De Zaanse Schans wordt vanaf zaterdag 13 juni tijdens het weekend afgesloten voor fietsers om de veiligheid te garanderen. De afsluiting duurt tot eind juni.
De Fietsersbond is tegen die plannen. Als de 1,5 meter daar niet gehandhaafd kan worden, kan de Zaanse Schans beter wandelaars weren volgens de bond.
De Zaanse Schans worstelt met fietsers en wandelende toeristen tijdens de coronacrisis. Met Pasen werd de Schans helemaal afgesloten door burgemeester Hamming. In de afgelopen weekenden werd er met éénrichtingsverkeer geëxperimenteerd. Op het stuk voor de Walvis werd de weg in tweeën gedeeld door pilonnen. Op de Kalverringdijk moesten fietsers en voetgangers het fietspad delen.
Toeristische fietsroute
Volgens de Fietsersbond was dat een onveilige situatie omdat het verkeer elkaar voortdurend kruiste als toeristen de dijk opgingen om de molens te bekijken. Bovendien vond de bond het experimenteren met de openbare weg (en een doorgaande toeristische regionale fietsroute) nogal vreemd zonder toestemming van de gemeente.
De Zaanse Schans heeft nu volledige afsluiting voor fietsers tijdens de weekenden voorgesteld. Maarten van der Meer, directeur van der Zaanse Schans, zegt dat hij de laatste is die fietsers wil weren, maar dat dit de meest veilige oplossing is. Het kan volgens hem pas ingaan op 13 juni omdat de verordening nog gepubliceerd moet worden, “en fietsers kunnen gewoon vijf dagen per week over de Schans”.
Van der Meer stelt dat Stichting De Zaanse Schans de plannen heeft gemaakt en dat afgestemd heeft met de Veiligheidsregio, gemeente Zaanstad en gemeente Wormerland en dat die akkoord zijn: “maar zij nemen de beslissing, niet wij”.
Het zou dan vooral Zaanstad zijn omdat de Zaanse Schans op haar grondgebied ligt, in Wormerland zouden wel omleidingsborden moeten komen.
Noodverordening
Als het om een verkeersbesluit zou gaan, is publicatie (met een bezwaartermijn van 6 weken) gebruikelijk, maar in dit geval lijkt het om een maatregel te gaan die genomen wordt in het kader van de corona-noodverordening. Noch bij Zaanstad noch bij Wormerland is namelijk zo’n verkeersbesluit te vinden. De Fietsersbond heeft informatie van de fietscoördinator van Zaanstad gekregen waaruit blijkt dat het een corona-maatregel is. Die kunnen per onmiddellijk worden genomen. In die noodverordening staat:
“Het is verboden zich te bevinden in door de voorzitter aangewezen gebieden en locaties. De voorzitter kan het verbod beperken tot bepaalde tijdvakken.”
Dat op grond van deze verordening een deel van de weggebruikers (fietsers en brommers) geweerd kan worden lijkt onzeker. Bij de woordvoerder van burgemeester Hamming (die ook voorzitter van de Veiligheidsregio is) was niets bekend over deze maatregel. Ook verkeerswethouder Rob Berkhout (Wormerland) zei van geen maatregelen op te hoogte te zijn:
“Dat doet de Burgemeester nu. Heb er zelf (nog) niets over gelezen of gehoord. Dit onderwerp is Openbare Orde en Veiligheid en heeft te maken met handhaving/drukte in het kader van de uitvoering noodverordening en RIVM-richtlijnen.”
Afsluiten voor wandelaars
Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek zegt dat de bond niets in de afsluiting ziet:
“Wij zijn tegen de afsluiting voor het fietsverkeer op deze voor fietsers veilige regionale route. Met een noodverordening zien wij liever de Zaanse Schans afgesloten voor wandelaars.”
Zij noemt drie redenen voor zo’n maatregel:
- Als wandelaar op een volle Schans loop je toch wel heel erg het risico binnen de anderhalve meter een ander wandelaar tegen te komen, je verblijft ook langer op de route en mogelijk ook langer in elkaars nabijheid.
- Als fietser neem je meer ruimte in en dus is de afstand tot anderen groter en dus veiliger. Bovendien is het verblijf op het (fiets-)pad korter en de is de passeertijd op de fiets ook veel korter.
- Wij denken dat er minder wandelaars komen dan fietsers, we zagen vandaag veel Nederlandse fietsers op de Schans. Vooralsnog is de behoefte aan een fietspad veel groter dan aan een voetpad. Ook in het weekend.
Voor dit artikel is contact geweest met Maarten van der Meer (Zaanse Schans), Sonja Puhl-Diehle (Fietsersbond Zaanstreek), Rob Berkhout (wethouder Wormerland) en Sebastiaan Hoek (woordvoerder burgemeester Hamming). De noodverordening (die per 1 juni geldt) komt van de website van de Veiligheidsregio. Ook is gebruik gemaakt van websites van Wormerland, Zaanstad en De Zaanse Schans en eerdere berichten op De Orkaan (en we fietsten persoonlijk langs). Foto’s: Sonja Puhl-Diehle, De Orkaan, Wim de Jong.
Het komt er nu toch echt van, met behulp van prachtige 1850 borden wordt de dijk gesierd met een bord waarop staat dat de Kalverringdijk in het weekend van 13 en 14 juni voor fietsverkeer wordt afgesloten. Een volledig nutteloze actie want er is namelijk heel weinig verkeer op de dijk. Zowel wandelend als fietsend komen er in het weekend een paar hollanders en streekgenoten over de dijk. Het is in geen verhouding met bijvoorbeeld een jaar geleden dat de dijk vol liep met mensen en de fietsers en brommers bellend en tierend de toeristen weg joegen. Ik heb al maanden geen bel meer gehoord. Geen toeter meer van een ongeduldige auto chauffeur. Dus wie het ook verzonnen heeft om de dijk volgend weekend af te sluiten voor fietsers is blijkbaar slecht op de hoogte van de werkelijke drukte op de schans. Ik hoop dat ze nog tot inkeer komen.
Voor de duidelijkheid: al deze voorgestelde maatregelen dienen niet primair de veiligheid of gezondheid van bewoners of omwonenden of voorbijgangers maar dienen de belangen van de toeristenindustrie. De Stichting de Zaanse Schans is zelf direct belanghebbende als exploitant van het parkeerterrein (de parkeerders moeten toch ongestoord naar de molens kunnen wandelen) en speelt dus een dubbelrol. Wat is er nieuw?
En de heer van der Meer is niet de directeur van de Zaanse Schans maar van de Stichting de Zaanse Schans, snappen jullie dat nou nog steeds niet? De Zaanse Schans heeft geen bestuur en heeft geen directie. Ook het NHD maakt regelmatig deze domme vergissing. Kom eens langs redactie, dan leg ik het nog een keer uit.
Beste Alko.
De heer van der Meer zit dus in het bestuur van Stichting de Zaanse Schans.
Maar de Zaanse Schans heeft geen bestuur maar wel een stichting ?
Nee, dat snappen we nog steeds niet echt. Tenminste ik niet.
Maar ik zie zo gauw niet wat dat te maken heeft met de afsluiting van het openbare doorgaande fietspad.
Denk niet dat de stichting daar over beslissen zal / mag ?
De essentie is dat de Zaanse Schans in bestuurlijke zin een buurt is net zoals elke andere buurt in Zaanstad. De Gemeente heeft dan ook op de Zaanse Schans dezelfde taken en bevoegdheden als elders, ook mbt fietspaden. En buurten worden niet bestuurd door Stichtingen, hoewel op de Zaanse Schans vaak wel die indruk gewekt wordt, ook in de media. Misschien een idee voor de redactie van de Orkaan om er nog eens een artikel aan te wijden, voor wie wil weten hoe het nou écht in elkaar steekt.
Zouden ze de Scouts vergeten zijn, hun zaterdag , clubdag....moeten deze kinderen,leden uit Zaandijk nu via de Amerikaanse windmolen engewormerdijk op hun fiets, naar hun clubhuis aan de kalverringdijk.
Dit is stap één naar het uiteindelijke doel, betaald bezoek op de Schans. Nu ook nog één van de velden van ZVV Zaandijk verharden zodat ook de parkeerinkomsten binnengesleept kunnen worden. Het begint met een noodverordening die dan weer verlengd moet worden en dan straks omgezet wordt in een blijvende maatregel.
Op één vraag geeft het artikel geen antwoord: mag je wel op het verboden stukje wandelen met je fiets aan de hand?
Wettekst is als volgt:
2. De regels van dit besluit betreffende voetgangers zijn voorts mede van toepassing op personen die te voet een motorfiets, bromfiets of fiets aan de hand meevoeren, alsmede op personen die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen, niet zijnde voertuigen.
Kortom, je bent dan voetganger en dus mag je dan verder.
Dit zegt overigens niets of ik het er mee eens ben of niet. Wel heb ik enige tijd geleden gezien hoe het 'gele hesje' (een dame in dit geval) de mensen vroeg af te stappen. De meesten gingen hier gewoon mee akkoord, enkele jongeren vonden het vooral 'gedoe'. Een scooter (nog geen 20 ...) gaf haar echter redelijk de volle laag: "Je denkt toch niet dat ik met een scooter aan mijn hand ga lopen, ben je wel lekker of zo.....?".
Juist Rudy en ik vrees dat dit met heel veel van de vrijheidsbeperkende noodverorderingen het geval zal zijn.
De mensen blijven bangmaken dat het zo gevaarlijk is op straat dan pikken we het wel.
Niet intrappen in die gekkigheid.
" De Zaanse Schans worstelt met fietsers en wandelende toeristen tijdens de coronacrisis ". Nou, De Zaanse Schans worstelt altijd al met fietsers en wandelende toeristen hoor, dat heeft niets met de coronacrisis te maken al kun je het er natuurlijk wel lekker op afschuiven natuurlijk.
En dat moeten ze allemaal aan de hand halen voor zo'n 2 weken ?
Bovendien, zoals het er nu uitziet met die pilonnen, geplakte pijltjes op straat en stokjes met bordjes met pijltjes erop werkt het voor geen meter en ziet het er ook niet uit.
Maar beste mensen, het is allemaal buiten hoor, besmettingskans minimaal.
Voor de mensen die evengoed nog bang zijn, gewoon een beetje ruim lopen en geen zorgen maken dan is er niks aan de hand.
En waarom zal dit trouwens tot 30 juni duren ? Zal het gevaar dan toch geweken zijn ? We hebben tenslotte nu al zo'n twee weken ondersterfte !
Na eind juni zal het echt drukke buitenlandse toerisme pas echt op gang gaan
komen.
Gewoon eventjes normmaal blijven doen dan komt het helemaal goed.
Ik wens iedereen een gezellige Pinkster met elkaar met dit mooie weer en een paar leuke ( illegale :-) ) luilakvuren !