Niet op maandag 18 januari maar op vrijdag 15 januari wordt begonnen met de vaccinatie in Zaanstreek-Waterland.

Medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning kunnen vanaf die datum terecht bij Sportcomplex De Beuk in Purmerend.

Huisartsen en ziekenhuispersoneel mogen ook eerder worden gevaccineerd.

Na druk op minister De Jonge is de vaccinatie-datum voor de 22 GGD’s die op 18 januari zouden beginnen drie dagen vervroegd. De Jonge heeft ook toegezegd dat medewerkers van acute zorg (artsen en verpleegkundigen op IC’s, spoedeisende hulp corona-afdelingen en ambulance-medewerkers) eerder gevaccineerd gaan worden. Dat zal waarschijnlijk in tien ziekenhuizen verspreid over Nederland gebeuren.

Twee prikken

Vanaf vandaag (4 januari) krijgen de medewerkers via hun werkgever een uitnodiging. De zorgmedewerker kan dan telefonisch een afspraak maken.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet diepgevroren worden bewaard en wordt in grote hoeveelheden (1000 stuks) aangeleverd. Daarom is in eerste instantie gekozen voor één lokale plek per GGD-gebied.

De inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen de inentingen zit drie weken. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. Van de vaccins van BioNTech/Pfizer zijn zo’n 2,5 miljoen doses besteld. Wekelijks worden er 165.000 doses geleverd.

Ook worden er andere vaccins ontwikkeld waarbij nog gewacht wordt op goedkeuring. Vaccins van Moderna en AstraZeneca zouden misschien al in januari kunnen worden geleverd.

Toediening van het Moderna-vaccin kan waarschijnlijk ook kleinschaliger, “in verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.” Deze groep is aan de beurt als dit vaccin beschikbaar komt. De eerste groep die dit vaccin krijgt zijn huisartsen.

Kwetsbaren

Na de zorgmedewerkers en medewerkers van acute zorg komen dus huisartsen en ‘kwetsbaren’ aan de beurt (Moderna-vaccin). Daarna de volgende groepen:

  • 60-plussers (oudsten eerst):
    • Met een medische indicatie, bijv. diabetes, luchtwegziekten, chronische nierziekten, afweerstoornis;
    • Zonder medische indicatie;
  • Mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie;
  • Zorgmedewerkers van bovengenoemde groepen;
  • Overige zorgmedewerkers;
  • Mensen tussen de 18 en 60 jaar (iedereen zonder onderliggend lijden).

Bronnen: Kamerbrief 21 december van minister Hugo de Jonge, persbericht GGD Zaanstreek-Waterland, NOS Nieuws, foto: Pfizer.