De juristen van Zaanstad hoeven komende woensdag 20 januari maar één keer reiskosten te declareren terwijl ze twee keer voor de Raad van State moeten verschijnen.
Om 10.30 uur moeten ze uitleggen waarom ze bezwaren tegen bestemmingsplan Houthavenkade terzijde hebben geschoven en om 13.00 staan ze tegenover bewoners van Westerwatering die het niet eens zijn met bestemmingsplan Zaanse Helden.
(Een tussendoor-lunch in Sociëteit De Witte zit er vanwege corona niet in, boterhammetjes mee, een goedkoop dagje voor Zaanstad.)
Gewoontegetrouw zijn de brieven van de Raad van State over de zittingen niet openbaar gemaakt door Zaanstad.
Houthavenkade
Vier bedrijven hebben bezwaar gemaakt tegen het plan Houthavenkade: Kalfsvel Metaalcoating, IJzer- en Metaalgieterij E. de Ruiter, Engie en Exter. hun eerdere bezwaren hebben niet tot voldoende aanpassingen geleid.
Dat Exter bezwaar maakte, was al duidelijk. Het bedrijf denkt dat ze in haar uitbreidingsplannen wordt beperkt, en heeft kennelijk niet genoeg steun voor een verhuizing toegezegd gekregen. Pikant is dat de gemeenteraad wethouder Breunesse opdracht gaf de zaak met Exter in orde te maken, op die voorwaarde ging men akkoord met het bestemmingsplan. Dat overleg mislukte maar toen was de raad dus al akkoord.
Zaanstad wil Exter financieel steunen bij een verhuizing. Wethouders Krieger en Breunesse onderzochten “welke financiële middelen beschikbaar gemaakt kunnen worden om een verplaatsing van Exter mogelijk te maken.” Niet gelukt dus.
Geluidhinder
Kalfsvel en De Ruiter zijn buren van Exter en zitten nog dichter op het bouwplan (710 appartementen). Deze drie bedrijven maken ook specifiek bezwaar tegen tegen “het besluit van College van burgemeester en wethouders van Zaanstad van 2 juli 2020, waarbij hogere waarden o.g.v. de Wet geluidhinder zijn vastgesteld voor het bestemmingsplan Houthavenkade.”
Dat Engie bezwaar maakt lijkt vreemd, volgens Zaanstad wil Engie verhuizen naar Hoogtij. In november 2020 werd bekend dat de ontwikkelaar van het bouwproject Houthavenkade, Porten Houthavenkade BV, de grond die Engie nu van Brisck BV huurt zou gaan kopen. Verhuurder Brisck heeft een optie op een terrein van circa 10.000 m² op Hoogtij genomen waar Engie naartoe kan. Zaanstad heeft het ontwerp van Engie goedgekeurd. De planning was om in eerste helft van 2022 naar Hoogtij te verhuizen.
Lees hier alles over het plan Houthavenkade
Zaanse Helden
Bij het plan Zaanse Helden staat Zaanstad tegenover bewoners van Westerwatering (P.R. Dupon, F.G. Wietses en anderen) en De Hollandsche Molen, Vereniging tot Behoud van Molens in Nederland. De vereniging vindt dat de woontorens de ‘windvang’ van molen De Held Jozua aantast.
De bewoners hadden al eerder hun bezwaren kenbaar gemaakt. Zij vrezen verkeersdrukte op de Houtveldweg en problemen bij de ontsluiting van Westerwatering. Bovendien stelden ze dat de parkeerbehoefte veel te laag is ingeschat.
Foto boven: Raad van State, Den Haag, Kneuterdijk 22, onder Houthavenkade en Zaanse Helden.
Nou, dat de gemeentes haar burgers geen inzage wil geven is niet zo bijzonder, daar zien we de laatste weken de resultaten van bij ons treurige kabinet.
Maar gelukkig, die gaan er nu vandoor, dat ruimt op want zo win je geen vertrouwen meer.
Bizar dat de gemeente toch iedere keer haar burgers geen inzage wilt geven en inderdaad iedere keer weer bij de RvS terecht komt. Jammer dat de burger iedere keer meer belasting betaald maar geen inspraak heeft zich dan wel juridisch moet verzetten
Ik wil even een ander geluid geven. Ruim 30 jaar geleden werd mij verteld toen ik in de Westerwatering ging wonen dat de busbrug naar niet te lange tijd open zou gaan. Elke keer moet ik opletten dat ik voor 4 uur s`middags over de brug ben 1 keer even te laat dus een boete . Een schande voor Zaanstad dat de brug nog naar zo`n tijd nog steeds dicht gaat.
Je kan ook na 18.00 uur over de brug. Die brug is de godganse dag open behalve twee uurtjes 's morgens en twee uurtjes 's avonds. Is dat zo'n enorme belemmering? Die 4 uur sluiting per 24 uur is voor de veiligheid van uw en onze kinderen en fietsers. Want er wordt wat ge-raced over die brug aan beide kanten! Natuurlijk is het niet fijn als je om 17.00 uur precies aan de andere kant moet zijn en dan verplicht 11 kilometer omrijden. Dat begrijpt iedereen. Maar behalve winkelen bij de goedkopere Dekamarkt of naar de slager aan de andere kant lijkt het mij niet dat er noodzakelijke ritten zijn te doen precies in die 2 x 2 uurtjes! En daarnaast: wat is er mis met de fiets? Daarmee kan je letterlijk elk uurtje van de 24 over die brug.
Geluk voor onze juristen van Gemeente Zaanstad. Om de hoek bij de Raad van State zit een afhaal restaurant voor broodjes. Hoeven ze de kleffe bammetjes niet van thuis mee te nemen.
Nog iets, ik zie die Zaanse Helden wel zitten als het net wordt als twee plaatjes hierboven. Een subtropisch zwembad eromheen! Nu de zomers warmer worden kunnen we hier verkoeling vinden. Wat parasolletjes eromheen, cocktailbars en ijscomannen. Zo hoeven we niet meer ver te vliegen!
Onze gemeente is vaste klant bij de Raad van State. Het is bijna een 'normaal' onderdeel van procedures geworden. Wat kost dat allemaal? Weten we dat?