‘Bomen, de longen van Zaanstad’ heet het nieuwe bomenbeleidsplan van Zaanstad. In dat dat plan wordt het bomenbeleid voor de komende 30 (!) jaar vastgelegd (maar het duurt ook even voordat zo’n boom volwassen is).
Wethouder Gerard Slegers (‘geen sprietjes’) legt uit, samen met ‘bomenhoofd’ Jos Koppen hoe dat beleid eruit ziet. Samengevat: het wordt groener in Zaanstad.
Het meest opvallende onderdeel in het plan is dat de norm van 0,4 boom per inwoner verlaten wordt. Bij een groei naar 200.000 inwoners zou dat overigens op 80.000 bomen neerkomen.
Maar Zaanstad gaat nu naar een model van ‘kroonbedekking’ waarbij in elke wijk in Zaanstad 20 procent kroonoppervlakte (‘canopy’) in de openbare ruimte moet hebben. Dat wordt nu nog lang niet bereikt. In de helft van de wijken is de kroonoppervlakte minder dan 20 procent. Gemiddeld is het 16 procent, dat wordt dus flink bijplanten.
Vergiskap zal door een nieuwe registratie en door het inschakelen va minder onderaannemers aanzienlijk afnemen volgens de wethouder (:”maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt”).
Jos Koppen beloofde dat ‘vandaag of morgen’ de nieuwe ‘Bomenbalans’ wordt gepubliceerd. Daarin is de te zien hoeveel bomen Zaanstad achter loopt bij de verplichte herplant. Eigenlijk moet die jaarlijks worden gepubliceerd maar de laatste stand is van 2017 (toen bleek de helft van de toegezegde aanplant nog niet gerealiseerd was).
Slegers beloofde dat Zaanstad er in de komende decennia qua groen echt anders uit gaat zien: alle doorgaande routes krijgen bomen, niet alle fietspaden maar bijvoorbeeld ook de Provincialeweg. Dus altijd in de schaduw fietsen.
Het bomenbeleidsplan is een bomenKAPbeleidsplan.
Vandaag in het nieuws:
In het Hoornseveld gaan 576 bomen gekapt worden.
Ja, u leest het goed. 576 bomen.
Het is maar dat u weet hoe dit beleidsplan gelezen moet worden.
Waarom zoveel bomen planten? Als ik in een bosrijke omgeving zou willen wonen, was ik wel op de Veluwe gaan wonen.
We hebben nu een prachtig vergezicht op, vele plaatsen. Laten we dat vooral zo houden. Groen hoeft niet in de vorm van bomen, gras is ook groen. Er zijn dus meer wegen die naar een groene omgeving leiden.
Graag aandacht voor groen in Krommenie!
Wijkje Erasmusstraat/ Spinozahof en weverstrast
Wat een waarde
Onze gemeente zeg. In de Weverstraat zijn 80 jarige reuzen in twee dagen met de bodem gelijk gemaakt. De bewoners wilden er kastanje bomen voor terug. Dit plan lag al twee jaar geleden op tafel nu krijgen we een waardeloze brief met de melding dat we esdoorns terug krijgen .esdoorns zijn geen kastanjebomen .ze zijn niet leverbaar nou geloof me als je als gemeente een grote order plaatst zal geen ondernemer nee zeggen. Sterker nog de bestelling zal wel te laat geplaats zijn. Wat een aanfluiting. Een hoofd ader van krommenie met jaren dertig woningen en een straat die morden is .in westzaan wordt de hele van allen straat opnieuw gestrat en ik moet zeggen in stijl tot de klassieke lantaarnpalen aantoe. Wat een waardeloos beleid zeg en dan nu een bomen team die bomen moet planten. Kijk eens naar Willis de hele wijk vol gestouwd met kleurloze Berken. Was vast een aanbieding. Schaam je gemeente dat al het geld gepompt wordt in zaandam ooit de plaats met de grootste schulden ooit en wat is er van de buiten kantjes van de zaanstreek over gebleven .helemaal niets terwijl zowel krommenie als assendelft de rijkste dorpen waren. .o ja en dan het station dat ziet er aardig uit hoor maar den wel enkel aan de Saendelft kant . het stuk bij het oude station heeft nog geen verandering ondergaan en ziet er niet uit.
Het bomenbeleidsplan: bomen met een grotere kroon, dus meer groen (op termijn) minimaal 20% in elke wijk. Nu is Westerkoog een mooie groene wijk; wanneer die gewraakte 70 (of meer) bomen gekapt zijn wordt het een kale boel. Met de “Bomenbalans” binnen het bomenbeleidsplan zou het mogelijk moeten zijn de gemeente te controleren of de vervangende bomen geplaatst worden en waar. Want een kale rondweg is nog erger dan meer verkeer.
Door datzelfde “bomenbalans” is duidelijk dat de gemeente niet in staat is gebleken om alle bomen die gerooid zijn te vervangen. Drie jaar achterstand geeft geen vertrouwen dat de bomenkap in Westerkoog op korte termijn opgelost wordt. Maar je zou je moeten afvragen of die bomenkap nu eigenlijk wel noodzakelijk is. Want wanneer de rondweg wordt verbreed vraag je ook om meer verkeer. En is dat wenselijk?
Het is eigenlijk niet opvallend dat de 0.4 boom per inwoner overboord gaat. Bijna alle nieuwbouwplannen zijn hoogbouw. Dit levert dus een verdichting van het aantal inwoners, waardoor de gemeente zich daadwerkelijk moet gaan inzetten om meer groen te creëren om aan deze norm te voldoen. Een nieuwe norm verzinnen waar je makkelijker aan kan voldoen met je nieuwbouwplannen is dan veel makkelijker.
De 70 te kappen bomen in Westerkoog staan los van het Bomenbeleidsplan. De gemeenteraad heeft voor die variant gekozen waarbij de rondweg verbreed wordt. Nog steeds geldt (ook in de nieuwe situatie) dat gekapte bomen moeten worden teruggeplant.
Daarom is die Bomenbalans ook zo belangrijk. In de laatste versie (die dus 3 jaar oud is) bleek dat Zaanstad ruim helft van de beloofde bomen nog niet had teruggeplant.
Als je achterloopt met terugplanten en als je wel terugplant, sprietjes voor volwassen bomen terugzet, wordt Zaanstad dus steeds minder groen. In dit plan wordt het omgekeerde beloofd, en omdat er harde cijfers in voorkomen, moet jaarlijks bekeken worden of de ambitie gehaald wordt. En dat gaan we dus doen.
Dat hoop ik, en daar ga ik ook vanuit.
Op de Vurehout zijn sinds de aanplant van de bomen daar zo'n 5 jaar geleden inmiddels al zo'n 50% van de bomen ziek of dood, met schade aan auto's als gevolg. Dode bomen blijven gerust nog jaren staan, hoopt de gemeente dat er toch nog een blaadje aan zal komen?
Hebben jullie bijvoorbeeld ook al contact gehad met de mensen achter Meerbomen.nu? Ik ken ze via Instagram. Er wordt gezorgd dat 'stekjes' van bomen elders geplant worden en kunnen uitgroeien tot een volwaardige boom. Er hoeft dus niets gekocht te worden, gewoon dat wat er al is verplaatsen; stekken!!!
De gemeente Zaanstad wil Zaanstad groener maken door meer bomen te gaan planten. In de wijk Westerkoog heeft de gemeente het plan om 70 volwassen en mooie bomen te verwijderen ten gunste van het doorgaande verkeer naar de wijk Westerwatering.
Hoe tegenstrijdig kun je zijn !
Wat een toneelstukje wordt hier opgevoerd.
Hoe lang geloven de inwoners van Zaanstad nog wat deze Gemeente voor spiegelt.
Inderdaad, minimaal 70 bomen (dit worden er uiteraard meer) om een doorgaande snelweg te creëren door Westerkoog.