Vorige week schreef ik een stuk over berken die rond ’t Kalf op mysterieuze wijze geknakt worden.
Een anonieme lezer, die anoniem wil blijven, attendeerde mij middels fotomateriaal erop dat er ook in Krommenie knakkers zijn/staan. Dit baart mij grote zorgen.
Door: David Sluis
Is het knakvirus besmettelijk en gaat het viraal en hoe verspreidt het zich dan? Heeft de media hier weer eens schuld aan door de geknakten een podium te geven? Of is de kick van het knakken zo groot, dat de knakker eigenlijk op heterdaad betrapt wil worden, tijdens het knakken?
Tijdens een avondwandeling trof de anonieme lezer, die anoniem wil blijven, een exemplaar die op flinke hoogte was geknakt:
Zo te zien stond er nog maar één boompaaltje bij. Dit is ongebruikelijk en waarschijnlijk is de andere geknakt bij het rituele bestijgen ervan. Het boomband hing eveneens troosteloos als een stel hangtieten naar beneden.
Ik ga de boer op voor een anonieme klik- en/of knaklijn waar je anoniem knakkers kunt doorgeven. Overweeg een Partij tegen (voor) de knakkers op te richten of een crowdfunding te starten.
Help mee!
Print het pamflet en hang het achter je raam, zodat knakkers weten dat er op ze gelet wordt!
Loos alarm. Deze jonge berk is in 2017 geplant. Daarna is de onderstam zodanig beschadigd door grastrimmers (handmaaiapparaten) dat de boom vorig voorjaar is doodgegaan. Door harde wind is de top eruit gewaaid. De berken er omheen zijn blijven leven ondanks dat de onderstammen eveneens beschadigd zijn door maaiwerkzaamheden. Zoals bekend hebben berken een zachte bast. De boom staat al enkele maanden op de lijst om gerooid en herplant te worden. Overigens worden de steunpaaltjes naast de bomen regelmatig omver gereden door de standaard grasmaaiers. Dit geldt ook voor de plastic kuipen die om jonge bomen geplant worden. Dat werk moet veel te snel gebeuren waardoor schade veroorzaakt wordt.
Dag Gerard, nuttige info en je vraagt je af of deze werkwijze niet anders kan, want zo is het pure (geld) verspilling en zonde van de bomen. Dat gezegd hebbende; in het Kalf zijn er ook geknakte wilgen die midden in plantsoenen staan, daar waar niet gemaaid kan worden. Er speelt dus meer (watergebrek, inferieur plantmateriaal, substraat, vandalisme b.v.) Dank voor je info!
Twee gortdroge zomers hebben zeker ook hun invloed op de berken gehad. Berken hebben veel water nodig. Gemeente Zaanstad gaf alleen -mondjesmaat- water aan eerstejaars boompjes in de periodes dat het echt heet was en ze al hun blaadjes lieten vallen. En dat is dus te laat want ze moeten juist in de droge voorjaarsmaanden april, mei en juni nat gehouden worden.
Overigens is het maaibeleid met grastrimmers rond bomen het afgelopen jaar veranderd, zodat ze minder schade oplopen.