Het Zaans Medisch Centrum gaat de reguliere zorg weer oppakken. Met acute en semi-acute patiënten wordt door het ziekenhuis een afspraak gemaakt.
Volgens het ZMC is dat mogelijk omdat het aantal corona-patiënten landelijk afneemt. Ook in het ZMC is dat merkbaar, begin april waren er ongeveer 40 corona-patiënten opgenomen, dat is nu teruggelopen tot minder dan de helft.
Welke patiënten als eerste een afspraak krijgen, wordt beoordeeld door de behandelend specialist of een zogenaamde triagecommissie.
Patiënten van wie de afspraak tijdens de corona-crisis is afgezegd of een verwijzing via de huisarts hebben, wordt gevraagd niet zelf voor een afspraak te bellen, het ZMC neemt zelf contact op. Alleen bij afspraken voor kaakchirurgie (MKA) en radiologie kan met een verwijzing zelf gebeld worden voor een afspraak.
ZMC-bezoekers wordt gevraagd niet te vroeg te komen om te zorgen dat het niet te druk wordt in de wachtkamer. Ook wordt verzocht om alleen naar de afspraak te komen. Voor kinderen, kwetsbare mensen en mensen die een tolk nodig hebben, geldt dat één persoon hen kan begeleiden.
Als patiënt of begeleider last heeft van verkoudheidsklachten, keelpijn, koorts en kortademigheid wordt verzocht eerst contact met het ZMC op te nemen.
Het ziekenhuis bereidt zich voor op de 1,5 meter-regels. Hiervoor zijn markeringen aangebracht op de vloer en de wachtruimtes.
Sterfgevallen, besmettingen, ziekenhuisopnames
Vandaag werd opnieuw een sterfgeval aan corona gemeld van een inwoner van Zaanstad. In totaal zijn er 46 Zaankanters aan corona overleden, 39 uit Zaanstad, 6 uit Wormerland en één uit Oostzaan. Het aantal daadwerkelijke sterfgevallen ligt hoger omdat niet iedereen getest is.
Het aantal geregistreerde besmettingen steeg tot bijna 400: 325 in Zaanstad, 41 in Wormerland en 26 in Oostzaan.
136 Zaankanters zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege corona, 106 uit Zaanstad, 19 uit Wormerland en 11 uit Oostzaan.