‘Veel jongeren, misschien ook jij zijn bij het mooie weer op het water te vinden. Dat is niet zo gek, in onze mooie gemeente waar elk jaar veel mensen van het water genieten,’ zo begint burgemeester Judith Michel de brief die ze aan alle jongeren van Wormerland stuurde:
‘Helaas wordt er elk jaar ook veel te hard en gevaarlijk gevaren op de binnenwateren en Wormer- en Jisperveld. Hierdoor beschadigt de natuur, is er geluidsoverlast en ontstaan onveilige situaties op het water. Het gaat soms heel erg mis: zwemmer werd bijna overvaren door een te hard varende boot; Een zwaan werd doodgevaren, terwijl hij zijn nest verdedigde; op privé-eilanden werd vernield en afval achtergelaten.
De burgemeester vraagt de jongeren zich aan de regels te houden, en rekening te houden met anderen en met de natuur:
‘Je zult begrijpen dat dit niet de manier is hoe we met elkaar en de natuur in willen omgaan.’
De ouders van de Wormerlander jeugd ontvingen een aparte brief, waarin de burgemeester handvatten meegaf om een gesproken met het varende kroost aan te gaan:
- De maximumsnelheid is 6 km/per uur. Dit geldt voor de binnenwateren als voor het Wormer-en Jisperveld voor de veiligheid van andere recreanten en de natuur.
- De voorkant van een platboot komt bij snelheden hoger dan 6 km/uur al snel uit het water Hierdoor heeft de schipper geen zicht op het vaarwater meer en ontstaan er grote risico’s op ongelukken: zwemmers zijn op dat moment niet zichtbaar voor de schipper.
- Voor grotere boten met lengte tot 7 meter en een maximumsnelheid tot 13 km/uur moet de bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn. Kan de boot harder varen dan 20 km/uur? Dan is de minimumleeftijd 18 jaar en is een vaarbewijs verplicht.
- Overlast of gevaarlijk gedrag op het water kunt u melden via www.wormerland.nl.
Ook in Oostzaan staat het vaarbeleid op de agenda. Vanavond zal het aan de orde komen in de raadsvergadering. En waarnemend burgemeester Wimar Jaeger zal ook een brief schrijven aan de inwoners van Oostzaan.
Harrie van der Laan van de POV wil dat burgemeester Hamming in Zaanstad een soortgelijke brief gaat schrijven, onder het motto “beter goed gejat dan slecht bedacht”. Ruim een jaar geleden kocht Zaanstad al een anti-scheurbootje voor € 7.000 en ant-scheur-borden voor € 20.000. Maar echt geholpen heeft dat niet.
PS. De hond op de foto boven komt niet in het verhaal voor. Hij gedraagt zich op het water altijd keurig.
Probeer eens met een auto zonder nummerbord met 150 door een woonwijk te scheuren: Binnen korte tijd hangt er zelfs een politieheli boven de buurt.
Scheur eens zonder vaarbewijs met een ongeregistreerde speedboot met 50 door het Oostzanerveld en geen gezagshandhaver die er iets tegen onderneemt.
Op het water is alles en iedereen vogelvrij........
Louis, was vroeger anders met onze dorps agent, zo'n 60 jaar terug. Zo ook de mensen van polder Oostzaan hielden vaak controle in het Oostzaner veld.
Weet daar echt alles van.
Dat weet ik.....De beide Nieken waren behoorlijk actief op het controleren van de vaarvergunning van de polder Oostzaan. Lag standaard onder de doft. Nog steeds, overigens.......
Kijk aan.
Molsloot, Haansloot, Kerksloot in Krommenie.
Westzijderveld, Guisveld, De Delft in Assendelft.
De Gouw in Zaandam. Mallegatsloot polder Westzaan.
Wormerland, Oostzaan en Zaanstad.
Al 8 reacties op dit artikel en 22 op een eerder artikel hierover: geholpen heeft dat niet
Mogen we zolangzamerhand concluderen dat het hier om een plaag gaat?
Ongetwijfeld betreft het overal een beperkt groepje jongeren dat geen enkel respect meer heeft, of nooit gehad heeft, voor wet en gebod. Mogen we ook concluderen dat de aanpak van verse schone luiers voor die groep geen enkele zin heeft. Dat heeft de toename van het probleem in de afgelopen jaren wel aangetoond. Bordjes en brieven gaat deze groep terroristen écht niet overhalen tot een beter leven. Iedere gemeente die denkt op de subtiele wijze deze schoffies te bereiken is weggevlogen met de Voyager 1 en heeft allang ons zonnestelsel verlaten.
Veel reacties wijzen naar eenzelfde aanpak.
Registratie van boten. Daaraan gekoppeld de mogelijkheid van burgers foto en film materiaal als bewijs aan te kunnen leveren. Dat is toch wat Mark Rutte bedoelde met zijn participatie maatschappij? Wij, als bewoners van Zaanstad rond sloten en wateren, én wij, alle watervogels die hier ook ons nageslacht moeten grootbrengen, eisen een resolute aanpak.
Zowel Wormerland, Oostzaan en Zaanstad moeten de realiteit onder ogen zien. Het kan niet zo zijn dat wij door een stel outcasts van onze maatschappij geterroriseerd worden. En deze terreur kan voortduren omdat het té duur is voor de gemeente om resoluut op te treden. Of omdat wettelijke regel voorstellen niet door de raad komen. Notabene valt een deel van Zaanstad onder natura 2000 gebied. Onder andere de Ham. Het meer dat de meest noordelijke grens van Zaanstad is.
Waar vele watervogels, tot zeldzame bewoners als de lepelaar, wonen en broeden. De Ham is een vrije racebaan voor asocialen zonder enig respect voor omgeving en natuur. De vervuiling is inherent.
Het motorgebrul stoort de broedende watervogels. Jong broedsel vind geen rust om veilig op te groeien.
En zo zal dat op vele waterrijke plaatsen in Zaanstad ook zo zijn. Ik wens Wormerland en Oostzaan veel succes met hun schone pamper aanpak. Maar voorspel al een 0 resultaat. Want sociaal ontspoorden hebben hier geen boodschap aan. Dat is puur maatschappelijk realisme. 2021.
En zo is het... Tijd voor een keiharde aanpak. Die gassies zijn volkomen gestoord.
net als met de auto als je veel te hard vaar boot in beslag nemen, en desnoods vernietigen punt
Ligt ook aan de ouders, die vergeten dat een motorboot géén speelgoed is...
De Delft in Assendelft: zelfde verhaal. Veel te jonge bestuurders die nergens rekening mee houden. Is al jaren zo...
Check het Westzijderveld dan ook maar. Absurd hoe hard jongeren daar varen, enorme boegolven veroorzaken, daarbij nesten verstoren om vervolgens op willekeurige plaatsen hun varend / haast vliegend projectiel het riet in / de kant op te rammen.
En als je ze er op aanspreekt krijg je op zijn minst een grote bek, met vermoedelijk het gevaar om in het water gesodemieterd te worden....
Guisveld ook. lijkt een universeel probleem en vraagt denkt ik een gelijk vorm van aanpak.
Ook in de Haansloot word heel hard gevaren .Daar mogen ook wel borden met de max snelheid worden geplaatst, Eenden worden bijna overvaren en de pulletjes moeten voor hun leven vechten. Er is totaal geen controle op de snelheid
Die anti-scheur boot in Krommenie heb ik nog niet zien varen. Deze zou meer dan welkom zijn om eens wat vaker door de Molsloot te varen. Hier wordt absurd hard gevaren en watervogels en pas uit het ei gekropen kuikens zijn hun leven niet zeker.
Anti scheurborden in Krommenie? Heb ze niet gezien.....