Advies: maak eerst een integraal verkeersplan en werk dan onderliggende plannen (op volgorde van prioriteit en maakbaarheid) uit om daar vorm aan te geven.
Afrit Oud-Koog moet blijven. Al het vrachtverkeer naar Tate & Lyle moet anders door een tunnel, over een drukpunt in de Vezetstraat, langs twee scholen. Nu slaan ze rechtstreeks af, achter de Gamma en daar heeft niemand last van.
Hoe makkelijk is het. Aanhangig gemaakt bij de werkgroep, knikken ja maar doen nee.
Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.
En hoe komen die vrachtwagens nu weer op de A8?
Precies, ook langs die scholen!
De kruising Verzetstraat / Breestraat is sowieso al een gevaarlijk punt en dat zal echt wel verbeteren als die op- en afrit verdwijnen.
En eigenlijk is het stuk Kaarsenmakerstraat / Pinkstraat / Verzetstraat gevaarlijk en dat komt niet alleen door de vrachtwagens van Tate & Lyle maar ook door de Gamma met daarnaast het autobedrijf, de scholen en de winkels onder de A8.
Er is maar 1 toekomstbestendige oplossing en dat is verdieping van het spoor maar dat is een halte te ver voor de bestuurders. Dat doet me denken aan de naoorlogse 'ringweg Zaandam' (Tracee Provinciale weg - Gedempte gracht - Peperstraat - Heijermansstraat - Vincent van Gogh weg die als korte termijn oplossing ook niks oploste maar alleen maar nieuwe problemen opleverde
dus ze gaan wat nu een prima 2baans weg is , verbouwen tot een verschrikking met grotendeels 1 rijbaan (alsof dat de doorstroom bevorderd, zeker niet als het gebied drukker wordt zoals beweerd in het filmpje) en dan ook nog een switch van rijbaan die verwarrend is. levensgevaarlijk met kans op frontale botsingen zoals een ander al benoemd..waarschijnlijk ook met extra stoplichten natuurlijk. ook weer goed voor de doorstroming. not..
ze verwijderen een toerit naar de a8 die dagelijks duizenden mensen probleemloos gebruiken en motiveren dit met onveilig en onprettig... als mensen dit zo ervaren moeten ze opnieuw een paar rijlessen nemen, go with the flow! maar nee. Zaanstad gaat de onkundige op de weg nu beschermen in naam van de veiligheid.
dit plan gaat voor meer problemen zorgen dan oplossingen. zal waarschijnlijk meer kosten dan begroot. en uiteindelijk is niemand er blij mee.
en dan heb ik het nog niet over de jaren aan overlast en ongemak die dit de Zaanse burgers gaat opleveren.
zo typisch Zaans dit.. had bijna niet anders verwacht. als had ik gehoopt op beter.
diepe teleurstelling zakt in na zien van het filmpje als dat de werkelijke plannen worden.
De voorgestelde autoswitch op de Provincialeweg lijkt mij potentieel zeer gevaarlijk! Weggebruikers die plaatselijk niet bekend zijn (per dag zijn dat er waarschijnlijk honderden) zullen het principe van switchen van rechter- naar linkerrijbaan niet goed doorgronden en hierdoor de neiging hebben om rechts te blijven rijden; tegen het tegemoetkomend verkeer in! Bij slechte weersomstandigheden (sneeuw, mist, zware regenval, duisternis etc.) wanneer de wegmarkering wegvalt of over het hoofd gezien wordt speelt dit nog eens extra. Gevolg: groot risico op frontale aanrijdingen. Wanneer de verkeerslichten een keer mochten uitvallen of op knipperen staan is het risico op dit aspect nog weer vele malen groter.
Uiteindelijk meer dan begroot
Wat kost dit plan?
Alleen maar meer problemen.... en één grote bende op de Paltrokstraat. Alle vrachtwagens en nieuwe bewoners omgeving kogerveld doen het verkeer verdubbelen.
Onbegrijpelijk waar Zaanstad mee bezig is.
Ik zie agent Gerrit van de Meer nog staan midden op de kruising met zijn klapbord en en later met een verkeerslicht. Die werd na de spits weer opgeborgen in het overweghuis waar mijn opa op post de overweg bediende.
Maar na een aantal jaren vergaderen tekenen bijeen komsten mooie filmpjes maken zie ik het nog steeds niets gerealiseerd.
Ik denk dat al die plannen maken nog meer gaan kosten dan het hele project als dat ooit eens klaar zal komen in 20??????????
Ik zie vooral heel veel pijlen op de weg staan met afslagen. Dat is nooit een goed teken.
Heb er geen vertrouwen in dat dit (megadure) project gaat slagen en wederom miljoenen over de welbekende Zaanse balk worden gesmeten.
Het is juist een verbetering van de huidige situatie deze plannen. Ik zou alleen nog tijdens dit project meteen de fietsersoversteek bij de rotonde guisweg/westerkoogweg aanpakken. Verder prima plan hoor.
Dit hele gebied blijft erg krap en ik voorzie tijdens de -langdurige - werkzaamheden enorm veel tijdverlies voor iedereen die van Koog/Zaandijk richting Westzaan/Assendelft en Heemskerk/Beverwijk moet omdat de A9 niet wordt doorgetrokken.
Dat blijft een knelpunt en levert bovendien in Zaandam extra verkeer op via de Provinciale Weg en de Vincent van Goghweg. In de ochtendspits een enorm probleem omdat daar een grote VO-school staat, het Zaanlands Lyceum.
Het lost op den duur wel iets op maar creeert ook nieuwe problemen. Knelpunt blijft het ontbreken van een spoortunnel bij Eaandam voor autoverkeer en het nog altijd niet openstelken van de Binding (de Busbrug naar Westerkoog.
Ik voorzie veel tijdverlies op mijn dagelijkse route op zijn minst tijdens de werkzaamheden.
Die nieuwe op- en afrit van en naar de N246 is nergens voor nodig, die trekken alleen maar sluipverkeer aan.
Maar die nieuwe op- en afrit komen wel in Natura 2000 gebied te liggen dus de linkse milieukliek zal het het wel weer tegenhouden ivm de vermeende stikstofproblematiek.
Als de op- en afrit van en naar de Provinciale Weg verdwijnen is dat een mooie gelegenheid om de A8 te verbreden naar 2x3 rijstroken, die ruimte is er dan want het viaduct kan vrij makkelijk verbreed worden en de oude brugkleppen kunnen vervangen worden door nieuwe, bredere kleppen.
Fietsen en meer groen, mooie gedachte. Slegers denkt niet aan alle omrijders enzo. maarja dat past wel bij de visie van de plannenmaker(s).
Leuk, maar dat gaat dus veel meer bestemmingsverkeer via knooppunt Zaandam en op de Vincent van Gogh weg opleveren. Hoe wordt dat opgevangen?
Een onder doorgang voor fietsers wel veiliger nu rijd iedereen door rood
Ik zie de naam Slegers, dus ik voorspel dat dit project veel te duur gaat uitvallen, veel te lang gaat duren en aan het eind van de rit zal blijken dat de gekozen oplossing toch niet werkt.
Eindelijk een afrit en oprit van en naar Assendelft.
Sinds wanneer is de spoorwegovergang onveilig?
Er worden nieuwe problemen gecreëerd terwijl de oude maar deels worden opgelost. Dat gaat wel een klein fortuin kosten.
Ik denk niet dat ze het hebben over de verkeersituatie maar over de daadwerkelijke spoorovergang.
Ik woon een paar straten ervan vandaan aan de kant van oud zaandijk en daar hebben zich echt wel onveilige situaties voorgedaan. Denk aan autoleerlingen die precies daar hun auto perongeluk laten afslaan. Mensen die file creëeren OP de spoorboomovergang omdat men het geduld van een bafiaan heeft . Voetgangers die snel nog even aan de overkant proberen te komen..
De spoorbomen die bij een pak sneeuw niet terug omhoog gaan waardoor mensen 'het hef' letterlijk maar in eigen handen.. etc
Kortom, het heeft niets met de veiligheid van de spoorwegovergang te maken. Maar met (opzettelijk) gedrag van sommige mensen. Dan kan je dus iedere willekeurige plek aanmerken als onveilig.
de Fortuinweg ligt net iets verder..
Lekker, als je uit westzaan of zaandijk-west naar westerwatering of visa versa moet in de spits moet je via de a8 en dan Vincent van Gogh weg.
Een echte zaanstad oplossing (zoals 2e ontsluiting WW)
Hopelijk krijgt de tunnel een betere waterhuishouding dan de onderdoorgang bij Krommenie - Assendelft waar bij heftige regenval de tunnel niet meer begaanbaar is.