Westzaan heeft er zes, Zaandam vijf en Assendelft niet één. Zaandijk en Krommenie hebben de oudsten. Bomen dus. Geen gewone bomen, maar Monumentale Bomen!

In de hele Zaanstreek staan er minstens 30, bomen van minstens 80 oud. Sinds dit weekend zijn ze online te vinden op de website Monumentalebomen.nl, met een kaartje waarop alle monumentale bomen te vinden zijn.

De Hollandse linde (linksonder) en de witte paardenkastanje (rechtsonder) in de tuin van de Doopsgezinde Vermaning aan de Noorderhoofdstraat horen tot de oudste Zaanse bomen. Ze zijn tussen 1810 en 1820 geplant. In Krommenie staan nog drie oude bomen, in Krommeniedijk staat er eentje.

bomen vermaning krommenie

Een andere 200-jarige, een bruine beuk, staat in Zaandijk op de begraafplaats (onder). Op die plek staan nog meer oude bomen, onze eigen bomen-medewerkster Monique Zonneveld schreef daar afgelopen zondag nog over. In de buurt van het Weefhuis in Zaandijk staan nog drie oudjes: een zwarte moerbei, een zomereik en een grauwe abeel. Die laatste is ook 150 jaar oud. (In Koog staan geen oude bomen.)

beuk zaandijk

Westzaan heeft zes oude bomen, waaronder de fameuze treurbeuk op de begraafplaats maar ook een zwarte moerbei in de Kerkbuurt die zo’n 135 jaar oud is.

Er zijn er vijf in Zaandam, waaronder een 90-jarige moerascipres in de tuin van Westzijde 86 en een bruine beuk van 135 jaar op de begraafplaats aan de Zuiddijk.

Oostzaan heeft een zilveresdoorn aan het Zuidereinde van 95 jaar oud een een groepje eiken en esdoorns in de Kerkbuurt.

In Wormer staat twee monumentale bomen, waaronder een 100-jarige prieëliep, bij de school aan de Dorpsstraat.

In Jisp zijn er vier, waaronder een bruine beuk van 165 jaar oud en een linde die bijna net zo oud is; in Wijdewormer staat twee 100-jarigen en een groep van vier lindes en twee essen (allemaal aan de Noorderweg).

De foto komen van de Monumentale Bomen website, en zijn gemaakt door Loek Vlaanderen (Westzaan, Krommenie) en de Bomenstichting (Zaandijk).

Hieronder nog een keer de Westzaanse treurbeuk, omdat we hem zo mooi vinden…

treurbeuk